Löpning Kläder, Skor & Prylar 56 inlägg 4093 visningar

Garmin VS Polar

xx
1927 • h
#1
20 maj 2008 - 21:30
Gilla
har kollat lite på garmins FR305 och FR405. men kan inte hitta nån info om att sändaren är individuellt kodad.. vill ju inte registrera nån annans puls när jag är ute och springer. funderar därför på Polar RS800sd där den är individuellt kodad.. men kan inte hitta någon info om batteritid på polars klockor.. nån som vet? skillnader för/nackdelar?

vet också att på garmin kan man se kartor över vart man sprungit på nätet.. kunde inte hitta denna funktionen hos polar...
< < < 1 2 3 > > >
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#41
25 februari 2009 kl 14:01
Gilla
Jag håller med dig Sven ang. petringen. Att låsa denna petring är nog bland det svåraste du kan göra, framförallt om du löpt ett tag och då skulle få för sig att göra detta........nästan omöjligt.
Det jag däremot har gjort, för att mildra min irritation över denna petring, är att ställa in känsligheten, så att löpning i regn har funkat bra de senaste gångerna. Men mot bakgrund av de erfarenheter jag har från 305:an så säger jag klart att jag föredrar nog distinkta knappar framför denna pet-ring.
Något jag glömde om 405:an, sedan vet jag inte om det är en fördel eller inte jämfört med andra klockor,.....ÄR den trådlösa överföringen ANT-agent teknologin, som jag tycker är bra. Den fungerar, vilket USB-sladd/överföring oxå gör, MEN det är smidigt helt enkelt!
Micke C
1972 • Örebro
#42
25 februari 2009 kl 17:03
Gilla
Jag säger som Garminfantasten Johan I från Örebro:
"Garmin är helt överlägsen Polar!"
;)
Viktor Govik
1981 • Göteborg
#43
25 februari 2009 kl 18:10
Gilla
Hade kört med polar ett tag, men förra året bytte jag till Suunto t3c och är så grymt nöjd. lätt smidig klocka som även går att ha privat, ser inte så jäkla utfreakad ut...

Jenny B
1971 • Älta
#44
26 februari 2009 kl 20:49
Gilla
Två frågor:
* hur funkar en pulsklocka med GPS när man springer på löpband? Kan man i efterhand justera hur långt man faktiskt sprungit och ev höjdskillnad (när man fört över datan till PCn)? Antar att Polars fotclip funkar bättre då.
* har förstått att Garmin 305 snart ersätts av en 315-modell (som är några hundralappar dyrare och kommer om en-två månader). Känner någon till vad det är för skillnader/förbättringar jämfört med 305:an - är det värt att vänta in den???
Erik
1976 • Stockholm
#45
26 februari 2009 kl 22:10
Gilla
GPS funkar inge bra på löpband, dels för att du är inomhus och dels för att du står och stampar på samma ställe... Men med en fotclip/fotpod som många av Polars klockor har (och även går att köpa till Garmins klockor) funkar det prima. De allra flesta löpband har dock hastighet och sträcka på maskinen så inte behöver man köpa till en fotpod, tycker jag.
Johan I
1987 • Örebro
#46
27 februari 2009 kl 00:46 Redigerad 27 februari 2009 kl 00:57
Gilla
Micke C:
Man skola icke fel citera.

Garmin erbjuder en enkel lösning genom att ha "allt i ett", d.v.s. GPS inbyggd och det enda man behöver utanför är pulsbandet. Bra med GPS när man springer olika eller oförutbestämda rundor men inte speciellt användbart om man kör samma rundor ofta. Kort batteritid. Billig. Ingen bra höjdfunktion. Går inte att lita på fartangivelser men bra på att mäta distans. Och fart är nog det mer intressanta av dessa om man vill jämföra löpturer på samma runda eller vid intervallträning/fartlek. Firmware kan uppdateras.

