Löpning Kom igång 8 inlägg 1309 visningar

viktminskning och löpträning?

staffan
1987
#1
2 oktober 2009 - 14:50
Gilla
Hejsan. Jag vill börja springa för att förbättra min kondition och för att det är en så lätttillgänlig och fri motionsform. Mitt "problem" är att jag ligger på gränsen till undervikt, och därför drar jag mig för att börja löpträna utifall jag skulle tappa ännu mer i vikt. Jag vill ju inte tvinga i mig massa mat för att hålla vikten. Jag har knappt några benmuskler att tala om, utan mina ben är väldigt smala och omuskulösa. Kanke kan joggingen ge mig lite bättre benmuskler? Hur ser det ut för er som börjat springa, går ni per automatik ner i vikt? kan tillägga att jag knappt har några fettreserver att ta från.
1978 • Västra Frölunda
#2
2 oktober 2009 kl 15:04
Gilla
Du får springa mycket och framför allt långt innan du börjar gå ned i vikt av det. Sannolikt går du upp i benmuskler mer än du går ned, särskilt om du inte har något kroppsfett från början. Intervaller och backträning är bra sätt att förbättra kondition och styrka utan att tappa vikt. Sen blir du säkert hungrigare av träningen också och då är det ju bara att sätta i sig.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#3
2 oktober 2009 kl 15:11
Gilla
Hej Staffan! Kul att du vill börja jogga! Jag själv ligger på ett bmi på gränsen till undervikt. Jag har snarast gått upp i vikt sedan jag började träna mer på allvar. Rent generellt är inte en "lätt" kropp ett problem för en löpare utan en tillgång. Det minskar förslitningar på leder och stöten i nedslaget. Det gör också att man kan springa längre och fortare eftersom man måste sätta mindre massa i rörelse.

Med det sagt så innebär all form av träning att man också måste äta ordentligt. Om man inte tar in någon energi så kan man heller inte tillgodogöra sig träning och man orkar mindre. Rimligen ökar aptiten när man tränar mer - så då löser sig energibalansen på ett bra sätt. Men om du är orolig så kan du för det ena väga dig regelbundet för att se om du går ner. I så fall får du helt enkelt äta mer. För det andra kan det vara en god idé att konsultera en dietist eller liknande om du är osäker på hur du skall äta och orolig för att din vikt är för låg.

Annars tycker jag bara att du skall ge dig ut och pröva på lite jogging. Känn efter vad kroppen säger och ät något litet direkt efter turen utöver din regelbundna mathållning.

Lycka till!
Leif A
1946 • Sigtuna
#4
2 oktober 2009 kl 15:28
Gilla
En liten grej bara. När du väger dig, vänta några timmar. Annars kommer du upptäcka att gått ner flera kilo när du springer lite längre (i tid) men det är mest vätska. Jag blev lite förskräckt innan jag insåg det. Typisk nybörjartabbe.
Lycka till och välkommen i gänget!
1965 • Västra Frölunda
#5
2 oktober 2009 kl 16:00
Gilla
Hej Staffan,
Du kan slå två flugor i en smäll. Träna löpträning i kuperad terrräng alt kör backträning så kommer du lägga på dej lite benmuskler. Om du också använder armarna i uppförsbackarna samt kör lite bålstyrka och armhävningar som avrundning kommer du lägga på dej muskler även upptill. Att springa på platten ger inte så mycket styrka.
Trallala
1964 • fd
#6
2 oktober 2009 kl 19:05
Gilla
Vill man få muskler så ska man köra någon typ av styrketräning. Löpning är inte styrketräning. Visst om man är totalt otränad och börjar äta mer än man gör av med så får man kanske lite muskler men troligen en större andel fett.

Kör lite utfall och några knäböj med kroppsvikt 2-3 dagar i veckan så får du lite muskler istället.
1976 • Enköping
#7
2 oktober 2009 kl 19:27
Gilla
Jag är åt det smala hållet och effekten för mig har blivit att jag har gått upp i vikt sedan jag blev en inbiten löpare för sisådär fyra år sedan. Det märks både på bålen och på benmusklerna. Ett löppass märks på aptiten också...
Emma K M Persson
1985 • Amstelveen/Amsterdam
#8
2 oktober 2009 kl 20:10
Gilla
jag skulle vilja tilläga att om du, genom att börja löpträna, rör på dej mer än vad du gör i dagsläget, men fortsätter äta lika mycket, finns det en risk att du går ner i vikt, om du i nuläget är i energibalans (håller vikten).
Löpningen kommer med största sannolikhet att öka din aptit, eftersom kroppen gör slut på mer energi och så länge du inte äter mindre energi än vad din kropp använder, går du inte ner i vikt. Om du märker att du går ner i vikt bör du öka ditt energiintag, och det kan du göra genom att äta mer energität mat, på så sätt behöver du inte "tvinga i dig massa mat". ät lika mycket, men mat med mer kcal i. Lycka till, löpning är kul!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.