Löpning Kom igång 23 inlägg 10225 visningar

Nybörjare behöver tips

Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#1
7 juni 2009 - 15:08
Gilla
Jag är en man i de höga trettio som nu börjat så smått att försöka komma igång med joggning. Förutsättningarna är förutom åldern att jag väger strax över 100 kg, äter läkemedel som sänker pulsen och alltid har haft relativt svaga ben. Jag känner ofta av benhinnorna när jag sprungit Inte helt idealt alltså!
Min fråga handlar om hur jag bör göra för att komma igång och kunna träna och på effektivaste sätt öka allmänkondition och benstyrka. Mitt mål är helt enkelt att må bättre men även att på sikt kunna springa en mil på en rimlig tid (gör inget om man kommer sist, bara man inte är långt efter... ;-)
Tips?
< < < 1 2 > > >
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#21
23 juni 2009 kl 19:28
Gilla
Tack Maria och Jesper för era svar. Jag tror säkert att benhinneproblemen har med ovana av beslastningen att göra. Mitt lilla problem är att jag får ont även om jag joggar så sakta det går... Jag vilade ett tag och tog promenader istället för jogging. Benhinnorna lugnade sig men se det gjorde inte vaderna.

Jag har också ett par inlägg, men dem har jag aldrig tyckt om. Mina skor har ju också kompensation mot överpronation så jag har tyckt att det borde gå utan. Trots det stoppade jag i dem idag när jag provade att gå/jogga lite lätt. Kändes inte så dumt faktiskt - inläggen passar nog bättre ihop med joggingskorna än med mina övriga skor så till vida att hålfoten kommer rätt. Ska prova lite till med det!

Jag tar era råd och har sänkt tempot rejält jämfört med de första passen. Hoppas att jag på så sätt kan bygga upp benen istället för att slita ner. Riktig lågpuls blir det - var nästan tråkigt pigg idag! Men då gick jag förstås lite extra pga vaderna.

Att förlora några kilon vore inte fel. Jag är dock lång (1.92) så mitt BMI är inte jättefarligt trots vikten. Men det bryr sig förstås inte benen om...
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#22
24 juni 2009 kl 10:01
Gilla
Det är ju inte säkert att det är belastningen i form av tempo som är problemet, du kanske behöver mer återhämtning mellan passen? Jag hade också skor med pronationsstöd, men det är inte alltid tillräckligt. Var hos en jätteduktig ortopedtekniker/sjukgymnast. Som sagt, nu med starkare underben (tror jag är orsaken) behövs inte detta. Hade man sprungit sedan barnsben så hade väl rätt musker stärkts upp från början. Problemet för oss här i västvärlden är väl att vi går från stillasittande till att springa ett antal km/mil i veckan. Det har sagts förut, konditonen kommer snabbare än att muskler/ligament hinner byggas upp. Särskilt för oss över 17...
Jesper
1979 • Stockholm
#23
25 juni 2009 kl 11:02
Gilla
Ett till tips:

När du kommer hem och duschar, avsluta med att duscha benen i iskallt vatten under någon minut, det brukar hjälpa mig en hel del.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.