Polar anser jag är bättre när man har lite högre krav på funktioner, batteritid och analys. Med S3-fotpoden till den dyrare klockan RS800(CX) så får man steglängd, kadens, distans och fart med rätt hög precision. Polar har även en mycket bra fungerande höjdfunktion. De utmärker sig även genom en väldigt bra kundsupport. Tyvärr lite väl dyra klockor. De enklare modellerna borde åtminstone vara billigare för att bättre kunna konkurrera i "icke-elit kretsarna". Firmware kan tyvärr inte uppdateras.

Båda fungerar bra men Garmin är nog populär mestadels p.g.a. pris och enkelhet. Där vinner Garmin, men i övrigt är nog Polar överlägsen Garmin.
Sven Andersson
1966 • Kista
#47
27 februari 2009 kl 08:23
Gilla
Det enda som är överlägset med Polar är de höga priserna.

Om det bara är kadens och momentanfart man är ute efter är det väl fortfarande billigare att köpa en Garmin Forerunner 305 med fotpod... Och då får man GPS "på köpet"...
1971 • Västerås
#48
27 februari 2009 kl 08:30
Gilla
Att Polar skulle vara bättre än garmin vet jag inte. Min 200SD med footpod är inte bättre än +- 5% om man inte kalibrerar den ofta (typ varje runda). Distansmätningen påverkas också av farten och var på foten man sätter sensorn.
Micke C
1972 • Örebro
#49
27 februari 2009 kl 10:28
Gilla
Mission accomplished ;)
1971 • Västerås
#50
27 februari 2009 kl 11:02
Gilla
Som av en händelse så tittade jag nys i tidnignen Aktiv Träning och där presenteras Polar RS300X, en förbättrad 200SD med GPS eller Footpod. Kanske bättre än tidigare polar-gps:er. En snabb nätsökning ger dock bara länkar till tyska siter.
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#51
27 februari 2009 kl 11:40
Gilla
Jens:

Det är fortfarande G1:an som GPS-puck vilken är "sämre"/mindre bra än den dyrare G3:an som används t.ex. till RS800.........
Mikael G
1976 • Bromma
#52
27 februari 2009 kl 20:31
Gilla
Instämmer i Johan I:s omdömen om Polar, har ingen erfarenhet av Garmin men kan bara säga att Polar rs800 är en mycket bra klocka. Polar Pro trainer som följer med innehåller oändliga möjligheter till analys efter träning. Instämmer också i att de har en mycket bra support. Mitt armband gick sönder och det var bara att åka förbi så bytte de det gratis.

När det gäller fotpodden på löpband så undrar jag dock om det fungerar. Har inte prövat själv men det blir väl ett helt annorlunda frånskjut när man kör på löpband och fotpodden är ju rätt känslig för det.
Sven Andersson
1966 • Kista
#53
27 februari 2009 kl 20:36
Gilla
Tusentals (hundratusentals? miljontals?) människor över hela världen springer med pod på löpband. Det är ett av säljargumenten för fotpodar. Så visst funkar det. Men poden måste kalibreras i vanlig ordning för den situationen. Och BANDET måste vara kalibrerat först om man vill hamna rätt.
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#54
27 februari 2009 kl 22:21
Gilla
Jag får bita mig i tungan för att inte skrika högt i denna diskussion.

Det finns lika många tyckare som det finns användare av respektive märke; Polar eller Garmin....

Att Polars "top-of-the-line" modeller är bra tvivlar nog ingen....MEN gör detta Polar till överlägsen Garmin? Nope.

Jag skulle vilja vända på Johan I´s resonemang och säga att just genom sin enkelhet och det mycket mer fördelaktiga pris som Garmin har så är just Garmin som produkt, överlägsen Polar. Definitivt för den breda massan och det är ju mestadels det vi är.....här på jogg.se.....eller hur???


