Löpning Skador & Rehab 44 inlägg 14571 visningar

Motverka spända vader/muskelbristning.

2006 • Alingsås
#1
15 juni 2020 - 13:34 (Redigerad 15 juni 2020 - 13:37)
Gilla
Hej.
Svettas mycket när jag springer, speciellt i värme. Får lättare muskelbristningar vid längre pass eller när jag kör tempo.

Frågan är om det är svettningar/salter jag förlorar som är avgörande orsak till det som händer, krampkänning som senare leder till bristning. Dricker jag för lite?
Eller en bidragande faktor av lägre häl-vinkel på skor, äldre skor eller muskelsvaghet? Har börjat lägga in lite mer stretchning före och efter. Kör lite excentriskt i rulltrappor...

Räcker det ta med sportdryck. Tycker inte jag kör så hårt. Brukar vila oftast 1 dag, vid hårdare pass 2 dagar.

Berätta gärna om era erfarenheter.

/Tack

< < < 1 2 3 > > >
#41
20 juli 2020 kl 08:50
Gilla
Om man grunnar lite så är ju allt som inte är zero drop sjukt onaturligt. Konstig ställning för vaden att jobba i. Man skulle knappast tvinga nån annan kroppsdel att jobba i en onaturlig vinkel.
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#42
20 juli 2020 kl 13:27 Redigerad 20 juli 2020 kl 13:29
Gilla
För min del sprang jag på tå i unga år. Ett pass på 5 km i terräng räckte för att jag skulle få benhinneinflammation och fick ligga på sängen och vila, med smärta på smalbenen hela tiden. Gympaläraren sa att det beror på att när man springer i terräng så börjar man automatiskt springa mer på tå. Har även provat springa på tå på grusväg när jag blev lite äldre och det började kännas i benhinnorna redan efter en knapp km.

Provade skor med lägre drop och mer framåtdrivande känsla för några år sen. Det ledde till muskelbristning i min starkare vad (Soleus). Den har jag aldrig haft problem med förut, varken före eller efter.

Kolla gärna in videon nedan. För att komma till vad som är relevant i just det här fallet, spola fram till 5.20 och lyssna i 20 sekunder. I övrigt är det en väldigt intressant jämförelse som görs mellan de två löparna, och analys av löpteknik/kadens överlag. Eliud Kipchoge som landar mer mitt på foten, och Förnamn Kitata som är hällöpare. Minns inte vilken placering Kitata fick, men det var nånstans mellan tvåa och fyra, trots att han alltså är hällöpare.
https://www.youtube.com/watch?v=andAaS6Lyc8
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#43
20 juli 2020 kl 15:58 Redigerad 20 juli 2020 kl 16:08
Gilla
För all del. 🙂
Har själv lagt ner tankarna på löpning denna sommar och kör inomhuscykling med samma recept. Har sen några veckor tillbaks börjat göra tåhävningar i strumplästen på gummerad pall, på rakt ben en gång i veckan. För att inte foten ska glida bakåt under övningen har jag ställt ett par av pallbenen på en tröskel så att pallen lutar lite framåt. Genom att jag står i dörröppningen kan jag dessutom hjälpa till att hålla balansen med händerna mot dörrkarmarna. På så vis kan jag göra övningen lugnt, tryggt och kontrollerat.

Började med 1x6 på båda benen som kontroll*, och 3 set à 4 tåhävningar på ett ben i taget. Sen övergick jag till enbart ett ben i taget. Är nu uppe i 3x7 och ska öka med en tåhävning i veckan tills jag kommer upp i 3x10. Sen får jag se om jag väljer att göra även tåhävningar med böjt ben eller om jag lägger på en ryggsäck med ett kilo/vecka. Och så massagepistolen emellanåt förutom att töja lagom.

Fram- och baksida lår får underhållsträning så jag behåller samma styrka i alla fall.

*Cyklar ju alltid 10 minuter som uppvärmning före.
2006 • Alingsås
#44
22 augusti 2020 kl 15:04 Redigerad 22 augusti 2020 kl 15:18
1 Gilla
Ibland undrar man hur olika kroppar och psyken fungerar. Lite lustigt att vi började löpa vid samma ålder.
-----------------
Gene Dykes, har med åldern 70 år sprungit ett marathon under 3 timmar

”Jag stretchar inte, eller styrketränar och jag tror att jag otvivelaktigt har visat att du inte behöver göra någon av dessa saker om du inte har lust. ”

För de i medelåldern och äldre som har övervägt att springa men oroa sig för knäskador säger Dykes:
"Att oroa dig för att skada knäna är totalt bullshit. Mina knän är mycket bättre än de var när jag började springa för 12 år sedan och jag har gjort en MR-undersökning."

Hans dagbok: https://ultrasignup.com/results_participant.aspx?fname=Gene&lname=Dykes

< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.