Löpning Kom igång 4 inlägg 965 visningar

Besviken

Ellie
1964 • Lindome
#1
21 april 2009 - 12:09
Gilla
efter helgens terränglopp och på min dåliga kondis....skadade min högerfot förra våren rätt så allvarligt, men efter flera olika läkarbesök och diagnoser hamnade jag till slut hos Sten Björnum som var kanonbra. Jag kan springa men inga längre sträckor (= mer än 15 km). Har tränat 3 ggr/v hela detta året; försökt att varva med lite backträning och korta intervaller. Får väl erkänna att jag inte sprungit längre än 7 km ngn gång; kanske är det orsaken till att det känns som jag ingen kondis har alls...precis under 30 min på 5 km.....var svintrött hela loppet och orkade inte ens öka sista biten fram till mål...så deprimerande att komma efter massa "tjocka tanter"...kan inte riktigt komma över att det kändes och var så jobbigt...förra året vid denna tiden var jag i bra form och såg fram emot Stockholm Marathon, som ju inte blev något...(sprang i princip ingenting på 7 månader).
Behöver nu goda råd för hur jag skall göra...jag lägger gärna tre löppass/vecka (ibland blir det bara två pga jobbet). Skulle ju vara kul att känna sig stark och ha ork nästa lopp...
Hans A
1967 • Västerås
#2
21 april 2009 kl 12:38
Gilla
Försök få till dina 3 pass/vecka, ta det lugnt tills du är helt säker på att foten håller. Öka succesivt längden (tiden) på passen du är ute. Ta t.ex en extra runda på 15 minuter efter det att du trodde du var klar, och/eller lägg in några minuter här och där med lite högre tempo.

Då du känner att du med relativ lätthet orkar de sträckor du vill kunna springa är det dax att öka tempo, succesivt så att du till sist springer de sträckor du vill på den tid du vill.

Jag tror man kan vara sparsam med intervaller och backträningspass, lägg istället löprundorna i lite backigare terräng, och med inslag av kortare fartökningar, det ska vara roligt. Om det inte är sverigeelit du satsar på förståss, då måste upplägget vara ett helt annat.
1970 • västerås
#3
21 april 2009 kl 16:16
Gilla
Om jag vore du skulle jag lägga in stabilisesringsövningar, en till två gånger per vecka. Det skulle stärka och återbygga dina muskler så att du orkar trycka på mer, jag tycker även att du ska lägga in ett längre pass över en timme en gång varannan vecka till att börja med...hälsningar david
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#4
21 april 2009 kl 16:26
Gilla
Hej Ellie
Hitta löparglädjen igen. Skippa klocka och bara ge dig ut för att löpa i komfortsonen, och försök minnas varför du startade löpa en gång.
Erkänn för dig själv att din skada var allvarlig, och at du måste ge dig själv tid att komma tillbaka. Löparstyrkan är tyvärr färskvara, något som gör det väldigt jobbigt, rent mentalt, för dig som vet vilken fantastisk kondition du faktisk var i förra året. Hittar du gläden igjen, kommer allt det andra att lösa sig av sig själv :-)

Själv känner jag en onödig press på mig själv inför maran, och känner att det tar emot att ge mig ut ibland. Jag ser verkligen fram emot den glädjefyllda träningen efter maran, när jag bara ger mig ut för att lyssna til fåglarna, njuta av naturen eller bra musik i lurarna, och löper för att må bra.

Skynda långsamt, lyssna till kroppen, och gå gärna ibland för att bygga upp dig själv lugnt och försiktig.

Det att du vill må bättre och gillar att komma ut och löpa, är den bästa motivation du kan få, och du kommer dit, men helt säkert inte så fort som du själv önskar.

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.