Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 14655 visningar

Lunginflammation

Mikael
1967 • Huddinge
#1
1 januari 2009 - 14:03
Gilla
Nu går skam på torra land(eller vad det nu heter)

Tror ni inte att jag drabbats av lunginflammation? Jo, det är sant. Först ryggskott. Sedan ut på en liten runda. Sedan fick jag en pytteliten förkylning som innebar att jag ställde in ett pass. Sedan drabbades en nära anhörig av ett akut sjukdomsfall så jag fick åka iväg och tillbringa tid på sjukhuset och därmed ställdes även nästa pass in.

Under den här tiden går förkylningen över(som var så liten att det normalt bara hade inneburit ett inställt pass) till en mycket konstig hosta. Besökte läkare och berättade att jag var orolig för att det inte bara vara vanlig hosta. Men nej då, ingen fara. Han skrev ut hostmedicin.

Dagen efter exploderar febern. På några timmar gick jag från lite allmänt dålig till 40 grader, frossa, groggy, smärta i bröst och rygg. Tog mig till en läkare på kvällen som kontaterade lunginflammation! Läkaren petade i mig penicillin på plats och skickade med en dos hem så jag skulle kunna ta en innan Apoteket öppnade på morgonen.

Läkaren sa att då jag kom samma dag som det bröt ut och fick första dosen penicillin redan då så borde det bli en lindrig form. Just nu är jag givetvis bättre men att fixa frukost åt familjen gör att jag är helt slut. Jag kan heller inte tänka helt klart om jag ställs inför ett komplicerat beslut. Hjärnan räcker liksom inte till.

Jobbet klarar jag väl då jag inte börjar förrän på onsdag. Men löpningen? När tror ni jag kan springa igen?

Jag frågade läkaren som mycket ärligt sa att han inte visste något om detta men att om han skulle säga något så trodde han att jag skulle kunna börja gå i högt tempo när penicillinkuren varat i 7 dagar och att jag kunde börja springa efter 3 veckor. Det hade också att göra med hur sjuk jag skulle bli. Han tyckte jag skulle kontakta min husläkare för att fråga mer. Men jag vänder mig hellre hit!

Johan Wibäck
1971 • Huddinge
#2
1 januari 2009 kl 14:29
Gilla
Tjena, har ingen aning om hur lång tid det kan ta, men ville bara skriva och önska att du snart kryar på dig.

Vore kul att springa ihop någon gång då du blivit frisk.

God fortsättning!
1948 • kramfors
#3
1 januari 2009 kl 15:25
Gilla
Mikael, du kan starta din löpning omg. när du är feberfri men fortsätt med Penecilinen. Det var den ordinationen min läkare gav mej när jag hade dubbelsidig lungsäcksinflamation förra året. Jag började omg. löpträna när jag var feberfri och jag blev frisk. (min läkare är löpare).
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#4
1 januari 2009 kl 15:51 Redigerad 1 januari 2009 kl 15:54
Gilla
Tror du kommer känna rätt tydligt när du är i form för att springa. Jag hade väntat tills jag var färdig med pc-kuren iaf. Man blir ju rätt nedsatt i sitt immunförsvar av penicillin (tar kål även på goda bakterier). Man får räkna med längre tids återhämtning efter en lunginflammation än efter en förkylning eller halsfluss.
Har du koll på din vilopuls är ju det ett bra sätt. När den är hyffsat normal (inte mer än ca 10 slag över det normala) är det ok att träna. Börja lugnt! Försök verkligen lyssna på kroppen så du inte får bakslag.

