Löpning Träning 20 inlägg 10014 visningar

två frågor 1: Löpträna trött = farligt? 2: Blir sjuk efter varje träningspass

1983 • Skärholmen
#1
28 april 2010 - 11:45
Gilla
1: Jag har nu sovit dåligt i 3 dagar och vill bara inget annat än löpträna. Jag skriver just nu ca halvmilen men läst på en annan tråd här att man inte borde löpträna när man är trött. Min tanke är att om jag löptränar så får jag alltid bättre sömn då jag tömmer kroppen totalt och sover mycket bättre. Men jag vill självklart inte bli sjuk. Jag får typiska syoptom när jag inte sovit bra med vara ganska varm i huvudet på pannan medans resterande i kroppen har som en minifrossa. Det är inte direkt feber utan min kropp kan inte behandla temperaturen om jag sovit dåligt och reagerar med varm i huvudet/pannan och fryser mer runt kroppen. Nu har jag även lite lite småont i halsen men inte mycket. Men som sagt löpträna för att sova bättre när jag sovit dåligt i 3 dagar är farligt? eller bra för då kommer jag lyckas somna bättre??????

2: Jag blir alltid alltid sjuk och jag tror det är för jag alltid vill tömma mig totalt på mina träningar. Hade dumt nog ett vinteruppehåll och satt igång nu igen. Men efter en löpträning är det som jag blir sjuk direkt. Jag vet att jag kanske borde ta det lugnare och gjorde det nu senast i söndags. Men blev sjuk i måndags. Sedan ihop nu men jag sovit dåligt och stressad ständigt. Jag är vegetarian och köpt b-vitamin tabletter och tänker mer på kosten. Men först och främst borde jag nog ta det lugnare på mina joggingpass gissar jag? Kan ni hjälpa en jätte löptränar sugen vegetarian att inte bli sjuk efter varje träningspass!?!?!?!

tack på förhand!

Roland H
1965 • Uppsala Nyby
#2
28 april 2010 kl 13:09
Gilla
Har aldrig läst eller hört att det skulle vara farligt att träna när du är trött. Jag har litet samma problem som du, tränar jag inte på några dagar så sover jag sämre. När jag tränar så sover jag bättre.

Hård träning i sig självt gör dig inte sjuk! Däremot finns det en klar risk att träna om du redan har något elakt i kroppen. Och du blir ju mer mottaglig för sjukdomar om du har sovit dåligt, så ett sådant indirekt samband finns såklart. Förmodligen är det det som har hänt dig när du tycker att du har blivit sjuk av träningen. Om du tränar hårt så blir ditt immunförsvar omedelbart efteråt försvagat och har du då sänkt immunförsvaret med dålig sömn också så löper du ju dubbel risk att bli sjuk. En ensidig kost kan dessutom ytterligare försämra dina odds att klara av smittor.

Några kvacksalvarråd: Se till att få i dig mer proteiner, dubbelt så mycket frukt som du äter idag och några extra koppar te så tror jag att du både håller dig frisk och sover bättre. Och då blir träningen bara ett positivt bidrag, oavsett hur du tränar.

1983 • Skärholmen
#3
28 april 2010 kl 13:40
Gilla
Men pulsen kan inte stiga "för högt!" när man är trött? Och att jag känner mig sådär varm och frusen gör det inte farligt träna tror du? Jag tyckte jag läste i en annan tråd att det inte ger någonting av träningen om man är trött stämmer det?

Okej så jag kan maxa mig slut inför varje träning? För jag gillar att köra slut på mig själv inför varje pass, men blir som sagt alltid sjuk. Men jag brukar ha sovit okej och ätit okej när jag tränat men blir ändå alltid alltid sjuk efter varje pass.
Jag dricker te dagligen, men fick reda på att te är vätskedrivande så dricker bara grönt te nuförtiden. Frukt är något jag knappt äter, men kanske ska börja äta det mer då. Är det någon speciell frukt jag kan äta? Vi får fruktkorgar på jobbet 2 dagar i veckan med päron, äpplen, bananer, mandariner och vindruvor.

Men som sagt ska jag våga springa ikväll när jag sovit dåligt 3 dagar för att trötta ut mig själv eller kommer det kanske innebära att jag vaknar sjuk imorgon?

