Löpning Kläder, Skor & Prylar 37 inlägg 16641 visningar

Mängdsko för vintern? Peregrine?

Hans Gustafsson
1966 • Malmberget
#1
9 november 2017 - 18:55
Gilla
Jag har en hälsena som blivit jäkligt kräsen på sko. Kinvaran sitter som smäck............men som vintersko är den lite halkigt. Så jag är ute efter en sko som är snäll med hälsenan och som jag kan köra långpass på vintern med. Asics gillar inte min fot längre. Haft några Salomon som inte fungerar optimalt heller. Är inne på Peregrine men har bara teroretisk kunskap om den.
Vad tror ni?

< < < 1 2 > > >
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#21
28 januari 2018 kl 12:47
Gilla
Föredrar VJ Falcon eller Sarva Xero 4 alla dagar i veckan jag om det är vinterväglag.
http://www.olspecialisten.com/sv/skor/skog/vj-sarva-xero4-dam.html
http://www.olspecialisten.com/sv/skor/skog/vj-falcon-2011.html
Annika
1979 • Mölndal
#22
28 januari 2018 kl 13:11
Gilla
Ja men precis, så länge det inte är ren is är det bra skor! Jag kommer att behålla dem och använder dem mycket, men har nu beställt ett par Icebugs att ha när det är is, så som det så ofta är här där jag bor. Jag tror de kommer att komplettera varandra fint!
...
#23
28 januari 2018 kl 16:39
Gilla
Min nuvarande trailsko är den vanliga Peregrine 7, som jag är nöjd med. När jag såg att det fanns en vintervariant så köpte jag ett par. Har redan ett par dubbade Icebug, men eftersom skor är förslitningsvaror så kunde jag lika gärna beta av lite mil över vintern i Ice-versionen när jag annars skulle använt de vanliga (och behövt ersätta dom tidigare)

Det är en rätt förvirrad sko. Den säljs som en trailsko och har en rock plate, men sulan är gjort för att få stor kontaktyta mellan det nya special-materialet och platt is, med mönstring som är mer som en asfaltsko.

Jag använder den fortfarande när det är minus och jag inte vill använda dubb, men mönstringen på sulan gör att jag inte kan rekommendera dom. Hade hellre sett att de körde liknande mönstring som den vanliga Peregrine. Det hade antagligen blivit sämre på platt is, men på stig är isen ofta knagglig så det blir dåligt grepp med den nuvarande sulan ändå.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#24
1 april 2018 kl 08:47 Redigerad 1 april 2018 kl 10:09
1 Gilla
Kompletterar #17 och #23, om Saucony Peregrine 7 Ice+.
Ja, verkligen en förvirrad sko. Jag är inte direkt missnöjd med den, men den är verkligen ett mellanting, och till stor del har den passat för det jag tänkte den till.
1. Den är absolut ingen sko för att springa på is. Punkt slut. Inget fäste på den is jag har har haft i vinter i alla fall. Den är inte någon direkt bra vinterterrängsko om man behöver fäste. Sulan har ett "plattare" anligg mot underlaget än andra skor jag har, den är inte särskilt böjd/svängd uppåt i fram-/bakkant, och sulan är mer slät än mönstrad. Sulan blir inte stenhård och halkig pga temperaturen, bra materialkomposition för vintertemperaturer ner till -10 iaf.
2. Den är en bra sko för rundor med _hårt_ underlag, typ snö på asfalt eller hårdpackad snö som inte är halkig, i skogen.
3. Den är inte vattentät, men absolut vattenskyddad så man inte omedelbart blir blöt/kall av att springa i snö, slask eller nån vattenpöl här och var. Inte så stel i överdelen av skon, som en del goretex-skor kan vara.
4. Första rundorna, ca 8-10 km vardera på hårt underlag, så var högerskon klart oskön efter ca 30 minuter varje gång under främre trampdynan, ett stelare område. Liknade ingen annan Saucony jag haft, och liknade inte ens vänsterskon... men detta känns nu som det försvunnit, eller så känns det mindre pga att jag sprungit mer i terrängspår. (Borde ha reklamerat? Orkade inte försöka.)
5. Bra vinterkombo för förhållandena jag haft denna vinter, särskilt rundan med 1 km ren asfalt, 6 km terrängspår med snö/is/slask omväxlande, och 1 km asfalt tillbaka.

Summerat, för mig (långsam medioker joggare med typ 20-25 km/vecka):
Relativt vattentät och vintervarm, bra för både asfalt och hårt terrängspår (inte stig), sulan har inte blivit stenhård och hal pga minusgrader.
Ena skon var klart oskön efter 30 minuters löpning de första 5-6 rundorna, men det försvann efter "inspringning"?
Har kompletterat skogarderoben på ett bra sätt, även om det inte är "halleluja".
1974 • Stockholm
#25
16 december 2021 kl 19:43
Gilla
Skakar liv i den här gamla tråden istället för att starta en ny på ungefär samma tema.

Peregrine nämns ju i tråden, men vilka andra skor klarar minusgrader bra utan att gummit stelnar? I det här fallet är jag mer intresserad av dämpning än av grepp, även om jag så klart helst inte står på näsan i onödan.

Användningsområde asfalt och motionsspår. Ej dubb.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#26
16 december 2021 kl 20:01
1 Gilla
Perfekt, tack för återbruk av tråd! Jag går i precis samma tankar, mina Nike Pegasus 35 Shield börjar bli slitna i sulorna. Och jag har varit väldigt nöjd med dem, grubblar på om den enkla lösningen ska bli ett par Pegasus 38 Shield, om inte andra tips verkar intressanta!

