Löpning Avancerad träning 26 inlägg 2912 visningar

löparbandet bra och dåligt ? erfarenheter

1968 • Falun
#1
27 december 2008 - 00:52
Gilla
Hej
Springer på löparband nu när det är halt. Fungerar hyfsat bra. Funderar om för och nackdelar. Mitt löpsteg verkar inte sträckas ut ordenligt......?
Lättare att bli skadad på löparbandet ...? Ger det lika mycket som att springa ute ?
Vad har du för erfarenheter ? mvh Måns
< < < 1 2 > > >
1975 • Nyköping
#21
29 december 2008 kl 20:01
Gilla
Sven

Då är det ju skitbra med löparbandet. ;) Och jag älskar känslan jag får när jag byter inomhuslöpet till utomhus. känslan av frihet och asfaltens ljuva svärta ... ;) Var ute igår i 5 minusgrader och sa*an vad jag flög fram, eller, det kändes som att jag flög fram. :D

Ska föreslå att de sätter fram fläktar kring löparbanden på gymet för att minska ner på överhettningen hos mig och andra som nöter band. Det borde de ha tänkt på själva men..det har de inte! :)
LN
1965 • x
#22
30 december 2008 kl 02:15
Gilla
Studien som John vill koppla till Sthlms Universitet är förmodligen Oscar Gidewalls exemansarbete på Idrottshögskolan: http://www.gih.se/upload/Publicerat/Examensarbeten/2004-05/cuppsats2005-70.pdf

Skillnaden på laktatvärden och pulsnivåer var markant och den metaboliska belastningen på löpband klart lägre. Slutsatsen som drogs var att man måste ta detta i beaktande när man lägger upp tröskelträning på fast underlag efter att ha genomfört ett test på löpband.
Sven Andersson
1966 • Kista
#23
30 december 2008 kl 09:19 Redigerad 30 december 2008 kl 09:22
Gilla
LN, jo den har man ju läst, men kan det vara den? Var hittar man där grunden för John H:s påstående högre upp att "De sprang snabbare utomhus!". Och vad skulle påståendet betyda? Snabbare i vilket sammanhang? Jag kanske bara läst dåligt, men den rapporten har väl öht inte något fokus på hastighetsskillnader, utan på skillnad mellan laktatvärden, RPE och hjärtfrekvens (givet samma hastigheter).

Sedan har ju de inte använt lutning på bandet. Deras resonenang för varför de inte gjort det låter ihålig. Kanske hade de resursbegränsningar som gömd agenda, men en verkligt givande sådan rapport skulle behöva göra samma testning även för olika lutningar, t ex 0,5%, 1,0%, 1,5% och 2,0%, anser jag. Eftersom de just ville testa ansträngningen vid givna hastigheter (tröskelfarten).
andreas lundquist
1974 • stockholm
#24
5 januari 2009 kl 13:00
Gilla
Jag har sprungit en hel del på löpband i perioder och tycker det fungerat bra.
Något att ta hänsyn till nätr man jämför hastigheter och hur "jobbigt" det är att springa ute/på löpband är den mentala sidan. det är för mig svårare att springa 10km på bandet än ute. Jag tror att det i mitt fall beror på att det är mer jobbigt mentalt att springa på bandet. Det är tristare och dessutom så har man ju inget varv att ta sig runt, närsomhelst är det bara att kliva av.

Har haft stor nytta av att använda löpbandet för att komma igång med löpningen. Jag behöver kortare vila mellan passen och kan därför lägga fler km i veckan på löpning. Tycker inte att den stora skillnaden är att det är lättare men det känns att det sliter mindre på knän och leder innan man vant sig vid asfalten.

När jag kan springa 10km på bandet varannan dag så vet jag att kroppen vant sig vid löpningen. Brukar då börja springa ute.

Lena M
1961 • Norrtälje
#25
5 januari 2009 kl 15:22
Gilla
Till skillnad från Andreas tycker jag det är lättare att springa en mil på löpband än ute, mentalt sett. Däremot sliter det betydligt mer på benen på bandet än ute för mig.
Se så olika det kan vara!
Klas Johansson
1971 • Lycke
#26
5 januari 2009 kl 20:35 Redigerad 5 januari 2009 kl 20:36
Gilla
Hejsan.
Mycket intressanta kommentarer, men jag lurar på om någon känner till hur löpband påverkar löpsteget?
Då en utsaga visar att löpbandslöpning belastar kroppen mindre, så är ju teorin att man justerar sitt steg omedvetet vid mycket inomhuslöp, och således är min slutsats att man bör variera ute/innelöpning. Asics har ju en sko speciellt framtagen för löpband som inte rekommenderas att använda utomhus.

Någon som är insatt i löpstegsteorin?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.