Löpning Träning 6 inlägg 579 visningar

Kombinera träning och tävling

1967 • Solna
#1
6 mars 2009 - 13:44
Gilla
Jag är mitt uppe i träning inför göteborgsvarvet. Jag följer Szalkais program för att komma in under två timmar. Hittills går allt enligt plan men nu till frågan. Eftersom jag är helt ovan vid att tävla så har jag kastat in ett par tävlingar under våren inför GV i maj (två sjöar runt och premiärmilen) Men hur ska jag mixa detta med träningsprogrammet? Jag behöver ju enligt programmet köra längre distanser på helgerna men då vill jag ju samtidigt köra lopp. Och jag gissar att det inte är optimalt att ta en 16 km runda på lördagen och sedan tävla dagen efter, eller?
Henrik Gustafsson
1970 • Floda
#2
6 mars 2009 kl 14:10
Gilla
Jag tycker att du kan byta ut eller korta ned den längre distansen och springa tävlingarna. Det blir bra kvalitetsträning, som också är bra inför Göteborgsvarvet.
Jag tycker inte att man måste följa ett program till 100% utan kan göra anpassningar. En alldeles utmärkt anpassning är att springa en och annan mindre tävling som en del av träningen mot det stora målet.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#3
6 mars 2009 kl 14:16
Gilla
Sen behöver man ju inte springa långpasset på helgen. Man kan ju flytta runt mellan dagarna och köra sitt lite mer tempoartade pass på söndagen när man tävlar.
Att frågan ställdes tyckte jag kändes som lite väl slaviskt följande av bokstaven i träningsprogrammet.
csaba
1973 • Malmö
#4
6 mars 2009 kl 14:44
Gilla
Jag springer många tävlingar på ett år.
Jag prioriterar ett fåtal, där målet/toppningen är (Göteborgsvarvet,Stockholm maran och Berlin maran).
Resten ser jag som ett snabbdistanspass eller tuff träningspass.
Det har därför hänt att jag har sprungit ett långpass dagen innan en 10km lopp (men då väntar jag av naturliga skäl inte Pers. heller).

Det har hellt och hållet att göra med hur din form är.
Ocm du tränar inför Göteborgsvarvet så är en 10km TÄVLING lika med en "långpass" på 16km (i mina ögon) om inte bättre.

Av tävlingar får du ju erfarenhet och rutin och så får du ju bättre självförtroende när du väl står på startlinjen inför det viktiga loppet.
(du behöver ju Persa på varje lopp).
1967 • Solna
#5
6 mars 2009 kl 14:44
Gilla
Tack för svaren. Kan hålla med om att jag håller mig lite väl krampaktigt i programmet. Hänger nog på att jag är en nybörjare när det gäller träning på det här sättet. Men jag får helt enkelt släppa sargen och vara lite mer flexibel. Jag gissar att det viktiga är att jag har varit uppe och nosat på lite längre distanser innan det är dags för Varvet.

1971 • Nykvarn
#6
6 mars 2009 kl 14:57
Gilla
Tävla också flera gånger för att minska pressen på dig själv och få in vanan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.