Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 1555 visningar

fem veckors träningsuppehåll...

Mikael B
1969 • Stockholm
#1
23 mars 2010 - 16:21
Gilla
Hej,

Är i akut behov att höra lite peppande exempel på att det går att komma igen...

Jag har varit riktigt rejält förkyld i hela fem veckor, och börjar först nu bli bättre. Har inte sprungit något (eller alternativtränat) och blivit trött bara av att gå i trappor...

Satsar på att springa Sthlm Maraton nu i juni för första gången. Lyckades träna hyfsat i december, januari och halva februari med i snitt ca. 3 bra pass i veckan inklusive totalt 3 långpass på knappt 20 km. Jag har inte lagt in mina pass i löpardagboken.

Skulle gärna vilja springa maran på under 4 timmar, även om jag är nöjd om jag tar mig runt som debutlöpare. Sprang Sthlm halvmara på 1:45 i höstas, men hade i princip träningsuppehåll i oktober och november.

Provade springa för första gången igår, 5 km i 5:30-tempo och det var tyvärr jobbigt... Måste kanske vila några dagar till.

Vad tror ni, räcker april och maj som förberedelse för maran?

Skulle vara kul och intressant att höra några exempel på lyckade återhämtningar...

1981 • Göteborg
#2
23 mars 2010 kl 18:44
Gilla
Klart du fixar maran, men sätt inte upp några "krav" inför första maran.
Ha kul och öppna i "negativ split".

Under en sådan långvarig förkylning är kroppen inte "riktigt i form", men ge dig ut på längre lugna pass ( sänk tempot till 7min/ km om det behövs i början av återkomsten).

Ha du pulsklocka använd den - kör på din arbetspuls.
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#3
24 mars 2010 kl 11:29
Gilla
Hej. Jag hade ungefär samma ambitioner som du förra året, men drabbades av skada och missade drygt 5 veckors träning totalt, plus att jag 4 veckor innan maran fick influensa och låg i feber i 10 dagar. Jag fixade trots det maran på 4,25, vilket jag är nöjd med efter omständigheterna.

Jag tycker att du skall se positivt på ditt ofrivilliga uppehåll och betrakta det som behövlig vila för kroppen. Om man bara har en hyfsad grundkondition kommer man tillbaka ganska snabbt, och ofta i bättre kondition eftersom kroppen fått välbehövlig vila, något man sällan ger den frivilligt.

Tror inte du behöver vara speciellt orolig. Få framför allt inte panik och starta med hård träning innan du blivit riktigt frisk. Lycka till.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.