Löpning Skador & Rehab 30 inlägg 3146 visningar

Livsfarligt långpass?

Pål Nilsson
1976 • Höör
#1
15 december 2008 - 19:29
Gilla
Efter en motig löpvecka tog jag fredagen och lördagen ledigt förra veckan. Tänkte att jag på söndagen kommer att ha ackumulerat riktigt mycket energi för att genomföra ett mustigt långpass. Så igår när jag vaknade hade jag lite huvudvärk, men riktigt pigga ben och ordentligt löpsug. Bestämde mig för att köra ett 27km långpass. Efter 16 km frös jag riktigt ordentligt och bestämde mig för att byta jacka och mössa (passerade hemmet). Efter klädbytet kändes det aningen bättre, men började därefter känna obeskrivbar trötthet. Hjärtat jobbade på högvarv trots halvdålig fart. Muskler, knän och leder kändes orimligt slitna bara efter 20km. Övervägde flera gånger att stanna, men gjorde av nån anledning inte det ("väggen kom tidigt och lite oväntat idag.." ). När jag kom hem efter 27km var jag helt färdig. Orkade inte stretcha. Direkt in i duschen. När jag kom ut ur duschen frös jag som en hund. Mådde riktigt vidrigt. Efter en timme tog jag tempen. 39 grader... Första gången jag efteråt önskat att jag hade pulsklocka under passet.
< < < 1 2 > > >
2006 • Alingsås
#2
15 december 2008 kl 19:50
Gilla
Livsfarligt tror jag knappast att det var. Men man ska lyssna på kroppen. Om det känns onormalt slitigt och jobbigt är det bättre att avbryta och göra ett nytt försök en annan dag.
Linda P
1984 • Knästorp
#3
15 december 2008 kl 19:53 Redigerad 16 december 2008 kl 16:08
Gilla
Det är viktigt att man lyssnar på kroppen i sånna lägen. Det är då man ska fråga sig om det är "värt" att fortsätta..
Pål Nilsson
1976 • Höör
#4
15 december 2008 kl 20:02
Gilla
Lite kvällstidningsrubrik kanske...;-)
1966 • Karlstad
#5
15 december 2008 kl 20:47
Gilla
Jag skulle nog säga att det var livsfarligt. Det finns de som kolar för mindre. Det är definitivt inget att uppmuntra i nån sorts "no pain"-anda.
csaba
1973 • Malmö
#6
15 december 2008 kl 20:59 Redigerad 15 december 2008 kl 21:02
Gilla
Jag har endast varit med om det en gång, Pål.
I somras när jag hadde en långpass på 36km och när jag ställde mig i duschen så skakade kroppen och hadde feber och fick kramper i benen.
Men det gick över efter ett par timmar.

Jag tror inte att det var något virus utan snarare kanske kroppens försvarsmekanism som spökar efter ett tuft långt pass och sen hadde man nog underskott av kolhydrater (eller vätskebrist ?).

Jag har börjat med återhämtningsdryck efter en långpass (max. 20minuter efter avslutat pass), så att kroppen får tillbaka kolhydraterna och återställer vätskebalansen.
1972 • fagersta
#7
15 december 2008 kl 21:00
Gilla
låter som du fått en feber pga vätskebrist (dehydrering), kroppen kan då regagera med temp stigning. Drick mer före, efter och under långpass !!! jag brukar "vätska upp" dagen innan..

Jenny/ssk och blivande matatonlöpare
1966 • Karlstad
#8
15 december 2008 kl 22:30
Gilla
Nu kom ju inte reaktionen efter 35 km.
Om man börjar frysa ordentligt och må dåligt efter 16 km med huvudvärk redan före passet..

"Hjärtat jobbade på högvarv trots dålig fart.""Muskler knän o leder kändes orimligt slitna.."

