Löpning Övrigt 58 inlägg 2754 visningar

Jogga ni i mörkret ensamma kvinns?

Anna
1979 • stockholm
#1
4 november 2008 - 19:26
Gilla
Jag tycker att det är otäckt att ge mig ut på löpartur såhär i höstmörkret, bor där det finns mestadels skogsområden och har ingen jag kan jogga med regelbundet. Hur gör ni andra? Törs ni ge er ut? Detta är ett stort och irriterande problem för mig, vill ju kunna ge mig ut å löpträna precis som vanligt!
< < < 1 2 3 > > >
1976 • Linköping
#41
27 december 2008 kl 15:37
Gilla
Säg att pepparspray/Tårgas/Något annat räddar 20 tjejer från att bli våldtagna varje år rent hypotetiskt.

Skulle dessa killar som gör sådana saker inte finnas när folk är ute och springer??

Det vore såklart det bästa om ingen någonsin skulle behöva oroa sig för sådana saker men tyväll så lever vi inte i den världen.
1981 • Jönköping
#42
27 december 2008 kl 15:54
Gilla
Problemet är inte i de fall pepparsprayen väl träffar rätt, utan när den träffar oskyldiga. Så vitt jag vet är pepparspray olaglig för gemeneman att ha, var i alla fall för några år sen.

Tänk dig själv att du skulle springa förbi en tjej som är så rädd att när du för att vara artig hälsar lite förstrött som man kan göra i spåret och får tillbaka en stråle pepparspray i ansiktet. Därför är det viktigare att göra större insatser i samhälle som stärker individens trygghet.
1976 • Linköping
#43
27 december 2008 kl 17:13
Gilla
Bara för att du har en kniv på dig när du är uta och jagar så hugger du väl inte ner någon för att du blir skrämd.
Är man så nojig så ska man nog springa på löpband resten av sitt liv.
1981 • Jönköping
#44
27 december 2008 kl 17:22
Gilla
Det är skillnad på att bli skrämd och bli skrämd när man är livrädd, det spelar ingen roll ifall du är kille eller tjej. Är du tillräckligt rädd och tror att man ska bli angripen så händer det allt för ofta att folk angriper.

En annan baksida av det här är att det blir en beväpningseskalering och då befinner vi oss i en situation som ingen kan hantera. Det är bara att studera hur det har gått för USA och deras vapenpolitik. Det finns också en orsak till att polisen har våldsmonopol.
1976 • Linköping
#45
27 december 2008 kl 17:39
Gilla
Om du anser att någon får göra vad dom vill med dig utan att ge tillbaka så får det stå för dig.

Själv skulle jag vara glad om jag undkom en våldtäckt eller liknande sen får det kosta vad det kosta vill.Min tjejs systen undom tre killar för 2 månader sedan med spray så fråga henne nu i efterhand om hon med förespråkade polisens våldsmomopol.

Är man livrädd för att gå ut och springa så tror jag inte det är värt det över huvud taget....då är det nog bättre att springa i ett upplyst samhälle
1966 • Karlstad
#46
27 december 2008 kl 17:44
Gilla
Adam Bengtsson:
Ni får naturligtvis diskutera statistik om ni vill.

Det är ju bara att fråga Anna; Är du botad från din mörkrädsla nu när forumet presenterat statistik för dig som talar om att du har fel?

Jag tror bara att vi läste trådskaparens frågeställning på olika vis.. Jag uppfattade det inte som ett praktiskt problem som att hantera riskanalys och vapenlagar, men självklart kan jag ha fel.
2006 • Alingsås
#47
27 december 2008 kl 17:56
Gilla
Det finns ju sprayer som inte är förbjudna som man kan använda i självförsvar.
1981 • Jönköping
#48
27 december 2008 kl 18:57 Redigerad 27 december 2008 kl 19:00
Gilla
Jag anser att detta är ett problem som inte ska och kan lösas med insatser av individer utan som samhälle. Alla har vi ett gemensamt ansvar att ta tag i problemet, det absolut bästa sättet är att bygga bort osäkra platser för att öka tjejers trygghet. Men det ska inte göras till nackdel att vi bygger bort killars trygghet, för vi som springer är vänner i spåret. Tyvärr finns det idioter som förstör för oss alla, genom att göra tjejer livrädda och ge oss killar en negativ stämpel.

