Löpning Träning 66 inlägg 13359 visningar

Hjälp med att bli duktig löpare

Göteborg
#1
11 maj 2016 - 14:17
1 Gilla
Hej,

Igår sprang jag Vårruset i Göteborg som är 5 km och fick en tid på ca 26 minuter och höll ett tempo på 5:20/km enligt min gps klocka. Hon som vann i år fick en tid på 18:35 med ett tempo på 3:43/km.

Jag undrar om det finns någon som kan vara coach till mig så jag kan vinna Vårruset maj 2017. Det är 1 år jag har på mig, det borde vara möjligt att uppnå?

Behöver ett strikt och detaljerat kostschema samt träningsschema.

Tacksam för all hjälp jag kan få,
< < < 1 2 3 4 > > >
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#61
16 maj 2016 kl 19:09 Redigerad 16 maj 2016 kl 19:11
2 Gilla
Re Lina

Du har ju redan sänkt tiden på ditt intervallpass (på Vårrusets bana (?) eller i vart fall ca 5.0 km)) till nästan den sluttid jag antog att du hade i loppet 26.43.

Om du är såpass nybörjare som du antyder finns helt klart en kraftig förbättringspotential, men det är givetvis för tidigt att sätt ett så precist och samtidigt offensivt mål ett år framåt.
Månaderna innan Vårruset 2017 bör du successivt ha kommit upp till 4-6 löppass per vecka men dit måste man öka försiktigt steg för steg.

Om du som du oxå antyder ligger klart över BMI 21 så är faktiskt förmodligen inte en seger i Vårruset väldigt osannolik om du kan genomföra träningen utan skador.
Ju sämre du är tränad NU och ju högre BMI du har nu, desto större chans har du att nå rätt långt under 20 min på 5 km redan inom ett år, även om det är alldeles för kort tid att nå riktigt nära den personliga potentialen vilket normalt torde ta minst sisådär 5 år.
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#62
19 maj 2016 kl 07:31
Gilla
#60

Det bästa jag läst i denna tråden. Jag gjorde precis tvärtom och gav allt varenda gång jag var ute och sprang. Detta slutade i flera skador.
Nu 2 år senare och 2 år klokare struntar jag i tider. Springer för att hålla igång, må bra och för att det är skoj.
Så jag tycker Lina att du inte skall kolla så mycket på dina tider.
Fokusera på att hålla igång och stick ut och spring för att du tycker det är skoj och inte för att bli bättre hela tiden.
Oldboy
1952 • Danderyd
#63
19 maj 2016 kl 20:45
4 Gilla
Lina, att du vill vinna vårruset nästa år och vill ge allt som krävs visar att du är jättepepp på att träna nu. Men det som behövs för att bli en bra löpare är:
1) Bra anlag. Kan man inte göra något åt. Men du sa inte att du ville bli världsmästare, 18:30 på 5 km kan man klara på rätt mediokra anlag.
2) Den mentala styrka och uthållighet som krävs för att på lång sikt bli så bra som anlagen tillåter.

Som några nämner har jag också sett ett antal superpeppade nybörjare som vill ge järnet och bli hypersnabba, ofta just på ett år av nån anledning. En enda har gett uppdatering och han hade skadat sig och lagt om träningen helt efter det. Unga människor vill ju ofta ha allt genast. Eller vilja kunna utan att vilja lära sig som en vän sa till när jag var ung.

Men inte ens tålamod är en garanti: Johan Wissman sa för länge sedan att han skulle satsa fyra år på att bli bra på 200m först och sen fyra år till på att bli bra på 400m. För han måste först bli snabb nog, sen fick han jobba på tåligheten för 400. Det kallar jag långsiktighet! Och han genomförde det så långt han kunde. Sedan skadade han sig och nu är han tillbaka på 200m.

Men den goda nyheten är alltså att du har många år på dig att förbättra din löpning, som Bo säger tar det normalt minst 5 år att nå sin potential och jag tror att tio år eller mer är mer normalt. Själv började jag löpträna mer systematiskt vid 50 och springa maraton vid 52. Sen dess har jag satt PB på maraton varje år i elva år nu och jag tror inte det är slut än, peppar, peppar.

