Löpning Träning 65 inlägg 11589 visningar

Fundersam över min sambo på 29år

1991 • Mora
#1
6 maj 2020 - 20:41
1 Gilla
Hej, är lite fundersam över när tjejen ska löpträna.
När hon tränar cirkelgym, cyklar mtb med mera så är hon grym och jätte stark.
Men så fort hon ska ut och löpträna går det så otroligt sakta och ser tungt ut. .

Var med henne nu ikväll å satt på mig hennes pulsklocka och hon hade bandet.
Försöker få upp lite tempo för hon ligger på 7.15 per kilometer så de är ju nästan gå fart, hon har då 165 i puls. När jag kör upp tempot lite så de går på 6.30km så är hon uppe i 182 direkt men då ser löpsteget bra ut. Hon verkligen avskyr att löpträna vilket är förstårligt men hur kan det komma sig att hon inte klarar av en lugn jogg utan att få sån puls? 6.30 är ju inte direkt snabbt och de ser inge tungt ut åt henne.. Har hon för dålig kondis eller vad är det som gör det? Kanske värt att tillägga att hennes puls sjunker otroligt fort..

Jag själv är ingen löpare att tala om heller men jag kan slänga mig ut å köra 5min km i 8-10km helt otränad med 165 i snittpuls..
< < < 1 2 3 4 > > >
1982 • Rättvik
#21
15 maj 2020 kl 20:52
Gilla
För några år sedan kunde jag rätt lätt cykla typ två mil i uppförsbacke (man vänjer sig i Rättvik), men blev supertrött av att springa 5 km. Det jämnade ut sig med träning. Backintervaller fick upp min löphastighet bra mycket! Har folk i min närhet med till synes starka lår men inte så hög hastighet, som flera andra skriver. Det är mycket en teknikfråga också tycker jag, kanske skulle behövas några experttips?
Walker67
1947 • Växjö
#22
16 maj 2020 kl 00:35
Gilla
# 21 Det är väl få platser som har så bra förutsättningar för backlöpning som Rättvik. Springer du ända upp till Toppstugan i slalombacken? (var i Rättvik på sportlovet i slutet av 60-talet :))
1984 • Göteborg
#23
16 maj 2020 kl 02:09
Gilla
Kom att tänka på det angående backintervaller, det är ju egentligen utför som ger bra fart och löpsteg, inte uppför, det senare ger mer "påskjut" och pannben vilket förstås också är bra på sitt sätt, men ingen garanti för att det kommer gå snabbare för det.
Nu är det ju rätt slitande också utför men man kan ju börja med inte så överdrivet långa sluttande backar och öva "rulla på" utan att bromsa, man behöver ju inte bränna på allt man har för det.

Är nog personligen ett bra mycket mer hopplöst fall än din sambo. Började springa i ungefär samma åldern, av anledningen att det var så pinsamt att man upplevde sig som sånt hopplöst fall trots att man ändå varit igång och gymmat/kondistränat i 1-2 år ca 5 ggr/vecka.
Tror att det tog 2 år att klara 5 km under 30 min, dvs under 6 min/km i snitt. Det var ju inte heller det bekväma tempot, har haft det på ca 6:30 som lägst tror jag när man inte upplevt att man pressat på farten.

1969 • Norrtälje
#24
16 maj 2020 kl 07:50
5 Gilla
#23: Det där stämmer inte riktigt. Att springa fort uppför är den mest löpspecifika styrketräning man kan göra. Starkare löpmuskler förbättrar löpekonomin och gör att du springa fort med mindre ansträngning.

Dessutom gör starkare löpmuskler att din kropp tål mer träning utan att du blir skadad.