När ni är ute och springer på något ställe och märker att en lampa är sönder, markbeläggningen på spåret är under all kritik hör av er till Er kommun och säg till dom. Samma sak gäller att när ni är ute och kommer på en idé som kan förbättra för oss alla. Var inte rädd att höra av er till Er kommun, för det är omöjligt för dom att veta om alla problem som finns överallt på varje vägsträcka.

Ingenting är för litet, det är bara så att de som arbetar med dessa frågor kan aldrig veta hur det ser ut på varje ställe, varje meter gångbana/löpaspår/vägbana, vi som är löpare ser problemen ur ett annat perspektiv än vad väghållaren uppfattar saken.

För det är ett jätteproblem idag, ytterst få bryr sig om någon annan än sig själv. Ska vi bli av med detta bekymret måste vi våga ta steget för varandra inte bara oss själva. Samhället kan bygga bort en massa farligheter och bekymmer, men kan lägga miljoner på fel sak så länge de inte vet om vart eller vad som är det verkliga felet. Våga säga till, det är det främsta vapnet mot den idioti som idag
och risken är annars att det kommer bli en ohygglig våldspiral.

Så alla våga ta er ut även om ni är rädda, om ni springer ofta kan det vara så att ni lär känna igen någon. Man måste inte känna varandra för att man ska kunna prata med varandra samtidigt som man springer. Eller är det så att jag är för blåögd och naiv för dagens samhälle...
1972 • Partille
#49
29 december 2008 kl 10:39
Gilla
"Problemet är inte i de fall pepparsprayen väl träffar rätt, utan när den träffar oskyldiga. Så vitt jag vet är pepparspray olaglig för gemeneman att ha, var i alla fall för några år sen."

Det hände en kompis till mig, när vi var 20. Han gick i mellan 2 killar som bråkade och den ena killen var så rädd att han inte förstod att han sprayade sin räddare. Men efter sjukhusbesök tyckte han fortfarande att pepparspray är OKEJ som försvarsvapen. "Om tjejer känner sig tryggare och vågar komma ut på kvällarna, så tjänar jag på det i långa loppet även om jag får en eller annan felaktig dusch!"

Gå en självförsvarskurs och öka tron att du kan försvara dig själv!
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#50
29 december 2008 kl 12:20
Gilla
Och det första man får lära sig i självförsvarskurser är att springa ifrån faran...
Bibbi Berglund
1972 • Östra Ljungby
#51
29 december 2008 kl 15:57
Gilla
Ganska intressant hur en tråd som skapas av en kvinna, fullständigt tas över av män som dryftar något, åtminstone delvis, helt annat än ursprungsfrågan...

Jag har nog gett mitt svar i den tråd som det hänvisas till i början av denna, men jag tar det igen: Jag är mer "rädd" om jag springer i elljusspår nära stad/större ort, än jag är när jag springer på helt mörka grus- och cykelvägar på landet! Nu har jag visserligen förmånen att kunna ta med mig hunden (som INTE är av någon stor och läskig typ, men jag tror han kan ha en viss avskräckande funktion i alla fall). När jag bodde i Stockholmsförort kan jag ju säga att jag gick ute och rastade hundarna många gånger i efter mörkrets inbrott på ställen som jag nog inte gärna gått på helt ensam dvs utan hund. Och där var det ändå upplyst. Grundproblemet är ju inte mörkret i sig, utan snarare det som kan finnas I mörkret. Som jag ser det finns det några olika sätt att lösa problemet:
1) Skaffa träningskamrater - gärna av båda könen, man känner sig alltid tryggare i grupp!
2) Spring bara på dagtid när det är ljust (utnyttja lunchen kanske?).
3) Hitta alternativa träningssätt under den mörkare delen av året - gå på gymmet och spring på band, simma, spinning... osv...