Tack för svaret!
1985 • Göteborg
#4
28 april 2010 kl 14:07
Gilla
Är inte motion bland det bland det bästa mot psykisk trötthet?
Tycker alltid man känner sig fräshare och mer vitaliserad efter ett löp-pass även om man kände sej seg/slö/trött innan....

Så ett löp-pass efter jobbet kommer sitta fint :)
1983 • Skärholmen
#5
28 april 2010 kl 14:33 Redigerad 28 april 2010 kl 15:48
Gilla
Håller med dig mot löpa fräschare huvudet, men är rädd för att bli sjuk av det då jag känner som febersymptom med frossa och varm i huvudet. Det är inte feber utan trötthet. Men som han skrev löper man större risk bli sjuk. Vad för frukter skulle ni tipsa om? Och te (förutom grönt) är vätskedrivsnde. Varför skulle jag just dricka te och inte rent vatten?

En skrev i en annan trött om sömnbrist och löpträna

"Man ska aldrig träna om man inte har sovit tillräckligt. På lång sikt är det skadligt och inte hälsosamt. Träning bygger ju på återhämtning. Ingen återhämtning, ingen träning."

Så jag väger fram och tillbaka om jag ska våga mig ut eller inte.
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#6
28 april 2010 kl 16:10
Gilla
Jag tycker du ska ta dig tid att vila! Har Du sådan sömnbrist att du känner dig febrig (varm i pannan-kall i kroppen) ska Du absolut inte träna . Eftersom du dessutom vill tillbaka efter ett längre uppehåll (?) så tror jag att du sabbar för dig själv. Släpp tanken några dagar och ät och sov bra. Gissar att du testat att ta det lugnare, annars hade det varit mitt recept för att slippa de klassiska "mail i inboxen-förkylningarna". Tråkigt att vara hämmad av yttre omständigheter då motivationen är på topp, men tyvärr inte så mycket att göra åt...

Ang. frukt: Blåbär och havtorn är mirakelbär som innehåller toppengrejer;D Annars innehåller citrusfrukter innehåller massor av de antioxidanter du behöver för att bli motståndskraftig. men jag skulle hellre slå ett slag för grönsaker/rotsaker för att komma åt ännu mera nyttigheter; Broccoli, morot, tomater finns eg bara ditt tycke och smak som begränsar(gissar att du tedan är bra på det som vegetarian.) Helst ekologiskt förstås!Nötter är oxå toppen .

Lycka till!
Mattias A
1967 • Lund
#7
28 april 2010 kl 21:32
Gilla
Hej Gabriel

1) jag hade delvis liknande symptom för en massa år sedan och det tog lång tid innan jag fattade att det för min del var stress-symptom. Jag lärde mig en teknik typ avslappning/meditation/fokusering som gjorde att jag kunde "koncentrera mig till sömns" eller fokusera på t ex fotsulorna och känna att de blev varmare.

2) Att ta ut sig varje pass är så vitt jag förstår en rätt dålig träningsmetod. Titta t ex på träningstipsen inför maraton på maraton.se, där varierar passen i längd och intensitet, eller sök på "pulsbaserad träning". Om jag förstått rätt så får du en dipp i immunförsvaret efter träning, särskilt efter intensiv träning. Så ett förslag är att testa att lågpulsträna i några veckor (hur ofta beror på vilken träningsmängd du är van vid, men se till att lägga in vila i träningsschemat). Om det funkar kan du byta ut ett lågpulspass mot ett halvintensivt och testa några veckor osv till du kommer upp i ett varierat träningsschema som du tycker är roligt. (Har man roligt är chansen större att man orkar vara envis nog att fortsätta träna)

Lycka till.
Walker67
1947 • Växjö
#8
28 april 2010 kl 21:51
Gilla
Vad betyder "sovit dåligt" för dig ? Är det kvaliteten på sömnen eller antal tim du sovit ?
Själv sover jag 6 tim må-fre, 8 tim lör-sön, till det skall läggas 5-10 min mikrosömn på lunchen och 5-30 min "stolsovande" framför TV eller datorn på kvällarna.