Överfartslöpning i form av snabb utförslöpning är i första hand något som sprinters håller på med för att utveckla maxsnabbhet. Har aldrig sett några elitdistanslöpare syssla med det (och jag har tränat med många sådana på den tiden jag var hyfsat ung och snabb).
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#25
16 maj 2020 kl 07:59
2 Gilla
Själv stark löpare, men urkass på cykling. Vilket mina cykelkompisar tycker är väldigt märkligt. Minsta motstånd och jag får kämpa som ett djur o pulsen sticker utan att det blir några farter att tala om. Trycker jag på med samma upplevda ansträngning på löpningen, då springer jag snabbt. Kan ta en tur med racern under säsong, och när vädret inbjuder. Men tränar inte cykling, vilket såklart är anledningen till min dåliga ”cykelkondis”. Tränar du inte löpning är det ju samma sak, fast tvärtom.
Walker67
1947 • Växjö
#26
16 maj 2020 kl 12:18
1 Gilla
# 25 Eller för att återknyta till trådtemat; man har olika talang för olika idrotter..
Som tidigare skrivits så bör man vänta med att göra tidsmätningar på löphastighet tills personen känner för det, annars kan man låta bli. Jag tillhör dock de personer som ALLTID har klockan med på träningen, glömmer jag klockan hemma känns träningen som bortkastad. Jag menar att känner man träningen mer meningsfull med tidtagning skall man givetvis ha klockan med, ger den i stället press på en själv, kan man lämna den hemma.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#27
16 maj 2020 kl 13:14
2 Gilla
Eller: bara för att man mäter tid, behöver man inte mäta tid per sträcka, eller jämföra tid mer än att man ville vara i rörelse en viss stund. Jag reggar varje runda med tid och distans, men är rätt obrydd om hastighet/löptempo. Kan ju vara en jätteskillnad om man springer plan asfalt, eller olika kuperade terrängrundor.
1984 • Göteborg
#28
16 maj 2020 kl 15:08
Gilla
Vet inte riktigt hur det säger emot det jag skrev? Uppför har som sagt sina solklara fördelar, och visst kommer man sannolikt i förlängningen indirekt bli snabbare av dom, men löpekonomin är väl annars inget man brukar nyttja uppförsbackar till.
Jag vågar inte säga något om hur elitlångdistansare jobbar, men jag tror inte ens att man är påtänkt till sån träning om man någon gång i sitt liv upplevt att 6:30 är obekvämt fort.
#29
16 maj 2020 kl 16:26
Detta inlägg har raderats
Helena Blomkvist
1983 • Boden
#30
16 maj 2020 kl 16:59
1 Gilla
Jag mäter alltid distans och tid och har även sådana mål att uppnå men jag njuter helt klart mest under de rundorna när jag inte får feedback om tempo under rundans gång utan pressar för att jag vill pressa eller mysspringer om jag vill mysspringa. När jag vill klara något specifikt får jag feedback per halvkilometer eller kilometer, vilket helt klart är mer stressande.
Rundan har jag nästan alltid valt ut i förhand så jag vet hur långt det kommer att bli, men kommer testa lite mer fri skogslöpning i sommar, hitta en stig och se vart den leder typ :P
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#31
16 maj 2020 kl 17:55
Gilla
Att springa snabbt nerför är mer riskabelt för vader och hälsenor än att springa uppför. Min helt ovetenskapliga teori - som just dök upp i huvudet - är att en hyfsat lugnt tempo nerför därför borde stärka dem. Att kombinera backintervaller uppför med dessa i samma pass vet jag däremot inte om jag skulle göra.
Walker67
1947 • Växjö
#32
16 maj 2020 kl 19:37
Gilla
Att backintervaller uppför skulle stärka baksidan har jag svårt att förstå, då det mest är lårmusklerna man jobbar med. Jag lyssnade på en podd om ett visst skomärke och när man testade fram skon i utvecklingsstadiet gjorde man det utför för att undanröja placeboeffekten. Det visade sig att deras testsko var mycket snabbare utför än jämförande skor, vilket så småningom resulterade i tillverkning av skon, som sedan visat sig minska
risken för skador i utförslöpning.
Annika
1979 • Mölndal
#33
16 maj 2020 kl 22:02
2 Gilla
#32 nej? När du springer uppför blir varje steg en excentrisk belastning på vaderna som måste hålla ihop så du håller dig på tårna och dessutom skjuta ifrån tillsammans med baksida lår och sätesmuskulatur så du kommer uppåt. Det är inte för inte som fitnesstjejer som vill bygga rumpa mer än något annat gillar att gå på löpband i kraftig lutning, donkey kicks, höga step ups och liknande. Tänker man efter lite blir det ungefär samma rörelse.
#34
17 maj 2020 kl 05:16
Detta inlägg har raderats
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#35
17 maj 2020 kl 12:39
1 Gilla
Det ska inte vara en brant backe. Anders Szalkai ledde ett tv-program för ett antal år sen - i TV 12 om jag inte minns fel. Han körde backintervaller i vad som i skidsammanhang brukar kallas slakmota. Man måste ju få drivet framåt, annars blir det som du säger, för mycket träning av framsida lår vilket inte gynnar löpning överlag.
1984 • Göteborg
#36
17 maj 2020 kl 19:47 Redigerad 17 maj 2020 kl 19:58
Gilla
"Irre i #28 är inne på att den här typen av träning inte är något för långsamma löpare men det är fel. Det är kanonbra träning om man är svag baksida lår/rumpa."