edit. Hostmedicin som är hostdämpande ska man INTE ta på dagen vid slemmig hosta, bara på natten för att kunna sova. Dämpar man hostreflexen hela dygnet stannar slemmet i lungorna och vips är risken för lunginflammationen STOR. Har sett det sååå många gånger.
Ove Johansson
1953 • KÖPING
#5
1 januari 2009 kl 18:38
Gilla
Mikael: Ta det mycket försiktigt när du börjar igen.
Hade själv lunginflammation för ett antal år sedan.
Jag kände av sviterna flera veckor efteråt. Jag blev iofs riktigt dålig och fick sova sittande för annara kunde jag inte andas riktigt.
Börjar du för tidigt kan du drabbas av hjärtmuskelproblem.
Det hände en kompis till mig. Krya på dig.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#6
2 januari 2009 kl 15:34 Redigerad 2 januari 2009 kl 15:35
Gilla
Fy fasen vad jobbigt Mikael. Själv har jag fått öroninflammation (trodde jag inte att man kunde få som vuxen), och äter också penicillin. Kan man verkligen börja träna när febern är borta? Jag menar, bör man inte avsluta penicillinkuren först? Vad säger de medicinskt kunniga?
1975 • Alingsås
#7
2 januari 2009 kl 19:30
Gilla
Min sambo, Michael, har också lunginflammation just nu. Riktigt dålig blev han. Nu är han inte löpare, men däremot snart färdig läkare. Han säger iaf att det kan vara riktigt farligt att börja träna om bakterierna finns kvar i kroppen. Du kan få blodförgiftning!! Infektionen skall vara helt utläkt och lungarna skall ha återhämtat sig. Så vänta minst nån vecka efter avslutad pc-kur, helst längre.
Inte vad du vill höra, jag vet, men "better safe then sorry".

Sen så har pc-kur i sig inget med att göra om du kan träna eller ej.
Jag fick bihåleinflammation för några år sen, lagom till Gbg-Varvet. Men enligt den läkaren var det ingen fara att jag sprang, det enda var att orken blev påverkad av själva infektion. Just bihåleinflammation (säkert också öroninflammation) är lokalt och det ska inte vara nån fara att träna om man känner sig ok. Men det är ju kanske svårt att själv vara objektiv i att avgöra sitt allmäntillstånd när det bara kliar i benen.

När jag hade öroniflammation för några månader sen så hade jag ingen ork att springa förrän några veckor efter avslutad pc-kur, så det kan verkligen vara olika.
1981 • Jönköping
#8
2 januari 2009 kl 20:04
Gilla
Jag vet bara att när jag åkte på lunginflammation skulle jag flytta precis efter, har aldrig haft en så dålig kondis som då. Räkna inte med att du klarar av att springa samma sträckningar och tider som innan du blev sjuk och då hade jag bara en liten lunginflammation. När du känner dig i frisk igen, börja promenera bara för att vänja lungorna vid ansträningen.
1981 • Göteborg
#9
2 januari 2009 kl 20:08
Gilla
Pål-
avsluta kuren - sedan kan du träna. Du kommer klara av dina mål ändå. det kanske kommer något positivt ur detta
Mikael
1967 • Huddinge
#10
4 januari 2009 kl 12:30 Redigerad 4 januari 2009 kl 12:36
Gilla
Tack för alla svar. Idag är första dagen då jag känner mig ganska bra. Jag har snart ätit pc i 6 dagar. Läkaren sa att han trodde jag kunde börja träna(snabb gång) efter 7-dagars pc-kur. Det verkar stämma. Inte för jag känner mig redo idag. Men imorgon eller åtminstone på tisdag ska jag nog kunna börja röra på mig. Löpningen återstår att se hur snabbt man kan börja med.

Detta med pc-kur och löpning tycker jag att jag har rätt bra koll på. Det är normalt inget som hindrar löpning. Det man måste ha koll på är sjukdomen bakom kuren. Och där fortsätter jag gärna att lyssna på era råd om lunginflammation och löpning. Torbjörn Johansson är bästa så här långt..;-)
Klas Johansson
1971 • Lycke
#11
5 januari 2009 kl 20:54 Redigerad 5 januari 2009 kl 20:58
Gilla
Mikael,
du har rätt i att det är sjukdomen bakom kuren som är det väsentliga.
I ditt fall lunginflammation.
Jag hade lunginflammation förra året, och då jag tränar mycket är jag väldigt rädd om mina lungor. Läste således på ordentligt i forskning på området.
Kontentan är att man inte vill ha bestående men i alveolerna, och således bör vänta längre än vanligt innan just konditionsträning som är jobbigt för dem.
Det är min slutsats. Om någon har på fötterna att faktamässigt bestrida det så är man givetvis välkommen.