På mig verkar det som kvalitén på sömnen orsakar den mesta tröttheten och i så fall bör du nog undersöka om det finns något i din hemmiljö som påverkar sömnen negativt.
1983 • Skärholmen
#9
29 april 2010 kl 09:30
Gilla
Jag somnar runt 12-01 går upp 06.25. Men brukar vakna några gånger per natt. Jag tror det har med stressrelaterade saker att göra. Från att rädd inte väckas av väckarklockan och allmän stress i jobbet.

Jag tänkte köra halvmilen i ca 1 månad. Sedan undra jag om detta schema skulle fungera med varannangång halvmilen varannangång milen med vila
emellan.

Mån - halvmilen
Tis - vila
Ons - milen
Tors - vila
Fre - halvmilen
Lör - vila
Sön - milen...........och så vidare.

Men först baraköra halvmilen. Det dumma är nog att för att hålla mig motiverad kör jag alltid med klocka, tid alltså. Men kollar aldrig under loppet. Men man vil alltid se resultat direkt. Det jobbiga är
att jag sover mycket bättre om jag får träna på kvällen. Men borde jag investera i pulsklocka? Jag vill helst bara löpa utan massa teknik. Jag är
väldigt glad med alla svar. Jag tror jag har en allmän stress som finns inom mig men när jag löptränar blir jag lugnare och kan också därför
sova bättre. Därför blir det som en ond cirkel med inte få träna och ingen bra sömn. Men blåbär och havtorn bör jag äta mycket av? Går frysta blåbär bra?
Någon som kan hjälpa mig med något slags fruktschema?
Förra sommaren gick allting jättebra jag körde på utan sjukdom och första gången jag testade milen hamna jag på 63 min på 1,2 mil. Gällande pulsklocka vet jag inte alls hur man ska tänka? Vad för
puls bör jag ha, när ska man ta ner tempot m.m? Motivationen på topp och inte få träna, nä fy fan ;)

tacksam för fler svar för den som orkar!
Mattias A
1967 • Lund
#10
29 april 2010 kl 11:21 Redigerad 29 april 2010 kl 12:27
Gilla
Märkligt, inlägget försvann.

Jo, som sagt: Bara för att man har pulsklocka behöver man inte titta på pulsen medan man tränar

Tips 1: Ställ in en puls på klockan och spring utan att titta (på klockan ;o) men sakta ner om den börjar pipa och leva (=du har överskridit den puls du ställde in)

Tips 2: Plotta km-tid mot puls. Själv kan jag t ex se att jag just nu ligger 20 pulslag/minut över vad jag gjorde i oktober vid samma km-tid (=jag är i mycket sämre form nu)