Läste ni ens inlägget?
Hur kan ni få det till kolhydratbrist och vätskebrist?
Passet borde aldrig ha sprungits med de symptomen.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#9
15 december 2008 kl 23:44
Gilla
Lite kommentarer till era kommentarer:

- Huvudvärk utgör inte ensamt anledning att ställa in ett pass. Detta var det enda symptom jag upplevde innan passet.

- Kolhydratbrist och/eller vätskebrist? - möjligen, men inte speciellt sannolikt. Jag är hyfsat van vid pass av denna typ och har aldrig upplevt detta tidigare. Jag hade bra vätskebalans innan passet och drack ordentligt med sportdryck efter 16km.

- Symptomen under passet borde ha fått mig att avsluta? Jepp - det är min lärdom. Dock är symptomen för långpass-trötthet och feber snarlika. Detta gör det svårt att avgöra.
2006 • Alingsås
#10
16 december 2008 kl 05:43
Gilla
Du håller kanske för högt tempo på långpassen om du får sådan trötthet. Något feberliknande tillstånd brukar jag aldrig uppleva.

Men du springer ju med klocka så då ser du ju ganska snabbt om det går onormalt trögt och slitigt i förhållande till tempot och det borde då vara en första varningssignal om att överväga att avbryta.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#11
16 december 2008 kl 12:36
Gilla
Ja, kanske för högt tempo. Å andra sidan ger det inget att springa utan att bli trött.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#12
16 december 2008 kl 13:03
Gilla
Jag skulle nog vilja säga att du är en erfarenhet rikare Pål. Vad har du lärt dig / Vad kunde du gjort annorlunda?

1. Att du gav dig ut överhuvudtaget kan du ju inte göra så mycket åt. Vadå huvudvärk, det kan man ju få av en miljon anledningar. Du kände dig pigg, punkt slut. Att sedan kropp-jäveln inte sa ifrån tydligare FÖRE passet är ju irriterande.
2. Långpasströttheten är en viktig poäng. Det är lätt att i efterhand säga "jag skulle ha brutit efter 16km" då kroppen kändes rökt, men inte lika lätt att genomföra. DOCK, du är klok nog för att känna skillnad på långpasströgheten och något annat som är fel - speciellt efter bara 16km. Hade symtomen kommit vid 24 hade jag förstått.
3. Tempot? Näe, du och dina ben är vana vid att ligga i överkant av "fartskalan för långpass" så det är ingen godtagbar orsak.
4. Livsfarligt? Suck, ständigt denna överdrivna rädsla för trötthet. Man kan för fanken inte förutse varenda riskfaktor som föregår ett träningspass. Skulle man analysera så mycket skulle man aldrig kunna träna hårt. Det är självklart inte bra eller nyttigt att träna med virus eller bakterier i kroppen, till och med LIVSFARLIGT men gjort är gjort, och det gick bra, nästa gång kanske du känner annorlunda inför passet eller kanske stannar efter 16km eller kanske faller död ner i Höörs centrum... Skaffa ett hemmalab och börja ta elektrolytstatus och infektionsprover före varje träningspass, det är nog säkrast.
5. Kolhydratbrist/Vätskebrist. Kanske bidragande så till vida att du efter 20km påverkades hårdare av denna brist, som ju faktiskt förekommer under långpassen, än du gjort i vanliga fall.

Vid 16 gjorde du helt rätt i att byta kläder och du säger ju själv att det kändes lite bättre. Efter 20km skulle du helt enkelt ha brutit.
Pulsklocka i all ära men jag tror inte du hade stannat för det men vid 20km känns det som att signalerna var uppenbara.

Ses vi i Sjöbo ikväll?
1982 • Värnamo
#13
16 december 2008 kl 13:04
Gilla
Så högt tempo är det väl inte... 4,55/km är väl inte så mycket för dig?

