Löpning Skador & Rehab 128 inlägg 42271 visningar

Hopparknä som vägrar gå över

1968 • Onsala
#1
27 juli 2013 - 16:52
Gilla
Jag har lidit av hopparknä sedan cirka ett år tillbaka. Idag kan jag inte springa alls.

Det började med att jag hade ont i vila i vänster knä. Jag kunde vakna på natten av att knät gjorde ont. Det var jobbigt att köra bil längre sträckor. Ändå fortsatte jag att träna, dock minskade jag veckomängden från kanske 6-7 mil/vecka till 2-3 mil/vecka. Sakta men säkert så tilltog smärtan och till slut gick det inte att springa längre. Jag har fått skadan diagnosticerad av ortoped, sjukgymnast och MR-röntgen. Jag gick hos sjukgymnasten ca 10 ggr och jobbade med ett rehabprogram där excentrisk benböj på ett ben var basen. Rehaben gick bra i början men när jag ökade belastningen så fick jag bakslag. Knät pallade helt enkelt inte belastningen. Därefter har jag under perioder vilat helt från knäbelastning. Mellan perioderna har jag försökt att belasta knät men varje gång så blir bakslag. Jag har även testat på stötvågsbehandling 4 ggr. Det gjorde ingen skillnad.

Ortopeden säger att alternativen till rehabträning är sklerosering (man sprutar in nåt skit i knät som på nåt sätt ska göra det bra) eller operation. Hans förslag är att börja med sklerosering och om det inte hjälper så satsa på operation.

Jag har i det längsta försökt undvika detta eftersom det känns som att det alltid är en risk att gå in och börja rota med knät, och knät funkar ju till i stort sett allt annat än just att springa med. Men löpningen är viktig för mig och jag saknar den skitmycket så jag börjar överväga att ta nästa steg. Min sjukgymnast säger att skleroeringen inte har någon bevisad effekt och han är också tveksam till operation eftersom han är tveksam till om det hjälper.

Så nu till den stiora frågan. Vad ska jag göra? Testa sklerosering och om det inte funkar lägga mig på operationsbordet eller hoppas att det blir bättre med tiden?

Tacksam för tips och råd. Vore väldigt intressant om det finns några erfarenheter av sklerosering och operation för hopparknä där ute.


Jag har hela tiden fortsatt att träna hyfsat hårt med simning, cykling (funkar OK men kan kännas lite ibland), rullskidor och styrketräning
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
1978 • Lund
4 juni 2015 kl 07:34
Gilla
Har nu varit och gjort Ultraljud och där syns inte något på senan. Men jag har exakt de besvär som man har vid hopparknä. Någon mer som upplevt samma sak att man har smärtor i senan men att det inte syns något vid Ultra?
1978 • Lund
12 juni 2015 kl 12:57
Gilla
Tips på övningar som avlastar knäskålssenan? Då jag inte har hopparknä men ont i knäskålssenan.
1974 • Örebro
2 november 2015 kl 12:53
Gilla
Opererade vänsterknät för snart 2 månader sedan. 4 månader tar det för knäsenan att läka och jag verkar inte få börja springa så himla mycket tidigare än så trots att läkningen går bra. Har inte kunnat träna ordentligt sedan februari 2013, så börjar se fram emot att förhoppningsvis kunna träna fullt ut igen inom några månader. Tydligen så har det visat sig att 75% av de som inte blir bra av den excentriska rehabträningen har andra fel i knät. T ex låsningar (tjock Hoffa) och Plica. Hoppas jag hör till dem som blir bra till slut. Kommer skriva senare när jag kommit igång med löpningen också.
1962 • Smäcken
5 januari 2016 kl 22:05
Gilla
Hej Andreas!
Jag har läst om ditt hopparknä och undrar hur det har gått för dig. Du ligger före mig i det mesta kan man säga både vad det gäller knäproblem och Ironmans. Jag är bara före dig i ålder. Det som fångade mitt intresse för din historia var just dina tidigare problem med knäna, något som jag själv känner av sedan ett år tillbaka. Det har kommit smygande och har egentligen börjat för flera år sedan, men tydliga problem har det blivit först nu. Nu är jag 53 och tränar som jag vore 23 ;)

Att det beror på överansträngning är ganska uppenbart, men så var det väl även för dig?

Om det blivit bättre med dina knän och som det faktiskt låter på din status, vore det intressant att höra vad du tror varit den största orsaken till mindre problem både med värk och skada. Det glädjer mig att du kämpar på och inte ger efter för lite motgångar som en "sann triathlet".

