Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 6828 visningar

Skavsår i hålfoten

Mathilda
1990 • Bromma
#1
9 januari 2009 - 09:19
Gilla
Jag får ganska lätt skavsår i hålfoten när jag är ute och springer. Ofta känns det som att det är strumpan som sitter fel eller att kanten på den uppbyggda innersulan sitter fel, som om skon vore byggd för ett lägre fotvalv eller en smalare fot. Jag har korta, höga, ganska breda fötter, men inte väldigt.
Är det någon som har eller har haft samma problem och lyckats lösa det?
Tror ni att en svindyr löparsocka är svaret på min gåta?
1964 • Perstorp
#2
9 januari 2009 kl 10:13
Gilla
Kan bli till att ta till filen eller slipen att ta ner kanten,eller som du själv nämner bra sockar. Lägg rejält med pengar på skor och sockar, och köp då hellre billigare kläder,för fötter och ben som är friska är ju det viktigaste.

/A.
Mr. B
1963 • Hemma
#3
9 januari 2009 kl 10:52
Gilla
Om man vet var skavsåren tänker dyka upp kan man förebygga med tejp. Jag använder Leukosilk från Apoteket.
Om man vill springa trots befintliga skavsår är Compeed bra. Se till att foten är ren och torr när du sätter på Compeed, så kan den sitta kvar i flera dagar om du har tur.
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#4
9 januari 2009 kl 13:22
Gilla
testa att smörja foten med en fet kräm innan, typ hudosil. Sedan tycker jag det är en klar fördel att ha mycket tunna löparstrumpor. Deltog i Bislett 24h utan ett endaste liten blåsa eller skav.
Du kan ju kika om det är innersulan som spökar åxå, den går ju att byta ut eller om du kör med inlägg, att du ber dem justera dem.
Mattias A
1967 • Lund
#5
9 januari 2009 kl 16:16
Gilla
Har du strumpor som är gjorda för att springa i? Innan jag började använda sådana hade jag ALLTID långa blåsor under hela hålfoten trots att jag tejpade och tejpade. Under förra årets 165 mil fick jag bara ett skavsår och det var när jag använde för slitna strumpor (det gick hål vid fotknölen medan jag var ute och sprang). Så, om du inte har bra strumpor spring ut och köp, de är värda varenda krona!
Elin Farén
1978 • bromma
#6
10 januari 2009 kl 14:13
Gilla
Jag hade precis samma besvär och det hjälpte ju med bra med tejpning för tillfället, men det är ju inte meingen att man ska behöva tejpa varje gång tycker jag... Plågades i ett helt år av skavsåren, men bytte sedan skomodell (men samma märke) som inte var lika mycket uppbyggda i hålfoten och sen dess har jag inte haft minsta tendens till skavsår! Några par bra och sköna löparstrumpor är ett måste i garderoben tycker jag, men jag skulle faktiskt tro att det är nya skor du behöver.
1980 • Stockholm
#7
10 januari 2009 kl 18:46
Gilla
jag sprang 30km idag i plusgrader, satan vilka skavsår jag fick i ljumskarna.

hade det varit kallare hade det blivigt blödande bröstvårtor istället.

löpning skaver
Mr. B
1963 • Hemma
#8
10 januari 2009 kl 20:43
Gilla
Vaselin förebygger skavsår, men jag är lite tveksam till vaselin just på fötterna. Jag har aldrig provat, men det låter lite kletigt...
Tobias, det finns speciella skyddsplåster just för bröstvårtor. Tejp funkar nog också.
Löpning med fel förberedelser skaver. Jag förbereder mig fel ibland.
1980 • Stockholm
#9
10 januari 2009 kl 23:44
Gilla
skyddsplåster för bröstvårtorna går bort, jag har för hårig bringa för det : )

nä nog ska man tåla lite skavsår om man ska bli en bra långdistanslöpare

smärta är tillfällig, vinna är för evigt : )
Mattias A
1967 • Lund
#10
11 januari 2009 kl 10:13
Gilla
Tobias: För bröstvårtor räcker det att ta en bit brun leukoplast (=tejp) cirka 1*1 cm. För att ta bort den igen utan att slita loss hår, ta lite hudkräm, t ex helosan, och gnid in. Då lossnar tejpen från hårstråna.

För skavsår i ljumskarna, eller i de trakterna, kan det hjälpa med "rätt sorts" underkläder. Finns tyvärr inte i affärerna där jag bor, det är enligt uppgift "inte rätt säsong för sådant". Vaselin har jag provat med varierande framgång. På mig verkar det som jag lättare får skavsår i de nedre regionerna när jag inte svettas där, så kyla snarare än värme verkar vara det ger problem för mig.

Så: Löparsockor på fötterna, tejp på bröstvårtorna och en rejäl klick vaselin i de nedre regionerna. Visst är det härligt att springa ;o)
Gabriel Selassie
1981 • Springfield
#11
11 januari 2009 kl 23:54
Gilla
Japp, jag har samma problem, konstigt nog bara på högerfoten. Min lösning blev skidstrumpor, de är lite tjockare men ändå väldigt sköna och inte överdrivet varma, jag kan använda de på sommaren också.

När jag springer i vanliga löparstrumpor återkommer problemen då och då men nuförtiden i mindre skala. Kanske beror på att jag har andra skor nu eller så har jag tränat upp huden i hålfoten?
Mathilda
1990 • Bromma
#12
12 januari 2009 kl 09:56
Gilla
Konstigt att du bara får skavsår i ena foten! Jag har tränat mycket barfota eftersom jag är ex-kickboxare, och har upplevt att ena hålfoten tagit i marken lite när jag tränat för hårt.
Jag är en sån som under fem års tid byggt upp mina hålfötter från platt-platt till barbiefot. Men det kanske kan vara något sådant? Att du typ... har en svagare fot som inte tål lika mycket och tar i skon när den blir trött?
Lars Petersson
1965 • Hisings Kärra
#13
12 januari 2009 kl 10:22
Gilla
Har liknande besvär. Börjar få en rejäl blåsa under ena hålfoten. Vet inte om det är skorna som börjar tappa stabiliteten så foten flexar mer i skon, eller vad det kan va.
Har alltid riktiga löparstrumpor och drar åt snörena ordentligt. Skorna har väl gått en 50 mil kanske. Fattar inte vad det kan bero på. Får väl experimentera med snörning o hålla ut ett tag till.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.