Löpning Träning 29 inlägg 9275 visningar

Kan man bli av med/minska pronation

Johan H
1976 • Göteborg
#1
6 mars 2009 - 18:13
Gilla
Jag pronerar väldigt mycket, speciellt med höger fot och har svårt att hitta skor och diverse problem med fotleder.

Finns det någon kunnig här som vet om man kan minska sin pronation t.ex. genom att träna upp fotleden?
< < < 1 2 > > >
1971 • Malmö
#2
6 mars 2009 kl 18:30
Gilla
Tror inte det.. Varför inte skaffa inlägg anpassade för dina fötter istället?
Personligen det bästa jag gjort.
1972 • London
#3
6 mars 2009 kl 19:19
Gilla
Jag pronerar faktiskt mindre sen jag hittade en kanonbra kiropraktor som rätade upp mitt sneda bäcken, så visst går det. Inte så himla stor skillnad, men ändå såpass att jag nästan supinerar i mina gamla Brooks Adrenaline! Jag tror det beror på att jag använder fötterna på mer "rätt" sätt nu, plus att jag verkligen tränat på fotisättningen länge dessutom.

Så mitt tips är att kolla upp så att allt är rakt i ryggen, och så inlägg!
1964 • Perstorp
#4
6 mars 2009 kl 19:37 Redigerad 6 mars 2009 kl 22:09
Gilla
Jag har en tokig ide om att kroppen har kompenserat för pronation om man har det, så prova med neutrala skor.

Edit:Försök med en lättare tränings/tävlingssko

/A.
1960 • Södermalm
#5
6 mars 2009 kl 19:55
Gilla
Jonas, du pronerar mycket mindre om du inte landar med hela kroppstyngden på hälen. Kolla tråden om var på foten man ska landa. Om du ökar kadensen utan att öka farten så kommer du att landa med hela fotsulan mot marken. Om man springer barfota så gör man det automatiskt. Den lilla pronation man har då är bara bra, för stötdämpningen.
Annika
1966 • Malmö
#6
6 mars 2009 kl 23:07
Gilla
Tyckte inte att inläggen hjälper så mycket. Hade varit bra om man kan träna upp fötterna så de blir tåligare, man får vara försiktig med att landa på fotsulan i början, jag får ont i fötterna av det också.
Magnus
Stockholm
#7
7 mars 2009 kl 08:19 Redigerad 7 mars 2009 kl 08:25
Gilla
Precis, inlägg är till för att stabilisera foten och ger nog snarare svagare än starkare fotmuskler genom att de inte låter foten arbeta på ett naturligt sätt. En stor bov i pronationsproblemen är just stora, klumpiga skor (kanske dessutom i kombination med inlägg) som tvingar foten att landa på hälen. Med mjuka, tunna skor får man ett mer naturligt löpsteg, landar mer på mitten av foten och det blir mindre pronation. Visst kan man utföra vissa bålstabilserande övningar och liknande, men genom att övergå till rätt skor kommer musklerna som motverkar överpronation att tränas på ett naturligt sätt.
1960 • Södermalm
#8
7 mars 2009 kl 09:24
Gilla
Magnus, jag håller helt med dig. Men för den som inte är total nybörjare så är det riskabelt att göra stora ändringar i löpsteget på egen hand. Det leder lätt till andra överbelastningar, för man springer för fort och för långt utan att ha anpassat muskulaturen.Man kan förbättra mycket utan att byta skor.

Man måste börja med att förbättra löpsteget, så att man inte landar med hela kroppstyngden på hälen. Det är ganska enkelt att ändra, men det tar ett tag att anpassa kroppen. När man är klar med det så kan man byta till mjuka tunna skor. Det bästa är nog att i det läget börja med att byta till neutrala och lättare men dämpande skor, typ Asics DS Trainer. När man har vant sig vid dem, så kan man byta till racing flats, om det var det du menade med tunna mjuka (flexibla) skor. Man kan också testa med neutrala skor direkt, men bara använda dem ibland och ta det försiktigt.