Hur tolkar du som människa? :P
Jag skrev inget om att det skulle vara dålig träning, men inte träningen jag skulle ha valt för att bli snabb.
Du behöver inte vara stark för att vara snabb. Det är inte heller nån garanti att man använder rätt muskler och kan bygga upp dom bara för att man springer uppför en backe, tvärtom kan det bli så att om man själv är svag och gör något som kräver styrka så blir resultatet att man inte klarar använda rätt muskler. Fast det är bara en parentes, jag menar inte att uppförsbackar är dåliga, bara att jag inte alls ser kopplingen till fart-träning. Uthållighets-aspekten köper jag, och att träna upp flåset, men det kan man ju göra på andra sätt också, t ex intervaller där man samtidigt tränar fart.
Men det jag reagerade som en rejäl misstolkning var att jag skulle påstå att backträning inte är för alla, eller inte för långsamma som du på ett ungefär uttryckte det. Det är ju inte så jag tycker nån ska undvika det, men om man skulle köra 100% av sin snabbare träning uppför och tro att det var det effektivaste sättet att bli snabb, då skulle jag tycka det var mycket konstigt, ja. För att jag ser snabbhet och styrka som två olika saker/fokusområden.
Walker67
1947 • Växjö
#37
17 maj 2020 kl 20:49 Redigerad 17 maj 2020 kl 20:52
Gilla
# 34 och # 35. Det är en helt annan sak om man går eller om man springer i en slakmota, då kan man få träning i lårens baksida. Men gäller det en brant backe typ slalombacke blir det i huvudsak lår och vader som tränas, inte "drivmusklerna"
Om vi övergår till nedförsträning i backe har jag praktiserat det under min tävlingsaktiva del som gångare och det användes inte för att träna kondition utan för att få upp frekvensen och lära sig behålla tekniken utför. För min egen del har jag märkt att jag har haft nytta av gångträningen i nedförsbackar i löplopp, då jag haft lätt att släppa på utför, så nedförsträning är absolut en bra träningsform.
2001 • Bromma
#38
17 maj 2020 kl 21:24
Gilla
Jag vet inte riktigt vilken typ av "fart" vi pratar om. Är det att bli snabbare på maraton, öka sin distansfart eller kapa några tiondelar på 100m?

Men är inte backar ett jättebra sätt att bli snabbare på? Långa uthållighetsbackar (ej alltför branta) för löpekonomi och styrka, korta sprintbackar (runt 6-10 sekunder) för explosivitet, kraft och snabbhet (de är nog inte motpoler, du tränar troligen löpekonomi i korta backar också).

Dessutom är backträning relativt skonsam träning med mindre belastning, att däremot springa utför låter mer eller mindre livsfarligt beroende på backe. Dessutom kan det nog slita ganska ordentligt på knän och leder. Men utförslöpning har absolut en del i träningen, tex har ju Boston Marathon och Lidingöloppet en och annan backe. Blir roligare om benen inte är sönderslagna vid Heartbreak Hill eller Abborrbacken... Dessutom kan man nog få upp lite frekvens utför.

Vilken del av benen som tränas i backar har jag aldrig riktigt funderat på, trött brukar jag bli i vilket fall som helst. Tror jag jobbar mer med vader och baksidor vid löpning, mer framsidor vid gång. Får undersökas vidare...
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#39
17 maj 2020 kl 23:39
Gilla
Klart att om man vill bli bättre på terränglöpning så kanske man då och då springer i backar som är som en slalombacke uppför eller nerför. I det fallet så blir man ju snabbare på just den typen av löpning. Det kanske passar en cyklist bättre, vad vet jag.
#40
18 maj 2020 kl 05:14
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.