Löpning Träning 24 inlägg 1766 visningar

Träna utan att stretcha

Per Arneng
1978 • Mölndal
#1
9 juli 2009 - 21:41
Gilla
Är det nån som tränat flera år utan att strecha eller eller stretchat extremt lite och klarat sig skadefri? Eller är det så att man måste strectcha annars får man garanterat skador?

Jag är så dålig på att stretcha för det är så extremt tråkigt... hoppas på att nån forskare skall säga att stretching som skadeförbyggare är en myt ;-) men det kommer ju inte så jag måste väl börja med skiten..
< < < 1 2 > > >
1969 • Upplands Väsby
#21
10 juli 2009 kl 23:34
Gilla
Per A: ja, det låter bra. Det gäller helt enkelt att prova sig fram vad som funkar bäst för egen del.

Det som Karl-Johan skrev "...De menar att de blivit mer skadefria sedan de slutat stretcha.", stämmer helt klart in på mig. Fick massa småproblem och skadekänningar av statisk stretching förut. Problemen försvann när jag slutade med det.

Ett enda undantag; jag kallstretchar framsida lår varje kväll, så att musklerna där inte ska bli för korta och strama. Finns annars risk att de börjar dra i knäskålen och orsaka problem, till exempel hopparknä som jag åkt på tidigare en gång. Men lårstretchen gör jag aldrig före eller efter träning (får som sagt problem då) utan endast före läggdags. Har märkt att låren hinner återhämta sig bäst efter stretchen då.

Den här varianten - enbart lårstretch och inget annat - funkar toppen för egen del. Några ryggproblem har jag inte så stretching pga sånt behöver jag inte tänka på.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#22
11 juli 2009 kl 12:26
Gilla
Jag gillar att köra negativ stretch/styrka. Dvs att tex göra långsamma knäböjningar ner mot 90 grader för att dra lite i fästen runt knäna. Får nämligen ont i knäna vid för mycket nedförslöpningar. Ljumskar och utsida lår kör jag också lite måttligt, fast inte när jag har ont i de områdena. Det är ju inte allt som svarar bra på stretch när man redan fått ont naturligtvis, men knän svarar ofta bra på sådan behandling vid vardags problem för mig.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#23
11 juli 2009 kl 14:03
Gilla
Mikael: Vad är anledningen till att man inte skulle stretcha direkt efter träning när genomblödningen är stor? Varför är det större risk att något går sönder? Jag har nämligen alltid hört, senast från min massör, att det är bäst att stretcha en varm muskel. Lättare att få effekt och mindre risk för skada. Det du säger tolkar jag som tvärtom mot detta?
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#24
11 juli 2009 kl 19:33
Gilla
Har tagit del av forskning som visar både positiva effekter och inga effekter av stretchingens vara eller icke vara. Finns således inga empiriska belägg för varken det ena eller det andra. MEN! av egen erfarenhet så har jag kostaterat att stretching hjälpte mig vid problem med löparknä. Stretchar därför numera de aktuella muskelgrupperna för att undvika att problemet återkommer.

Har aldrig trott på stretching innan det och inte utövat det mer än när tränaren i fotboll eller innebandy tittat på mig och sagt att jag måste! stretcha. Har även talat med några personer som tränar kampsporter om stretching och vad de tycker/anser. De som jag talat med förordar dynamisk stretching och KAT-metoden (kontraktion - avslappning - töjning).

Sen tror jag att det är väldigt individuellt och kan förändras över tid beroende på hur man belastar kroppens muskler. Mitt sinne är mer öppet för stretching numera. Men visst finns det en liten rackare därinne nånstans och hånler och viskar lite: ähh det är inte så noga! skit i stretchingen idag! :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.