Om man är disciplinerad och beredd att ta det väldigt försikt, börja om som om man vore nybörjare, och öka träningsdosen med max 10% per vecka, så kan det säkert vara bättre att börja med att byta skor direkt, men jag vill hissa en liten varningsflagg.
Staffan Westberg
1960 • Örnsköldsvik
#9
7 mars 2009 kl 10:33
Gilla
Helt klart så tränar man upp alla småmuskler i foten om man tränar med lätta skor med minimalt med stöd, fast det gäller att öka sakta. Pronerade en hel del innan jag började med barfotalöpning och skor med mycket lite eller inget stöd. Börja med ett pass i veckan i skor med ytterst lite pronationsstöd och öka sträckorna och antalet pass.
Magnus
Stockholm
#10
7 mars 2009 kl 12:19 Redigerad 7 mars 2009 kl 12:51
Gilla
Absolut måste man börja långsamt och försiktigt om man vill gå från dämpade stabila skor till tunna lätta, kanske bara 10-15 min första gångerna och sedan öka långsamt för att minska risken för överbelastning. Man börjar ju använda muskler som inte fått jobba innan, och det tar ju sin tid för dom att få tillräcklig styrka.

Man måste komma ihåg att en viss pronation är naturlig och är en del av kroppens egna stötdämpningssystem. Vridningen av fotleden vid landning ser till att dämpa krafterna som skelettet utsätts för. Att överpronation verkligen är skadligt är ett högst omdiskuterat ämne, och det kan i själva verket vara tvärtom så att genom att använda skor med pronationsskydd sätts den naturliga pronationen ur spel vilket får till följd att kroppens stötdämningssystem fungerar sämre. Detta ger mer belastning på lederna (främst knäna) och skador som resultat.
1969 • Sala
#11
7 mars 2009 kl 14:09
Gilla
Vissa av er pratar som om pronation var en sjukdom. I själva verket är det precis tvärtom. Att pronera är det normala, och skapar en dämpning när man springer. Om man inte pronerar behöver man kompensera för att man inte får denna dämpning genom bättre dämpade skor. Var glad att du pronerar, men använd rätt skor, d.v.s. gå till en specialistbutik. Det finns skor för kraftig pronation, t.ex. Asics Kayano, vilket för övrigt uttalas "ejsiks" och inte "ässiks" :-) Jag skulle dock vara ytterst tveksam till Magnus´ teori om att låta bli pronationsskydd.
1960 • Södermalm
#12
7 mars 2009 kl 15:05
Gilla
Jag hade själv en kraftig pronation tidigare, men den försvann när jag ändrade löpsteg, och är nu normal. När jag springer på löpbandet i sportaffären så ser pronationen lika kraftig ut som tidigare om jag landar på hälen.
Staffan Westberg
1960 • Örnsköldsvik
#13
7 mars 2009 kl 23:27
Gilla
Läs gärna vad "Rosa Pantern" anser vad man ska ha för skor, http://www.rosapantern.com/traning_friskvard_foredrag.html klicka på löparskor. Håller med till fullo!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#14
8 mars 2009 kl 09:30 Redigerad 8 mars 2009 kl 11:50
Gilla
Håller med Mårten, pronation är ingen sjukdom utan en normalvariant. Kenyanerna pronerar tydligen krafigt (enl idrottsläk). Sälv hade jag dock problem med benhinnorna innan jag fick inlägg (pronation 14 % el om det var grader man mäter i, kommer inte ihåg). MEN springa barfota i sand ger mig inga problem. Möjligt att jag kan lägga bort inläggen nu när jag har ett bra steg, har inte vågat än.
Vi människor är gjorda för att bo i Afrika och springa barfota....
1959 • Saltsjö-Boo
#15
8 mars 2009 kl 09:33
Gilla
Intressant det här...
När den första stora joggingvågen drog igång i början på 80-talet var pronationen inget man brydde sig om. De flesta sprang i enkla lätta smidiga skor, utan några stödjande funktioner. Skorna kanske vägde 100 g mindre än vad den typiska joggingskon gör idag.
Pronerarna, vilket ju majoriteten är, hade inga större problem med detta. Kanske klarade de fotproblemen på det naturliga sättet genom att höja frekvensen och flytta tillbaka fotisättningen. Kanske fostrade detta ett effektivare löpsteg och bättre löpare. I vilket fall som helst sprang de snabbare än dagens motionärer då ca 5 gånger fler klarade sig under 3 timmar på Stockholm marathon jämfört med idag. Man kan kan också uttrycka det som att de sprang maran 20-30 minuter snabbare.
En annan förklaring kan ju vara det tränades mer på 80-talet. Pronerare i enkla lätta skor,hmmm .... Kan det vara så att det "naturliga steget" var skonsammare och gjorde det möjligt att träna hårdare?
Obs, allt detta är bara indicier och var och en får dra sina egna slutsatser