Risken med att bara utvärdera sin träning utifrån km-tid är att man lurar sig själv att ta ut sig alldeles för mycket och ofta.
1963 • Bromma
#11
29 april 2010 kl 11:40
Gilla
Du verkar väldigt stressad, och tycker jag att du ett tag ska försöka hitta motivation i annat än rena prestationsmått. Leta upp ett naturskönt spår o försök att njuta av våren samtidigt som du springer. Eller promenerar om det är det som kroppen vill. Och du behöver absolut inget fruktschema, ät precis vilken frukt du vill när du vill. Kommer inte orken tillbaka och fortsätter sömnsvårigheterna (fast det är helt naturligt att sova dåligt 3 nätter) bör du kanske göra en hälsoundersökning.
1987 • Kalix
#12
29 april 2010 kl 12:34
Gilla
Jag sover sällan mer än 5 h/natt i veckorna, lägger mig runt 23 och går upp vid 04. Däremot brukar jag ta en tupplur på 20 min på lunchrasten. De dagar då jag kör intervaller eller annan kvalitet med klubben brukar jag även sova ungefär 2 h innan jag går till träningen. Jag är ofta trött innan jag sticker ut och springer men efteråt känner jag mig mycket piggare. Det stämmer nog att man sover bättre efter att ha tränat, men att bomba järnet på alla pass tycker jag inte låter så vettigt?
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
29 april 2010 kl 12:43
Gilla
De flesta har svårt att somna nära inpå efter ett träningspass, minst två timmar mellan bör man ha. Strunta i pulsklocka så länge, risken är att du blir mer stressad av den. Lämna i stället klockan hemma, testa att du kan prata utan att bli andfådd för kan du det så springer du lagom fort för att inte ta slut. Då räddar du immunförsvaret. När du sprungit färdigt ska du gärna ha lust att göra om det direkt! Tänk dig att du springer för att komma i balans och kunna somna, inte för att det ska gå fort eller för att få bättre kondition - det får du ändå, på köpet.
Och försök komma i säng tidigare - sömnbehovet är individuellt men de flesta behöver mer än sju timmar per natt. Inte konstigt om du blir sjuk direkt vid ansträngning när du ligger på så låga sömnnivåer.
Roland H
1965 • Uppsala Nyby
#14
29 april 2010 kl 13:32
Gilla
Vill bara haka på det Oldboy skriver. Just nu skall du inte springa för konditionen eller något tidsmål: Spring för att sova och att minska din stress. Spring i skogen, vid vatten eller nåt annat fint och spring aldrig samma sträcka. Strunta i själva löpningen och koncentrera dig på upplevelsen, fåglarna, ekorrarna eller nåt sånt. Spring hellre en kort bit varje dag just nu, så sjunker stressnivåerna och du kommer att få tillbaka sömnen.
1983 • Skärholmen
#15
29 april 2010 kl 18:02
Gilla
Tack för alla tips Så sönderstressad är jag inte som det kanske framstår. Det svåra är för att jag ska gilla träna behöver jag nästan något som pushar mig och som får mig vilja fortsätta. För mig är musik väldigt viktigt när jag springer för njuta (kan låta konstigt men är musiker), men har tänkt testa utan någon gång. Förra året då jag började min "springarkarriär" så körde jag ganska hårt utan bli sjuk och allting löpte på jättefint, men sedan kom kalla vintern och jag lade dumt nog av. Jag löper gärna på samma spår, men ska ta det väldigt lugnt. Jag undrar bara om jag sover lika bra om jag inte kör på litegranna? Om jag springer väldigt lugnt 2 veckor och sedan kan speeda upp lite? Gällande sömnen märkte jag en märkbar sak redan igår. Jag har alltid somnat till tv och när jag stängde av den var jag redan mer utvilad idag trots jag inte sov knappt en timme mer än dagen före. Jag har svårt hitta motivation för träna. Då jag har dålig rygg och nu äntligen funnit en sak som jag gillar så vill jag behålla den motivationen. Jag förstår era tankar om inte springa på samma ställen och utan något mål. Men jag känner att jag behöver något som håller mig motiverad precis som förra året då jag bara körde.

Men om jag kör lugnt 2 veckor går det inte suxisivt öka tempot och tillslut köra med en klocka och tid? Jättesnällt av alla er svara och hjälpa mig. Mitt mål är försöka komma i form och då jag märker direkt att jag mår bättre på alla sätt när jag löpertränar så vill man bara köra igång. Men vad händer mer indirekt med kroppen om man kör fult ut? Imunförsvaret försämras under en period och är då lättare mottaglig för förkylningar om man inte sover, äter bra?
Annika
1983 • Fjärås
#16
29 april 2010 kl 20:11
Gilla
Ang stegring av träning och att ta i för mycket: Mellan raderna på vad du skriver så gillar du att pressa dig. Det är en tillgång i vissa fall, men just efter ett längre uppehåll gäller det att successivt vänja kroppen igen vid löpning. Tillvänjningsfasen skiljer från person till person, men den är ABSOLUT inte så kort som två veckor!
-Snarare två månader (eller liknande) av "bara ut och jogga litegrann" innan du börjar löpträna. Speciellt för dig som har lätt att bli sjuk av att träna. Du har ju ingen anledning att jäkta fram detta.

Ang motivation: Kanske ska du träna i någon löpgrupp med lugnt tempo, tex har Friskis och svettis löpgrupper på många orter runt om i landet. Då får du nåt som motiverar dig och som samtidigt bromsar dig.

