Löpning Kom igång 13 inlägg 983 visningar

Tar jag i för mycket?

Anki Skoog
1970 • Vaxholm
#1
5 augusti 2009 - 22:47
Gilla
Jag har precis börjat springa. Var helt otränad innan. Känns som det kan vara en bra träningsform för mig om jag kan få kontinuitet på det.

Startade i oktober med ett kom igång program från Marathon.se som i princip gick ut på att jag gick mer än jag joggade. Efter att ha kommit till en nivå där jag skulle springa 12, gå 2 och springa 16 (ungefär) så kände jag att jag testar att springa utan att gå och går helt enkelt när det blir jobbig. Och det funkade bra tyckte jag.

Ska tillägga att jag hade uppehåll hela vintern och sprang lite i mars-april igen och började om nu i juli...

Nu till min fråga: Jag har en snittpuls på runt 165-170 när jag springer. Tempot är inte vidare högt, runt 6 minuter. Springer mellan 6 km (kuperat spår) och 10 km asfalt lite backigt. Det är rätt jobbigt absolut inte en dans på rosor. Riskerar jag att skada mig nu om jag fortsätter ligga så högt i puls eller kan jag fortsätta så här? Mitt mål är att må bra. Men jag triggas mycket av att bli snabbare också.
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
5 augusti 2009 kl 23:03
Gilla
Pulsen är individuell, formler gäller bara statistik. Så 165-170 kanske är lågt för dig, strunta i värdena så länge du inte gjort ett maxpulstest.
Om du började om i juli är ju risken att du gick upp för snabbt i total mängd/ansträngning per vecka. Ta en lätt vecka med halva träningsmängden, det behöver man sådär var tredje-var fjärde vecka. Sedan kan du kolla på de andra programmen på marathon.se (träning för tjejmilen eller halvmarathon exv) och se hur de rampar upp träningen. Får du ont nåonstans så sluta springa tvärt (gå hem om det är mitt på rundan), ta en vilodag och se om det går över. Kolla upp vad det kan vara.
Att köra styrketräning 1-2 gånger i veckan är ett bra sätt att minska skaderisken.
Magnus Kruppke
1977 • Älvsjö
#3
5 augusti 2009 kl 23:12
Gilla
Har aldrig hört talas om sambandet mellan skador och hög puls.
Mår du bra av det du gör så ska du fortsätta med det. Kroppen säger från när det är dags att ändra på saker.
Anki Skoog
1970 • Vaxholm
#4
5 augusti 2009 kl 23:21
Gilla
Springer inte så ofta kanske jag ska tillägga. Tre gånger i veckan är mitt mål, som jag också lyckats hålla.

Tror jag har rätt hög maxpuls. Hamnade på 205 någon kort sekund efter att ha sprungit sex kilometer som avslutas med tre backar och efter den sista backen var jag grymt trött. Så maxpulsen ligger väl över 205 då antar jag. Hur mycket bör man lägga till på 205 tro?

Tycker jag läser i alla trådar här att man ska ha så låg puls när man springer och att det i början är som att gå...
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
6 augusti 2009 kl 00:16
Gilla
Anki, strunta i pulsen, känns det bra (men jobbigt) så kör på!
Om den tredje backen är rätt lång och det känns som om du ska falla ner död så är du nära maxpulsen 1-5 slag kanske.
Låg puls behöver man bara ha när man springer långt (några mil...) eller om man springer dagen efter ett hårt pass. Springer man måttligt länge bara varannan dag får man ta ut sig rätt bra, bara man ökat veckodosen långsamt tills man kommit dit. Därmed inte sagt att man måste köra hårt tre gånger i veckan, det är bara om man vill ha så snabb resultatförbätring som möjligt som man bör ta sig dit, men långsamt. Ett intervallpass, ett långpass och ett distanspass är en bra blandning. Den ambitiösa kör distanspasset som snabbdistans.
Anki Skoog
1970 • Vaxholm
#6
6 augusti 2009 kl 20:25
Gilla
Toppen då fortsätter jag som nu för det känns ju bra och det lär ju dröja innan jag springer några mil (om någonsin). :-) Som nybörjare blir man ju så fundersam av allt man läser. Ska nog lyssna på min kropp istället... Tack för hjälpen!
Susann J
1964 • Växjö
#7
6 augusti 2009 kl 22:22
Gilla
Hej!
Har ungefär samma prolbem som Anki, min puls ligger på 160-170 när jag springer. Jag skaffade en personlig tränare tidigare i somras. Han blev nästan förskräckt när jag sa att pulsen var så hög. Frågade om jag hade problem med mina lugor. Han rekomenderade mig att ta det mkt lugnare och sa att jag bara skulle springa i ett tempo där pulsen låg på ca 125-130. För mig är det nästan gångfart, eller i alla fall stavgångsfart. Nu följer jag nog råder som du Aniki har fått här, att fortsätta springa, bara det känns bra. För det gör det, även om pulsen ligger högt.:)