Sko utan dubb är vad jag söker här, bor på västkusten där det kan vara blött och ganska kallt typ oktober-mars så vill jag verkligen ha en vattentrög överdel. (Dubbskor för terräng har jag, och broddar för vanliga pjucks om det skulle behövas nån enstaka gång.)

Mina Peg 35 Shield har en ganska småmönstrad sula, men förvånansvärt bra grepp i gummiblandningen även i kyla. Så det är vad jag hoppas på även i en senare Pegasus-modell!
Utöver sulan gillar jag Shield-överdelen, smidigare än den (enda) goretex-överdel jag haft. https://www.nike.com/se/t/loparskor-hart-underlag-air-zoom-pegasus-38-shield-weatherized-gHpNL8/DC4074-002

Jag spanade på Adidas Ultraboost 20 Explorer. Deras sulor brukar väl också ha bra gummiblandningar. https://www.adidas.se/ultraboost-20-explorer-shoes/GY8109.html

Senaste Runners World hade en summering av ett antal vinterlöparskor.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#27
17 december 2021 kl 11:52
Gilla
För mig som i princip bara springer på gång- och cykelbanor under vintern (när det finns lite snö här på Västkusten) tycker jag mina Peregrine funkar helt ok.
1973 • Stockholm
#28
17 december 2021 kl 22:05
Gilla
Ett par vanliga Nike Pegasus är mjukare än ett par Peregrine 8 Ice+, även i minusgrader (greppet är dock mycket bättre på snö och is, men skulle inte kalla greppet bra på is).

Och ytterligare hårdare än Peregrine är ett par Icebug Newrun GTX (som har dubb).

Så jag använder dessa när jag behöver pga greppet, och får leva med avsaknaden av dämpning.
1987 • Bromma
#29
18 december 2021 kl 01:01
Gilla
På tal om Saucony, någon som provat Xodus? Gillar mellansulan (Pwrrun+) då jag har både Triumph 18 och Freedom 3. Läst mig till att den ska vara något fastare vilket iofs inte är så konstigt med tanke på yttersulan.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#30
18 december 2021 kl 08:12 Redigerad 18 december 2021 kl 08:15
Gilla
Jag kör ett par speed 2 runsheild
Skall vara mjukare i kallare väder och har en mer vattentrög utsida, men inte vattentät.
Riktigt trevliga och snabba skor för kyligt och blött väder.
Precis samma som vanliga speed 2
Men lite lättare.
Men på ren is, nej. Halkade lite på ett hårt tempopass på frostig asfalt i går. Men funkade i stort fint.

Har även testat icebug Arcus ”som att springa på moln” och ”med en rullande framdrivande profil” säger reklamen.
Nope, stenhårda, och som ett bar tråkiga hårda vanliga skor, utan någon som helst ”rullande, framdrivande känsla, gick i retur fortare än kvickt.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#31
18 december 2021 kl 10:47
Gilla
Testade en runda igår med Peg 35 istället för Peg 35 Shield, fuktväder och grusad asfalt och just kring nollan i temperatur. Den vanliga skons sula har mycket sämre grepp än Shield-varianten för de förhållanden jag sprang i. Och kallare ovandel pga "normal ventilation", såklart.
2006 • Alingsås
#32
18 december 2021 kl 11:56
Gilla
Jag har kört Xodus 10, som delar mellan- och yttersula med 11:n.

Den grova yttersulan i kombination med rockplate i Xodus gör precis som du tror att mellansulan har svårare att deformera sig. Det blir ett kort och kontrollerat studs, istället för det "boing!" som Triumph har. Denna studs är dock skapligt stötabsorberande med tanke på hur lite man sjunker ned i mellansulan och det känns alltid som att man har god kontroll över stock och sten.

Jag tyckte att tåboxen var lite pösig och fick dra åt snörningen så att den istället kändes hög och smal vid tårna för att känna att skon satt hyfsat säkert i sidled.

Gummit har inte övertygat mig, men jag är en av få som tycker så. En sak jag dock är väldigt säker på är att den har lätt att bli full av snö eftersom dobbarna sitter så tätt, men å andra sidan går det ju faktiskt att skruva i egna metalldubbar i förgjorda förstärkningar i Xodus yttersula.
1987 • Bromma
#33
19 december 2021 kl 00:12
Gilla
Stort tack för info! Jag har rätt breda fötter så det du skriver om tåboxen låter som goda nyheter för min del:)
1978 • Göteborg
#34
19 december 2021 kl 18:46
1 Gilla
Slår också ett slag för speed 2 runshield. Funkar riktigt bra och en väldigt rolig sko att springa i. Klarar det mesta förutom riktigt halt väglag.
Oldboy
1952 • Danderyd
#35
20 december 2021 kl 01:32
Gilla
Gillar mina NB Fuel Cell Rebel, har en sula som ger lite bättre grepp på frostigt underlag än de flesta andra skor jag har. Sitter riktigt bra på mina ganska breda fötter, men som med alla skor för långpass har jag ju valt en betydligt större storlek än i mina promenadskor.

Tyvärr står nog överdelen inte emot väta så bra.
1957 • Torsby
#36
20 december 2021 kl 08:05
1 Gilla
Adidas har continentalgummi under sina skor och det ger bra väggrepp på normalt vinterföre. Skechers har Good Year och även det är mjukt och greppar på fast vinterväg. Dessa två gummiblandningar är de bästa jag har för vinterlöpning, utan att ta till specialskor. På blöt blankis är det bara dubbat som gäller.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#37
25 december 2021 kl 09:38
1 Gilla
Som tipsat i #27 i denna tråd, mellandagsrea på nike.com och t ex Pegasus 38 Shield. https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=51060&sida=14
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.