Det är givetvis individuellt som vanligt, men jag väntade en månad efter avslutad PC och kände mig ändå tungandad under mina första pass.
noteras kan att jag kände mig skitkass innan PC, och som om jag skulle kunna köra en Mara 5 timmar efter första tabletten...
Låt lungorna läka ut är mitt råd.
Stefan Lindskog
1962 • Varberg
#12
5 januari 2009 kl 21:06
Gilla
Mikael, lunginflammationen har inte läkt ut efter avslutad pc behandling. Det är bara det att bakterierna är döda. Om man skulle röntga lungorna redan efter en vecka kommer man fortfarande se tydliga rester av den och det kanske inte försvinner förrän efter drygt en månad. Jag skulle gissa att man inte blir fullt återställd förrän efter 4-6 veckor. Du kan säkert börja springa igen efter 2 veckor men jag skulle tagit det väldigt lungt.
Bibbi Berglund
1972 • Östra Ljungby
#13
6 januari 2009 kl 10:04
Gilla
Jag har själv aldrig haft lunginflammation men känner flera som drabbats och blivit riktigt, riktigt dåliga. Precis det du beskriver - man orkar ingenting varken fysiskt eller mentalt.

Som flera andra skrivit tidigare - börjar lugnt och lyssna på kroppen!! Att penicillinkuren är avslutad betyder inte att man är 100% frisk. Känn din kropp - det var något jag lärde mig under min tid som elitidrottare...! Känns det inte OK, så ÄR det oftast inte OK!!! Och som sagt - börja lungt. Har läst en del inlägg här på forumet där folk är frustrerade av återkommande sjukdomar o skador. Jag tror att detta i 99% av fallen beror på att man går ut för hårt när man väl är frisk igen - börjar där man var där man blev utslagen så att säga. Vi får inte vara rädda för att backa lite i tempo m.m. - då håller kroppen bättre efter en infektion/skada!

Jag håller på mycket med hundsport (lydnad, agility m.m.) och när det gäller djur finns det karenstider (upp till 28 dagar för bl.a. smärtställande) efter avslutad behandling för de flesta mediciner, under den tiden får man inte träna (för tävling)/tävla med djuret (det betraktas då som dopat). Detta handlar inte bara om att effekten av medicinen ska ha avtagit (t.ex. smärtstillande) utan att skadan/sjukdomen ska vara utläkt. Kan vara värt att ha i åtanke även när det gäller oss själva - även om det är lättare att "prata" med sig själv än med hunden... :-)
Mikael
1967 • Huddinge
#14
9 januari 2009 kl 12:44
Gilla
Återigen tack för era synpunkter.

Jag går nu mot slutet av pc-kuren. Har absolut inte energi för ett träningspass ännu. Blir fortfarande "helt" slut runt 13.00-14.00 på jobbet. När jag kommer hem orkar jag knappt något. Även om jag upplever att varje dag är ett myrsteg framåt. Kommer inte att anstränga mig förrän tidigast nästa vecka. Otroligt frustrerande! Hur ska det nu gå med mitt första StockholmMarathon???
1967 • Järfälla
#15
10 januari 2009 kl 21:24
Gilla
Hej Mikael! Har precis haft lunginflammation och kan lugnt säga att det tar tid. Jag avslutade pencillinkuren i början på december men det tog flera veckor innan jag kände mig bra. Jag gick ett par veckor med förkylning innan jag tog mig till läkaren där dom konstaterade lunginflammation. Körde mitt första pass nu idag 30 min lätt jogging ochnu känns det bra. Ett stort avbräck när jag hade tänkt köra vasaloppet men vad ska man göra när man blir sjuk,det är bara å lyssna på kroppen. Vasan får jag skjuta på,jag är faktiskt bara glad nu att komma igång och vara frisk. lycka till!
Mikael
1967 • Huddinge
#16
18 januari 2009 kl 12:40
Gilla
Körde mitt första pass igår. 6, 1 km. Om jag låg över 6,00 tempo gick det som förväntat. När jag provade att öka tempot så svarade kroppen också som förväntat men det kändes i luftrören. Svårt att beskriva känslan men det var en tydlig skillnad. Ska ta nästa pass på tisdag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.