Nu är snart hösten här, ska du och jag försöka att inte lägga av att träna under den mörka perioden. Det är så mkt svårare att komma igång då:)

1971 • Höganäs
#8
6 augusti 2009 kl 23:20
Gilla
Jag har ännu högre snittpuls, runt 175-180 när jag försöker hålla hyfsad fart, vilket innebär 6.30-tempo för mig. Har bara hållit på i fyra månader, men har hög maxpuls. Jag har inte testat, men kan komma upp i 196 i puls under intervallpass, så jag gissar att maxpulsen ligger på ca 210.
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#9
6 augusti 2009 kl 23:51
Gilla
160-170 slag/min när man springer är inget att bli förskräckt över. Vad jag vet så brukar ju kvinnor också ha lite högre puls. Jag ligger själv mellan 165-170 slag när jag kör någorlunda hårt.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#10
7 augusti 2009 kl 08:43 Redigerad 7 augusti 2009 kl 15:25
Gilla
Jag skulle nog ändå råda dig Anki att försöka ta det lite lugnare på vissa pass. Om alla pass ligger på en hyffsat hög anträngningsnivå, är ganska långa och du precis har startat upp träningen är risken större för skador och överträning. Det är jättetråkigt att dra på sig skador och vara tvungen till längre uppehåll, många här på jogg kan vittna om det.

red.
Måste tillägga att det är din kommentar "ganska jobbigt" som får mig att tro att ansträngningsgraden är hyffsat hög, inte din puls.
Samuel H
1979 • Järfälla
#11
7 augusti 2009 kl 09:19
Gilla
Vad man har för puls säger ingenting (eller iaf väldigt lite) om man inte vet vad man har för maxpuls. Det går inte att bara jämföra absoluta tal med varandra om man inte har väldigt lika maxpuls.

Det är också helt värdelöst som individ att använda sig av de uppskattningar man kan göra, av typen 220-ålder och liknande, så gör inte det.

Vi kan ta mig som exempel. 30 år gammal "borde" jag enligt det så ofta använda uttrycket ligga på 190 i maxpuls. Jag har 206 (och det finns många som har högre än så). Om jag råkar stöta på någon i ett forum som ligger lika "fel" som jag men åt andra hållet, och börjar jämföra pulsen i absoluta tal blir det galet.

Om jag ligger på 160 i puls blir det ca 78% av maxpuls vilket är väldigt lugnt tempo. Det man ibland kallar prattempo (eller något högre).

Forumkompisen med 160 i puls däremot ligger på 92% och kör ett kvalitetspass. Borde väl bli ett tröskelpass, ungefär.
Tove Molin
1967 • göteborg
#12
7 augusti 2009 kl 09:48
Gilla
Jag har slutat med pulsmätare sen länge. Det blev bara stressande att se de höga siffrorna. Jag kände mig "dålig" för att pulsen gick upp och det blev bara negativt för mig att hela tiden bli påmind om hjärtats arbete. Nu springer jag med gpsklocka och fokuserar på tid/km istället. Kör 4 pass/vecka varav ett intervall av varierande sort och ett långpass. Ibland känns det tungt och ibland lättare men vad jag har för puls intresserar mig inte över huvud taget.
Linda R
1978 • Årsta
#13
7 augusti 2009 kl 15:40
Gilla
Påverkas pulsen av att man har astma och tungt att andas då man springer i tex skogen på våren?
Jag har hög puls, upp mot 190-195, men det kan/kunde jag jogga lugnt med i upp mot en timme.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.