Löpning Kom igång 14 inlägg 1105 visningar

Har jag gått ut för hårt?

Anna Schulz
1980 • Kungsbacka
#1
11 mars 2009 - 12:04 (Redigerad 11 mars 2009 - 12:32)
Gilla
Hej vänner!
I söndags började jag mitt nya liv då jag slutade röka och började löpa. I söndags joggade jag 2 km och igår joggade jag 4 km. Allt känns bra i kroppen, har haft lite träningsvärk i höfterna men mindre än någonsin förr vid träningsstart. Mitt högra knä som jag har haft ont i sista månaden känns bättre nu efter joggingrundorna.

Idag började jag läsa på internet om löpning och blev livrädd. På många ställen står det att konditionen kan vara bra och bli bättre snabbt men att kroppen behöver långsammare tillvänjning. Helst ska man promenera och jogga om vartannat som nybörjare.

Jag är livrädd för att dra på mig förslitningsskador och vill verkligen träna rätt då jag känner att jag hittat hem!

Så vad säger ni veteraner? Kan jag fortsätta träna så här varannan dag? Igår sprang jag på 28 minuter. Ska jag ligga kvar där i en månad eller ska jag börja promera istället?

Vi ses i skogen!
1980 • Stockholm
#2
11 mars 2009 kl 12:36
Gilla
mitt tips är att du tar det väldigt lugnt.

annars kommer småskadorna att lösa av varandra, löpning sliter väldigt mycket på kroppen när man är ovan.

men bara du lyssnar på kroppen så tror jag att det går bra. Lycka till!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#3
11 mars 2009 kl 12:38
Gilla
Det var för snabb ökning som jag ser det, ökar man snabbt, kan det ta slut snabbt också, 4 km är en lång sträcka för en nybörjare att springa, springa varannan dag kan också vara för mycket även för en van löpare, det är individuellt hur mycket man tål utan att få ont, man måste öka försiktigt, och känna sig för hur mycket ens kropp klarar av. Vill man av någon anledning ha mer träningsmängd, kan man ju gå promenader, och cykla också.
Lycka till!
Carl R
1974 • Nyköping
#4
11 mars 2009 kl 12:50
Gilla
Anna, kolla på marathon.se. Där finns det ett gäng träningsprogram som alla mynnar ut i att man ska vara förberedd för ett lopp på en specifik sträcka och i ett givet tempo. Om man tittar på de kortare loppen och en rimlig målsättning så har du ett lagomt träningsupplägg där. :)
Anna Schulz
1980 • Kungsbacka
#5
11 mars 2009 kl 12:52
Gilla
Tack Carl R för tipset.

Detta är ju en hel vetenskap, kanske också måste inse att jag börjar närma mig 30 och att kroppen kanske behöver än mer tid på sig pga det.
Anna Schulz
1980 • Kungsbacka
#6
11 mars 2009 kl 13:07 Redigerad 11 mars 2009 kl 13:10
Gilla
Jag har sprungit tidigare i livet men aldrig med glädje och aldrig tidigare utan att bli svimfärdig. Dessutom har jag fått sådan fruktansvärd träningsvärk tidigare men alltså inte den här gången. Funderar på om min vilda tvååring nu har gett mig kondition och muskler.

Den här gången gick jag ut i ett mycket lugnt tempo men älskade det! Men jag läser på många ställen att man ska jogga i den takt man skulle kunna prata. Det betyder nog att jag ska sakta ner en aning. Ska kanske jogga två kilometer lugnt och promenera två. Men är då rädd att tappa min nyvunna lust.

Det står så olika på olika ställen.
1965 • Torsås
#7
11 mars 2009 kl 13:27
Gilla
Hej Anna,