Mårten. Kayano är inte för kraftig pronation. T.o.m 2140 ger mer pronationsstöd . Kolla "pronation range" på Asics skokarta http://www.asicsamerica.com/sports/running/shoeFitChart.aspx
Vilka skäl en skobutik har för att marknadsföra sin dyraste sko som det enda alternativet vid svår pronation, när detta uppenbarligen är fel, vill jag bara spekulera i. Men de skrattar säkert hela vägen till banken... :-)


1969 • Sala
#16
8 mars 2009 kl 09:53 Redigerad 8 mars 2009 kl 09:57
Gilla
Olof, jag håller med dig om att detta är högintressant. Det där med att man sprang snabbare förr har diskuterats tidigare. Att fem gånger fler klarade maran under 3 timmar kan förklaras av många faktorer:
1. Att fler duktiga idrottare höll på med löpning på den tiden, men att de nu håller på med andra idrotter.
2. Att folk väger mer idag.
3. Att folk tränar mindre idag än då, kanske p.g.a. livspusslet, men kanske också lättja.
4. Att man inte använde pulsklocka då (haha)
5. Att man inte använde träningsprogram då (!)
6. Att man hade träningsoverall då. (hehe)
7. Att skorna var sämre då.

Man kan inte isolera en orsak och säga att det är just den som har orsakat det som skett. Det är som att säga att alkoholismen har gått upp sedan Stockholm marathon började, och att Stockholm marathon alltså är orsaken till den ökade alkoholismen. Det räcker inte med att säga att något som fanns då inte finns nu, och hävda att detta är en orsak. Man måste också påvisa att det finns ett samband. Det går inte att påvisa ett samband mellan bristen på väluppbyggda skor eller pulsklockor och den tidens snabba löpare. Jag tror inte att det finns något sådant samband. Jag tror snarare på de övre punkterna i min lista, men även för dessa punkter är det helt omöjligt att isolera vad som är vad.

Kayano är kanske inte rätt modell, men Johan, gå till en specialistbutik och fråga vilka de allra bästa skorna för pronerare är.
1960 • Södermalm
#17
8 mars 2009 kl 11:37
Gilla
Det finns ett tydligt orsakssamband mellan moderna dämpande skor och långsam löpning. Den dämpande hälen uppmuntrar en gångliknande löpstil där man landar långt framför kroppen, på hälen, men sträckt knä. Det leder till en ordentlig inbromsning i varje steg, som dels tar energi i sig, och del kräver att man måste använda extra energi för att accelera tillbaka till rätt fart i varje steg.

Dessuom är det ju så att i rörelse så är det acceleration som kostar energi. Luftmotståndet kan vi nästan bortse ifrån. Om vi kan bibehålla farten utan att bromsa i varje steg, så kostar inte framåtdriften mycket. Det som kostar är att flytta fram benet i varje steg, och hålla sig upprätt.

Det kan förstås finnas en massa helt andra orsaker också (t ex att det bara var män som sprang tidigare, och de hade tid att träna även med småbarn...). Men det är inte bara ett statistisk samband.
1981 • Jönköping
#18
8 mars 2009 kl 11:45
Gilla
En av orsakerna till att européerna har mer bekymmer än afrikanerna kan vara att vi springer mer på asfalt än vad dom gör. Springer man på mjukt underlag behövs ju inte samma typ av skydd mot pronation som när man springer på asfalt.
1959 • Saltsjö-Boo
#19
8 mars 2009 kl 11:45
Gilla
Mårten: Punkt 7 ovan är väl lite subjektiv, det beror ju helt på vilket syfte skon har.
Jag tror inte att eliten väljer "sämre" skor när de väljer lätta, tunna, smidiga skor med ett minimum av support och kontroll.
Om eliten sprang i Kayano på 370 g skulle nog segrartiden i Stockholm marathon ligga på 2.40, istället för de 2.20 som idag nås med 200 g lättare skor.
Lotta Nilsson
1965 • Bollnäs
#20
8 mars 2009 kl 11:54
Gilla
En till anledning till att man sprang fortare förr kanske är att man hade en starkare kropp i "grunden". Nu har många fler stillasittande liv och en svaghet i de innersta, stabiliserande musklerna. Förr hade vi nog ett mer rörligt liv i grunden, eller hur?!


Intressant att läsa om fotistättningens betydelse! Det måste jag läsa mer om!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.