Löpning Övrigt 10 inlägg 1846 visningar

Lycklig och trött

1968 • Löndala
#1
19 april 2009 - 19:00
Gilla
Måste bara berätta att idag har jag joggat min första halvmara hemma på träning! Ville se om jag är på väg mot att klara Göteborgsvarvet. På dagens runda hade jag för mig rätt bra flyt fram till 11 km. Jag ansträngde mig att hålla igen i början men det gjorde jag nog inte tillräckligt för mellan 15 och 17 km var jag jättetrött!! Det kändes som om att jag inte orkade lyfta benen, som om att musklerna stumnade rejält, vid 18,5 joggade jag fortfarande, vid 19 km lufsade jag fram och var så trött! det märkliga är att flåset fungerar bra, är inte trött i lungor och hjärta, men musklerna ville inte som jag ville. Nå väl, envis som man är så tog jag mig hem och kunde konstatera att jag "sprungit" 21 km. Jag är jätteglad och jättetrött.
Under rundan drack jag först vatten, senare även äppeljuice. Sista hälften tog jag fyra dextrosol och tyckte att de hjälpte lite i alla fall.
Tiden struntar jag i och det kommer jag att göra även på varvet. Som det känns just nu så är jag glad om jag tar mig runt den 16 maj.
Har ni några tips och råd hur jag ska träna och äta nu fram till varvet?
Tacksam för tips!

En Glad Ulrika!
Bengt
1979 • Vallentuna
#2
19 april 2009 kl 19:43
Gilla
Grattis! det är alltid roligt när man klarar av en ny distans eller slår ett presonligt rekord.
csaba
1973 • Malmö
#3
19 april 2009 kl 20:27 Redigerad 19 april 2009 kl 20:28
Gilla
Grattis !
Ett bra tips är att följa Anders Szalkais ½ marathon program dom sista 2 veckorna (med vila och uppladning). http://www.marathon.se//news/home_halvmarathon.cfm

Ett annat tips är att försök att springa 2 dagar i sträck (då behöver man inte springa lika långt och ger "nästan" lika bra effekt). och/eller klämm gärna in ett pass till i veckan (2ggr/vecka är i det mildaste laget tycker jag), men trappa ner dom sista 2.

Lycka till.
1981 • Göteborg
#4
19 april 2009 kl 20:32
Gilla
Ulrika :
Varva sista veckorna med lite, lite hårdare pass och kanske en runda till på 21 kilo
Kommer gå bra detta

Csaba:
Ser att du kommit igång igen :-)
Blev glad att se att du är igång igen
csaba
1973 • Malmö
#5
19 april 2009 kl 20:37
Gilla
Tack Mikael ! (jag är otroligt envis och ger inte upp).
Det blir bara lätta distansjogg fram till Stockholm maran (inga intervaller och många vilodagar istället), vill inte riskera. Men det blir inga toppentider heller.
1965 • Torsås
#6
20 april 2009 kl 14:22
Gilla
Grattis Ulrika! Visst är det härligt när man klarar av sin utmaning! Jag vet precis hur du känner - var ute på min första 18km-runda igår och led framförallt av stumheten i benen! Ser oxå fram emot vilka tips som kommer fram - de behövs även i mitt fall!
Jag ska kolla länken som Csaba hänvisade till och även anamma Mikaels tips.
Det värsta för mig är att jag fastnat i nåt jäkla bekvämlighetstempo (som jag inte trivs i eg.) men skam den som ger sig!
Väl mött i Gbg
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#7
20 april 2009 kl 15:47
Gilla
Grattis Ulrika!
Jag sprang också en halvmara på träning i går kväll.
Jag är väldigt nöjd med passet, kändes överraskande bra!
Startade kl. 19:45 och sprang första 19km på vägar utan gatubelysning, så det blev gradvis mörkare och jag hade ingen lampa (men refexväst som tur var).
Tidigare har jag behövt både dricka och annan energi på pass runt 20km eller längre men nu skippade jag det och det gick bra det med :)
Fick nog lite "runners high-känsla" vid 8-9km, sedan flöt det på av sig själv i önskat tempo utan någon större ansträngning.
Efter mina första halvmara var jag rejält sliten i veckor efteråt men nu när man gjort det några gånger är det inga problem.
Lägg in något mer långpass (om 2 veckor?) och varva med kortare pass.
Ta det lugnare veckan innan enligt Szalkais tips.
Att fokusera på att klara varvet låter bra eftersom det är första gången.
Lycka till!
Staffan Fredén
1966 • Stockholm
#8
20 april 2009 kl 16:53
Gilla
Grattis till ett lyckat långpass. Nu när du redan klarat av 21 km på träning så kommer det nog inte vara några som helst problem att ta sig runt varvet. Men jag skule nog också kolla länken som Csaba tipsade om.

Nummerlappseffekten brukar ju dessutom ge lite extra krafter, den enda faran är ju att man förivrar sig och startar lite snabbare än vad man orkar hålla. Så ta det lugnt i början och njut sen av loppet.

Själv körde jag också ett långpass i helgen där jag bland annat mötte lite skumma typer i ett industriområde.
http://mindofalongdistancerunner.wordpress.com
1968 • Löndala
#9
22 april 2009 kl 06:03
Gilla
Tack för alla tips från er där ute!!

Jag kommer att prova jogga ett kort pass på torsdag för att känna efter var jag har kroppen. Siktar sedan in mig på ett långpass på kanske 15 km nästa vecka varvat med kortare pass. Sista veckan före varvet tar jag det lugnt för att bli riktigt "dödssugen" på att få ge mig ut på varvet.

Lycka till alla och väl mött den 16 maj!!

/Ulrika
1974 • Vendelsö
#10
23 april 2009 kl 08:29
Gilla
Grattis till ditt långa pass!
Jag gjorde likadant i söndags, sprang 2 mil för första gången i mitt liv och det gick förvånansvärt bra. Tog det riktigt lugnt i början för mitt främsta mål var att komma runt joggandes och jag lyckades, på riktigt bra tid dessutom, 2 timmar prick. Kändes otroligt inspirerande inför Göteborgsvarvet.

Väl mött 16/5.

/Cina
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.