Jag håller också med om att grundproblemet är att man överhuvudtaget ska behöva vara rädd - kvinna eller man, det är förj-igt!
1981 • Södermalm
#52
29 december 2008 kl 23:01
Gilla
absolut, jag låter mig inte hindras
1966 • Karlstad
#53
30 december 2008 kl 09:24
Gilla
Bibbi:
Du vill väl inte ha ett kvinnoforum och ett mansforum?
Jag kan uppleva det Anna gör, trots att jag inte har bröst.. än.
Bibbi Berglund
1972 • Östra Ljungby
#54
30 december 2008 kl 09:49
Gilla
Nej nej, det vill jag absolut inte Peter! Tyckte bara det var lite spännande hur (som så ofta på internetforum) vinklingen på tråden blev något förändrad, och inte minnst - att männen "tog över".

Eftersom jag bott långa perioder i Stockholmsförorter så har jag full förståelse för att det inte alltid är så festligt att ge sig ut i mörkret. Och den upplevelsen kan säkerligen både män och kvinnor ha. Dock tror jag att vi kvinnor/tjejer har just det här med våldtäktsrisken mer med oss än vad män har - OK ni killar kan också bli överfallna osv... Att det sedan rent statistiskt är så att majoriteten av anmälda våldtäkter är inomhus, och förövaren någon som kvinnan är bekant med sedan tidigare, den logiken håller definitivt inte. För så länge det HÄNDER överfallsvåldtäkter (och rån, och annat skit) så kommer många - oavsett kön - att känna obehag i mörkret ändå. Tyvärr. Jag är så glad att jag har hund och bor på landet. Ok, det finns säkert en statistisk risk här med, men jag känner mig tryggare än "i stan".
Gabriel Selassie
1981 • Springfield
#55
30 december 2008 kl 16:50
Gilla
Statistik är ganska oväsentligt om man är rädd. Ungefär som att säga till en flygrädd att det är mycket farligare att åka bil och tro att det ska fungera. Att beväpna sig låter riktigt korkat, en våldsbenägen person lär ju inte bli lugnare om den blir attackerad. Har hört att de flesta knivskärningar sker med offrets egna kniv, låter inte helt otroligt.

Hursomhelst förjävligt att folk inte ska våga springa som de vill. I Stockholm finns det en hel del löpare, du kanske kan hitta någon på forumet som bor i närheten? Det är ju faktiskt trevligt att springa i sällskap.
PH
1991 • Karlskoga
#56
30 december 2008 kl 17:15
Gilla
Ja jag springer som vanligt, faktiskt tycker jag att det är riktigt skönt att springa på kvällen när allt är så tyst och ingen är ute. Är väl sen lite våghalsig och går även i skogspartier ensam på kvällarna. Men, jag tycker att man måste få leva. Man kan ju inte vara sämre än det man är rädd för och stänga sig inne ;o) Sen känns det ju som att om man någon gång ska bli överfallen är det när man är ute och springer, då man inte har så mycket värdesaker på sig och är uppvärmd och klar i sina löpdojor ;-)
1976 • Linköping
#57
30 december 2008 kl 21:28
Gilla
Som skrivet innan vill man bara ta imot utan att göra motstånd så är det bra att vara obeväpnad.

När man blivigt nerbrottad på marken så har jag hört att man tänker,tur att jag hade på mig gamla träningskläder som inte gör något om dom blir skitiga.och inte vilken tur att jag har pepparspray i jackfickan.

Vill dock utfärda en varning.man kan få ett stänk i sina egna ögon så att man måste skölja ur ögonen när man kommer hem.Vissa skulle dock se det som värt besväret
EvaMarie
1957 • Linköping
#58
31 december 2008 kl 09:47
Gilla
Ja, jag joggar ensam i mörkret!
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.