Överkus

För de som verkligen behöver en korrekt höjdangivelse över eller för sin löpning, finns det ett ypperligt tillägg till ST; "elevation correction" som med lätthet matchar Polar och därigenom ger mycket bra rådata..........
1969 • Sala
#55
28 februari 2009 kl 07:44
Gilla
Nicklas, och andra: Polar ÄR överlägsen Garmin på vissa funktioner, och om det är just dessa funktioner man söker, då är det en Polar man ska ha, så klart. Personligen behöver inte jag inte Polars design, för jag skulle aldrig använda en pulsklocka annat än till löpning. Utanför löpningen använder jag en betydligt snyggare Seiko med helt vanliga visare. Jag är gärna sportig när jag springer, men inte annars. Dessutom är Suunto snyggare (om det nu är viktigt, vilket det alltså inte ens är)

Jag behöver inte heller alla dessa kurvor och diagram. Eller, jag är åtminstone inte beredd att betala stora pengar för att få dem. Min erfarenhet är att man använder extrafunktionerna i några veckor, och därefter vill man bara se hastighet och puls igen. Man tröttnar på superfunktionerna. Man har helt enkelt inte tid att titta på dem.

Och pulsbandet. Jag har haft både Polar och Suunto. Polars textilband är bättre än Suuntos gamla pulsband, och bättre än Garmins. Men vad spelar det för roll, när man ändå inte ens känner av bandet när man springer? Är det för att ni vet om att det är textil ni har i bandet som ni njuter så mycket? Jag känner absolut ingenting.

Köp Garmin, Polar eller Suunto, beroende på vad ni vill ha för funiktioner, men tro inte att ni kommer att använda funktionerna mer än i några veckor.
Johan I
1987 • Örebro
#56
28 februari 2009 kl 20:40 Redigerad 28 februari 2009 kl 20:55
Gilla
Nicklas:
Ja, absolut. Det är ju i princip det jag sa; att för Polar inte har någon klocka som lockar "icke-elit kretsarna". Där är Garmin "överlägsna" Polar. Polars billigare varianter är inte så attraktiva, det är först vid RS800 som jag tycker man får det man verkligen vill ha.

Men det är som nog vi alla är inne på.... Det beror på vad man är ute efter... vilka behov man har... Men som Mikael G säger så med RS800 blir man definitivt inte missnöjd.

Ingen klocka är dock perfekt. Jag har själv RS800 med fotpod; och kontakterna för batteriet i fotpoden kan ibland "vikas in" lite och då fås ingen kontakt med fotpoden. Dessa kan dock enkelt och försiktigt böjas tillbaka och så fungerar allt igen. Men det är ju lite av en designmiss som inte borde få finnas på så pass dyra produkter. Sen finns även lite buggar som jag har råkat ut för, men inget som direkt förstör hela upplevelsen. I helhet är jag mycket nöjd, även om priset är lite väl tilltaget då jag inte använder vissa funktioner av klockan. Men jag ser priset som en engångskostnad, vilket det är, så länge klockan inte går sönder.

Den enda anledningen som jag ser till att skaffa en GPS klocka är att få "bättre" uppmätning av distans på längre rundor eller oplanerade rundor. Men springer man samma runda igen sen så har man ju mer användning av att ha fart, steglängd och kadens att analysera efteråt. Men bryr man sig inte om detta utan bara vill ha en enkel och billig lösning så är Garmin ett bra val i dagsläget.

Fotpod kan dock så klart ställas in för att fungera bra på längre distanser och även löpband. Men detta krävs lite tester innan samt att man springer rätt lika genom hela passet (för att få mycket hög precision). Vissa har dock på forum sagt att om man sätter fotpoden högre upp på skon så spelar tempot/löpstil mindre roll.

Mårten:
Nog har pulsbandets bekvämlighet lite betydelse. Till en början innan man vant sig så är det rätt jobbigt med pulsband. Men efter ett tag så tänker man mindre på det. Men för vissa kan det nog vara avgörande att ha ett skönare textilband än plast som inkörning.

Så för de mer krävande löparna har Polar mer att komma med än Garmin.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.