Leffe
1968 • Onsala
6 januari 2016 kl 10:56
1 Gilla
Hej Leif,
Jodå, mitt knä börjar bli riktigt bra. Jag är tillbaks i bättre form än jag var innan skadan. Det känns jävligt bra, och jag är glad att jag hade tålamod och inte la mig under kniven. Idag springer jag ca 5 mil/vecka och om jag ökar den mängden så börjar jag känna av knät, men det är mer och mer sällan så jag tror att jag kan öka på ytterligare snart. Jag håller ju liksom du på med triathlon och då gäller det ju att sköta cykel- och simträningen också, och då blir det mindre tid till löpning och det är ju bra för knät.

Om jag tittar tillbaka på mina problem så tror jag att det var en miss av mig att sluta med träning som belastar knät. Det blev värre då tycker jag. Självklart måste belastningen gå ner vid smärta men att ändå fortsätta träna tror jag är viktigt.

När jag tittar på din träning så kan du ju ändå löpträna och det är ju väldigt bra. Kanske du ska försöka få din skada diagnosticerad hos en sjukgymnast eller ortoped. Om det visar sig vara hopparknä så hade jag dragit ner på löpningen under några månader och istället börja rehabträna. Jag fick ett program av min sjukgymnast med ganska många övningar, men det som till slut hjälpte var excentrisk knäböj på ett ben, utfall och djupa benböj med vikt. Eftersom det är OK att det smärtar under övningarna så är det nog bra att ha kontakt med en sjukgymnast för att säkerhetsställa att övningarna genomförs på rätt sätt.

Orsaken till mina problem var att jag ökade på belastningen alldeles för snabbt och då är det den svagaste länken som drabbas. Jag hade haft en muskelbristning i baksidan vilket gjort att jag i stort sett inte kunde springa alls under några månader. När detta släppte så var jag ivrig att komma i form inför Göteborgsvarvet och Sthlm marathon så jag gick från 2 mil en månad till 12 månaden efter och 27 mil nästa månad, och med facit i hand så var ju det riktigt dumt, vilket jag lärt mig den hårda vägen. Så den gamla sanningen att öka belastningen långsamt är klokt, och det är ju ännu viktigare när man börjar bli lite äldre.

Kul att du anmält dig till Kalmar. Jag körde i Köpenhamn i somras. Jobbigt som fan, men en fantastisk upplevelse. Vi syns på startlinjen.

Lycka till framöver, och hör gärna av dig så jag får veta hur det går med knät.
1987 • Göteborg
23 april 2016 kl 19:00
Gilla
Hur går det för er alla? Inne och läser då jag tror jag har något liknande men inte säker på vad.. Började få känningar i knät och sedan lite smärta. Slutade springa men smärtan tilltog och nu har jag ont i princip hela tiden i vaket tillstånd trots att jag inte sprungit på två veckor kanske. Ska träffa sjukgymnast på ons och få domen förhoppningsvis.. Göteborgsvarvet inom 1 månad känns kört.
1974 • Örebro
12 december 2017 kl 15:28
Gilla
Fick andra knät opererat för hopparknä för en vecka sedan. Nu är det minst 8 veckors rehabträning som väntar innan jag kan börja springa. Lagom när jag började kunna springa hyffsade distanser varje vecka så gav högerknät upp. Hade andra fel på knäna som de fixade på samma gång. Oftast har man andra fel på knät också om man drabbats av tendonitis. Hade väldiga problem att springa utför. Benen ville inte bära mig. Förutom inväxt av blodkärl i patellasenan hade jag en Plica (som troligtvis ligger bakom problemen att springa utför) som togs bort.

Om det inte hjälper med 3 månaders rehab - excentriska knäböj är det annan idrott eller operation som gäller. För min del vägrade jag någon rehab för högerknät. Körde 3x12 veckor rehab för vänsterknät utan någon nytta! Högerknät kändes värre än vänsterknät, så kunde inte ens utföra knäböj pg a för mycket smärta.

Vänsterknät känns bra nu och har känts bra länge efter operationen hösten 2015.
Niklas Axelson
1965 • Halmstad
12 december 2017 kl 16:53 Redigerad 12 december 2017 kl 16:56
1 Gilla
Kolla in detta om ni ska göra knäböj efter en knäoperation:
https://www.youtube.com/watch?v=_A61SxB7_OU

Grejen är att undvika att knäet åker fram, när knäet åker fram så ökar belastningen på knät. Det man också kan göra är att du gör knäböj med en stol eller något i lagom höjd bakom dig. Då minskar risken att du går ner för långt och får smärta i knät.

En annan sak som nämndes i en liknande video är att tänka att man ska börja knäböjen från höften och inte knät.
https://www.youtube.com/watch?v=LBow4lXmTpc
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.