Ang. sömn: Bra för att sova är att ta en rask promenad 3-4 timmar innan du ska lägga dig. Det kan du göra även om du har känningar av infektion i kroppen, och är alltså ett bra sätt att inte ta några chanser: Känner du dig krasslig, hoppar du över löpträningen och tar en promenad i 30-60 min.
Stäng gärna av tv:n den sista timmen innan sänggåendet, så kan hjärnan få vila från alla intryck den annars får och ställa in sig på sovdags.

Lycka till och ha lite is i magen med tempoökning, så kan du ösa på om ett par månader istället.
1983 • Skärholmen
#17
29 april 2010 kl 21:45 Redigerad 29 april 2010 kl 21:55
Gilla
Tack annika.

En annan skrev längre upp gällande hård träning att det inte ska vara några problem och det är inte det som gör mig sjuk!?

"Hård träning i sig självt gör dig inte sjuk! Däremot finns det en klar risk att träna om du redan har något elakt i kroppen. Och du blir ju mer mottaglig för sjukdomar om du har sovit dåligt, så ett sådant indirekt samband finns såklart. Förmodligen är det det som har hänt dig när du tycker att du har blivit sjuk av träningen. Om du tränar hårt så blir ditt immunförsvar omedelbart efteråt försvagat och har du då sänkt immunförsvaret med dålig sömn också så löper du ju dubbel risk att bli sjuk. En ensidig kost kan dessutom ytterligare försämra dina odds att klara av smittor."

Alla säger lite olika i denna tråd men jag vill kunna springa utan några problem.
Jag kommer köra på mitt spår men då kör jag istället väldigt lugnt istället på mitt spår. Den börjar utanför mitt hus och slutar även där vilket känns väldigt skönt då jag brukar ha tajt om tid. Men då kör jag lugnt ett tag.Kommer inte ihåg förra året hur länge jag höll på med "lugn löpning" innan jag körde igång med fart och allvar. Men det var nog ganska snabbt utan sjukdomar. Jag tror personligen det handlar mycket om min sömn numera. Jag ska lägga mig tidigare och då får kroppen mer vila. Tyvärr har vi något otrolig dålig cirkulation av luft på jobbet. Man blir lätt tung i huvudet och man kan ibland nästan känna sig som sjuk. Men så fort du kommer ut från jobbet märker du att du mår precis som vanligt och det är syren inne på jobbet.

Men jag kör på lugnt ett tag och sedan ökar suxesivt med tiden. Men min fundering är då jag tränar hårdare blir jag riktigt trött och somnar väldigt bra och är utvilad dagen efter. Jag undrar om jag kommer känns mig tröt och lugn och väldigt lätt löppass?

Roland H
1965 • Uppsala Nyby
#18
30 april 2010 kl 13:56
Gilla
Gabriel, som jag skrev förut: hård träning gör dig inte sjuk, inte ens om har sovit dåligt. MEN jag tror att din kropp just nu är fysiskt stressad; du mår dåligt på jobbet, du sover dåligt, kanske äter för ensidigt och har just satt igång att träna igen. Därför bör du just nu se träningen som en avkoppling från stressen, inte använda den som ett medel att nå ett mål.

Därför är det viktigt att förstå att du inte sover bättre på grund av att den hårda träningen gör dig utmattad. Du kommer att sova bättre när din stressnivå sjunker. Och det gör den när du tränar, även om du inte kör hårt.
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#19
30 april 2010 kl 14:50
Gilla
Roland:
Otroligt bra förtydligande! Man blir så glad av detta forum där Du och andra erfarna löpare kan dela med Er kunskap och hjälp.
1983 • Skärholmen
#20
30 april 2010 kl 17:15 Redigerad 30 april 2010 kl 17:18
Gilla
Håller verkligen med! Tusen tack! Det sköna är att min stressade period varit i 2 veckor, inte längre. Men fick en känsla igår av mindre stress bara för bättre sömn i två dagar. Tror tvn var stora problemet. Sedan att man har ett stressigt jobb är jag nog inte ensam om. Så stressigt är det inte så det påverkar min vardag. Men för mig så är jag överkänslig när jag inte fått sova bra. Vakt så hela livet. Ska ta det lugnt ett tag framöver och ut löpa lugnt. Tack alla ni. Har ni fler tips eller vill säga något så skriv gärna.

Tack åter igen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.