Jag har inte satsat våldsamt men ändå fått någon löprelaterad skada i princip varje år. Det viktiga då är att strunta i alla lopp och mål så länge och göra allt för att bli hel igen, sedan stark så att man kan träna normalt igen. Då, men först då, är det dags att se fram emot tävlingar och prestationsmål och bedöma vilka som kan vara rimliga. De gånger jag själv inte följt detta råd har det blivit mycket längre väg tillbaka.

Detta berättar jag för jag tror att du kommer att bli skadad. Men det behöver inte vara så allvarligt, bara du tar hand om dig då och kommer ihåg: hel och stark FÖRST, sen kika på målen. Det går ett vårruset 2018 också och massvis av andra kul lopp innan dess.

Att det tar sex månader för ben och senor att anpassa sig betyder att de hela tiden ligger efter, om du ökar din träning förnuftigt kommer ben och senor att anpassa sig till det du gjorde för några månader sen så den anpassningen/ökade styrkan kommer att byggas på år efter år tills du inte längre ökar på din träning.

Så strunta i att du knappast kommer att vinna vårruset 2017, bestäm dig i stället för att du NÅGOT ÅR ska vinna vårruset och gläd dig över alla de framgångar du får på vägen. Om inte vägen är till någon glädje så är det något du gör fel. Alla träningspass behöver inte vara roliga ens efteråt, men de flesta. Lycka till!
Göteborg
#64
6 juni 2016 kl 15:12
4 Gilla
Bild uppladdad av Rebecka
Mitt mål är att vinna Vårruset någon gång, gör jag inte det 2017 kommer nästa år efter det. Det håller mig motiverad och gör mina joggingrundor roliga och värda något. Jag kommer aldrig ge upp, är väldigt envis när jag vill något och ser till att det blir gjort.

Jag är väldigt glad och imponerad att jag idag klarar 10km på ca 1 timma och att jag joggade hela Göteborgsvarvet i år utan att stanna. Det var inte länge sen jag knappt orkade 200m!

Börjar redan se resultat från min träning som jag gjort i några veckor nu. Känner mig piggare, friskare och återhämtar mig mycket snabbare efter ett pass.

Mina mål kommande veckor är:
* 10km med tempohållning 6:00/km
* 5km med tempohållning 5:00/km
Markus Avén
1960 • Linghem
#65
7 juni 2016 kl 15:12
2 Gilla
Här på jogg kan man under medlemmar söka efter kvinnor som springer 5 km med ett snitt runt 3:43 och se hur de tränar. De
nedan har registrerat sin träning i många år så man kan se hur de förbättrat sig från år till år.
http://www.jogg.se/Traning/TdBok.aspx?anvid=35161
http://www.jogg.se/Traning/TdBok.aspx?anvid=26698

I princip alla kvinnor på jogg som gjort sådana tider under det senaste året springer 30 mil i månaden eller mer.
Roland Schwedderbyer
1987 • Göteborg
#66
8 juni 2016 kl 02:31 Redigerad 8 juni 2016 kl 04:32
Gilla
Med den inställningen så tror jag absolut det här kan gå vägen Lina! I värsta fall får du väl ta segern 2018.

Jag tycker det låter som ett fantastiskt bra upplägg att helt enkelt springa så långt man orkar i ett vansinnigt högt tempo varannan dag.
Självklart ska du aldrig springa längre än din tänkta tävlingsdistans, det säger ju sig självt. På samma sätt tycker jag inte du ska springa långsammare än din tänkta tävlingsfart, säg 3:42/km. Visst, du kommer komma lite kortare varje gång, men det gäller ju att inte vänja kroppen vid långsam fart.

#20 har en riktigt bra poäng med basket. Basket kommer göra dig snabbare. Snabbast blev jag när jag köpte mig en egen basketkorg och egna basketskor.

< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.