Konstigt nog hade jag exakt samma problem i söndags!
Jag tänkte köra ett långpass på upp emot 22-23km. Men kände redan efter 3km att det här blir ingen rolig kväll=)
Jag hade pulsklocka på mig och märkte att pulsen gick väldigt högt på emot 90%!! av max... Men jag körde vidare och pulsen började sjunka efter ca10km och blev ganska normal, däremot började jag må illa och benen kändes inget vidare.
Efter 14km i ganska normalt tempo var jag helt slut och när jag passerade hemmet la jag av istället.
När jag kom in fick jag höra att jag var blank i ögonen och såg helt slut ut!

Jag har ingen aning om vad det beror på.... men jag vilade igår och ska testa idag igen...samma runda.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#14
16 december 2008 kl 13:09
Gilla
Tips från coachen:

Jag har ett test jag brukar köra under pass där det känns extra motigt och jobbigt. Om jag efter ett par kilometrar inte tycker att jag har fått upp värmen eller blivit ens en aning mjukare i kroppen ökar jag upp farten lite under en kilometer. I vanliga fall går mina distanspass i 4:45-4:50 och jag ökar upp farten till 4:10 ungefär. Alltså ingen våldsam ökning men ändå fortare. Om kroppen svarar för mycket på denna ökning är något oftast fel. Om det är svårt att ens komma upp i denna fart är jag helt klart fel ute. Om det går lätt att öka farten håller jag i och efter 1km sänker jag farten igen och då känns det oftast mycket lättare. Om jag däremot får ett stappligt steg och känner mig trött/seg är något fel.

Vid tävling är ju detta inte helt ovanligt. Det kan kännas förjävligt på uppvärmningen men när starten går och man sprungit någon kilometer brukar det lossna. Om inte har man en dålig dag eller så är något fel.

Jag körde detta test strax före julen 2007. Jag hade löptränat i kanske 7-8 månader regelbundet utan skada eller sjukdom. Under ett planerat långpass kände jag mig skakig i kroppen efter 3-4km och ökade då upp farten. Det gick inte alls utan benen ville inte springa fortare. Jag bröt passet och lunkade hem och hade mycket riktigt feber.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#15
16 december 2008 kl 13:57
Gilla
Fredrik: nej 4:55min/km är inte ett speciellt högt långpasstempo för mig. Jag kommenterade tempot i mina långpass i allmänhet, som enligt några är lite för högt.
1982 • Värnamo
#16
16 december 2008 kl 14:12
Gilla
Jaha ok, då är jag med på vad du menar...

Men det är ju ingen fara att köra lite hårdare på långpassen heller så länge kroppen håller för det...
Jag brukar också köra lite "för hårt" på mina långpass 4,35-4,45 och har aldrig mått dåligt av det..
Förutom i söndags då...men tror att det beror på att det var en jordbävning på gång=)
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#17
16 december 2008 kl 14:36
Gilla
Ja fy fanken. Bor inte så långt från epicentrum och både jag och hunden for upp ur sängen i tron att det var inbrott på gång haha!
1982 • Värnamo
#18
16 december 2008 kl 14:58
Gilla
Hehe, kan tänka mig att det skakade rätt bra där nere i skåne=)
Till och med jag vaknade och undrade vad det var frågan om här uppe i värnamo!

Kom visst lite från ämnet där... Men
Pål: Försvann febern dirket då eller är det något du fortfanade känner av?

Undrar eftersom jag hade likande känsla av "slut i benen" men utan feber då... och jag tänkte köra samma runda ikväll istället fast i mycket högre tempo än i söndags!!
Men det kanske är dumt om det ligger nån sjukdom bakom en sån känsla och inte jordbävning!!
1981 • Göteborg
#19
16 december 2008 kl 15:03
Gilla
Det viktigaste är att lyssna på kroppen. Det svåraste för oss som tränar mycket är ATT VÅGA VILA eller VÅGA AVBRYTA ETT PASS om något känns fel.

kärlek till er
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#20
16 december 2008 kl 15:18
Gilla
Off topic: tack Tergat för tipset (kl 13.09). Su-San Oh
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.