jag förstår precis vad du menar med rädsla för att tappa lusten, har själv varit där.....
MEN risken att du tappar lusten är nog störst om du går ut för hårt. Att blanda jogging med promenader i rask takt är inte fel. Och kan du få med dig en/flera träningskompis/ar så blir det ju ännu bättre.
Kämpa vidare men i din egen takt - det ÄR ju både roligt och skönt att springa!
Carl R
1974 • Nyköping
#8
11 mars 2009 kl 14:04
Gilla
Anna, det är inte fel att jogga i promenadtakt. Sök lite här på forumet eller nätet om maffe, maf eller maffetone så får du lugnt tempo väldigt konkretiserat. Om du inte har pulsmätare så kan man säga att känslan som motsvaras av tempot är att man aldrig känner att pulsen sticker iväg och att det bultar i halsen, utan att man hela tiden känner sig väldigt bekväm. Som du sa, samtalstempo. :)
Anna Schulz
1980 • Kungsbacka
#9
11 mars 2009 kl 14:09
Gilla
Jo, men jogga i lugnaste tempot kan jag absolut göra, det är nog så jag gör nu nästan. Men jag har en löjlig skräck för att gå då det är det man gör när man röker, jag vill inte KUNNA röka.

Inser att om jag måste gå sträckor för att inte skadas i längden är det naturligtvis det jag ska göra.

Ska slå min vän Maria i Vårruset var tanken, kanske får vänta till Blodomloppet åtminstone då.

Tack för era svar!
Carl R
1974 • Nyköping
#10
11 mars 2009 kl 14:37
Gilla
Det är inte fel att jogga snabbare om det känns bra i kroppen och du står ut med det i början. Det som det varnas mest för är att öka träningsmängden för fort. Du kommer att märka att under den första tiden så kommer konditionen att förbättras väldigt fort, men samtidigt så hinner inte senor muskler och muskelfästen med att utvecklas i samma tempo. Det är varför man varnar för att öka för mycket.
På flera ställen pratas det om 10% ökning av längden per vecka som rimlig nivå för att undvika skador. Sen vill jag passa på att tipsa om att ta korta steg ofta är också skonsamt för kroppen. Sätt ner framfoten så nära rakt under dig som möjligt istället för att sträcka ut den framåt. (Finns massor av trådar om löpsteg här.)
Hoppas att du kommer att trivas med löpningen!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#11
11 mars 2009 kl 15:41
Gilla
Anna, var inte för orolig. Det behöver inte vara nån exakt vetenskap! Känn efter noga hur det känns i kroppen bara. Spring inte mer än 2-3 ggr i veckan så att du hinner återhämta dig. Öka inte tempo/sträcka hela tiden. Lyssna ordentligt på kroppen! Känner du dig sliten vila en extra dag. Tänk på att rundan i Kba-skogen är ett RIKTIGT jobbig runda med alla dessa backar. Hitta gärna nån flackare runda så här i början, det sliter mindre.
Anna Schulz
1980 • Kungsbacka
#12
11 mars 2009 kl 17:33
Gilla
Carl R - Ja, nu tänker jag att jag borde kunna kapa tiden lite, men det är troligtvis dumt att ha det målet från början. Ska nog bara jogga som jag gör nu, har bestämt mig för att ta en promenad med barnvagn imorgon istället för att springa. Blir nog dock en lugn löprunda i helgen. Ska försöka sänka tempot till prattempo. Tack för att du tog dig tid!

Maria -Tack för orden. Det blev en så glad överraskning att det gick så bra så jag vill bara ösa på. Det känns ju så bra i kroppen! Men, jag ska lyssna på era visa ord och ta det lugnt. Däremot har jag svårt att komma på någon bra runda i Kba då jag gärna vill undvika asfalt i början. Tycker det är så härligt i skogen. Vill inte springa bland bilar och fula byggnader!
1987 • Hisings Backa
#13
11 mars 2009 kl 17:44
Gilla
Anna S.-> "Detta är ju en hel vetenskap, kanske också måste inse att jag börjar närma mig 30 och att kroppen kanske behöver än mer tid på sig pga det."

Det är verkligen ingen som helst begränsande faktor. Man brukar säga att 20-35 är då man når sin formtop, sen börjar det gå ner. http://epaper01.mmd.net/reader/?issue=5277;571cb9e410b0144dfdcedc9f336a09d6

Du har allt att vinna och inget att förlora på att börja löpträna så keep it up. Men som sagts tidigare, börja lungt.
Anna Schulz
1980 • Kungsbacka
#14
11 mars 2009 kl 18:17
Gilla
Det var värst! Jag som börjat skylla på åldern för tidigare krämpor.

Ja, jag är lugn nu!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.