Löpning Kläder, Skor & Prylar 24 inlägg 6334 visningar

Inköpslista för ultra

Stockholm
#1
6 oktober 2018 - 17:17
Gilla
Tjohopp!

Ny medlem och förhållandevis färsk på långdistans, som behöver se över sin utrustning inför High Coast Ultra 2019 (7:e Juni).

Tänkte att denna tråd förhoppningsvis kan tjäna syfte som inspiration eller fingervisning för folk som funderar på att testa ett ultralopp.

Har för närvarande följande utrustning:

Inov-8 Terraclaw 250 -- Skön passform, *bra* grepp, och breda framtill. Känner dock att som enda par är de lite tunna för riktigt långa distanser. Fötterna blir lite trötta.

Salomon Adv Skin 12 -- Rejäl väst med fantastiska möjligheter och utrymmen. Till den finns två soft-flaskor á 450ml.

Kläder -- En blandning av kompressionsstrumpor, tights, shorts, och allt vad det heter. Både tunna och lite kraftigare vindjackor är tillgängliga. Experimenterar lite här för att kolla vad som river minst under väldigt långa distanser.

Vad jag kikar på för ytterligare utrustning:

VJ XTRM -- Såg att dessa skor fått bra kritik här på Jogg och även från andra platser. Det är just lite extra dämpning jag söker i ett andrapar. Att producenten/designern är baserad i Finland ser jag som meriterande för underlaget vi springer på i Sverige. Salomon-skor jag testat är liiite för smala för att det ska kännas bekvämt.

Prismässigt ligger XTRM högt, men kanske sjunker lite under hösten?

Stavar -- Helt vilse här, förutom att de ska vara vikbara. Det jag ser är ofta rekommendationer på Black Carbon, som verkar mest inriktade mot just ultralöpning. Ser även lite lösa rekommendationer för Camp-stavar.

Kommer köpa till ett Salomon-koger att fästa på ryggen. Dels för att det ser lite häftigt ut stilmässigt, men även för att Adv Skin Set 12 inte har det bästa upphängningssystemet, och bakfickorna kommer behöva fyllas med andra saker.

Strumpor -- Hur ser folk på tå-strumpor från Injinji? Jag har enbart testat ett tunnare par och kände att det var lite hugget som stucket på distanser under 2 mil.

Energi -- Tror det här är någonting som blir mer aktuellt efter årsskiftet, då distanserna blir längre och det är dags att landa på vad man vill använda under loppet. Fyll på med tips.

Vad säger panelen? Fram med alla tips ni har, och motivera gärna varför viss specifik utrustning bör övervägas för ett ultralopp. Så försöker vi få denna tråd till någonting användbart för folk som använder sökfunktionen.
< < < 1 2 > > >
Marcus Blomberg
1981 • Falun
#21
25 oktober 2018 kl 07:19
Gilla
Välkommen till distansvärlden!
Ang Skolval skulle jag säga att terraclaw 250 är ett absolut bra val.
Om du upplever att fötterna blir trötta, träna fötterna. alldeles för många missar detta helt.

Min energiplan brukar variera beroende på lopp. Men grundregeln är alltid, better safe, then sorry, dvs, jag tar alltid med mig mer energi än vad jag antagligen behöver. Jag sprider också ut typ av energi. När jag sprang Hornindal Rundt så hade jag "allt", Bars, gels, tailwind, nötter, godis och en helt ny oprövad grej, Semper´s "good n go". En typ squeeze, fast med mer energi och bra smak. gav en god känsla i magen att få i sig något mjukt och skönt efter ett tag. numera ett givet val på långpass och lopp.

Ang stavar, jag köpte Xenon Camp. Lätta, vikbara och 100% prisvärda.

Lycka till!
Stockholm
#22
25 oktober 2018 kl 07:36 Redigerad 25 oktober 2018 kl 07:37
Gilla
#20 jag kände på Speedgoat 2, men även storleken upp var smal över framfoten. Inte obekväm, men definitivt känslan av att det kommer straffa en sent under ett lopp.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#23
25 oktober 2018 kl 08:47 Redigerad 25 oktober 2018 kl 08:48
Gilla
#22 Jag har haft den för kort tid för att kunna utvärdera. Men bredden fram känns inte som ett jätteproblem för mig. Jag tror också den kommer töja sig litet i meshen där man böjer foten på både in och utsida. De är också ganska långa, vilket är bra när man springer långt.

Däremot så är den litet trång i lästen. Ovandelen spänner litet grann över ovansida fot, så man får vara noga med snörningen för att undvika överdrivet tryck på vristen.

Sen har den en helt lös tunga, vilket är märkligt med dagens teknik att de inte kommit längre. Kolla på Nike som har börjat med sock-like liner över vristen på många modeller. Denna tunga lägger sig snyggt och prydligt mot utsidan efter typ 100 meter..
Stockholm
#24
5 december 2018 kl 21:58
2 Gilla
Man återvänder med en uppdatering efter handlarnas mardrömshelg passerat och saker har landat i hushållet.

Lite tankar:

Köpte ett par Hoka One One Evo Mafate för 1200:-. Väldigt skön sko, verkligen. Mjuk, dämpad, rätt styv överdel, och lite smal vid tårna. Kontrasten mellan den och mina Inov-8 Terraclaw är stor, och det känns faktiskt kul att ha så olika och omaka skor att välja mellan.

Fick hem Mountain King Trail Blaze efter Henrik Ortmans tips. Efter lite testande och fipplande hemma lyckades jag lösa ett upphängningssystem på min adv skin set 12 som funkar ypperligt. De är ur vägen, skaver inte, guppar inte, och hänger lättillgängliga. Principen blev lite som Salomon visat med sitt koger, fast istället använde jag den nätade säcken man får med köpet av dessa.

Teknikmässigt har man fått mycket gratis från tidigare längdskidåkning i skolan. Grepp, placering, och meckande känns bekvämt under måttlig rörelse.

Köpte även hem ett par extra mjukflaskor av 'speed'-varianten. Lite lättare att dosera energi med den bredare mynnigen, och även få ner i västen. Känns dock lite bräckligare än vanliga mjukflaskorna.

Jag behöver fortfarande jobba lite mer med stavarna, men första intrycket är att alla inköp jag gjort hittills absolut varit värda pengarna. Plus att processen helt enkelt bara varit kul än så länge.

Träningen går framåt, kroppen blir starkare, och den långsiktiga planen håller ännu.

Tack för all hjälp hittills, allesamman. Vi skuttar till slutet av 2018 med knutna nävar i skyn och hurrarop i struparna.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.