Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 10763 visningar

Medici mot högt blodtryck begränsar minlöpträning

Lars Schröder
1945 • Söderköping
#1
2 maj 2010 - 21:34
Gilla
Hej alla glada joggare. Har tidigare också varit en glad joggare men har på grund av medicinering mot högt blodtryck svårt att kunna träna med någon större behållning.
När jag försöker att springa så blir jag redan efter cirka 500 meter helt stum i benen utan i övrigt vara det minsta ansträngd. Kämpar envist för att få ut något av min träning men inser snart det hopplösa och ger upp. Finns det någon med ungefär samma problem???
Jag medicinerar mitt blodtryck med Enalapril 20 mg och Exsidrex 5mg
TACKSAM FÖR ALLA RÅD OCH TIPS.
Johan G
1976 • Stockholm
#2
2 maj 2010 kl 22:12
Gilla
Hej!

Ingen av de medicinerna du har borde begränsa den fysiska kapaciteten, såsom exempelvis betablockerare kan göra (ex Seloken). Men biverkningar är ju individuella och naturligtvis ska du ta det på allvar om du märker en stor skillnad. Båda dessa mediciner kan i sällsynta fall påverka elektrolytbalansen och t.ex. ge högt kaliumvärde vilket borde kunna ge muskelsvaghet. Det kan vara bra att kolla sådana värden hos sin doktor.

Fick du båda medicinerna samtidigt? Kanske fick du dessa symtom först vid insättning av den sista medicinen? I så fall kan du begära att byta den medicinen. Det finns ju en uppsjö av blodtrycksmediciner att välja emellan. Om du inte får bra hjälp av din ordinarie läkare kan du söka hjälp hos en idrottsläkare. En annan teori är ju annars att det inte är medicinerna som ger dig stumnade ben - i sådana fall är det ju också vettigt att besöka sin läkare för utredning.

Generellt så kan man ju faktiskt ta bort sin blodtrycksmedicin någon vecka och testa att springa utan. De flesta har ju inte så högt blodtryck att det blir farligt direkt utan medicin (mät gärna trycket själv). Det brukar snarare vara så att man behandlar blodtryck så det inte ligger onödigt högt i åratal, vilket sliter på kärlen. Enstaka dagar med måttligt förhöjt blodtryck spelar inte så stor roll. Det jag menar är att du kan ta bort medicinen tillfälligt och kolla om det verkligen är den som ger dig stumma ben!

Hoppas du kan få hjälp - att du fortsätter med löpträning är ju minst lika viktigt för hälsan som dina mediciner!

MVH Johan (ST-läkare i allmänmedicin)
Annki Waltgård
1961 • Uppsala
#3
3 maj 2010 kl 12:52
Gilla
Hej!

Jag äter också Enalapril och känner igen dina besvär. Jag hade en annan blodtrycksmedicin tidigare (gammal och dyr sort) som inte gav några problem, men fick byta till Enalapril för 1,5 år sedan. Jag upplevde precis som du att benen blev totalt stumma och orkeslösa när jag sprang. Jag blev även väldigt frusen om händer och fötter, iskall efter en liten stund ute.

För att minska problemet lite började jag ta medicinen på kvällen innan jag la mig. Om jag sen värmde upp ordentligt gick det lite bättre att springa. Jag fick sen efter ett halvår prova med halva dosen och fick då mindre besvär. Jag började på 10 mg och har nu sen i februari minskat ner ännu en gång på eget initiativ till 2,5 mg. Jag har en blodtrycksmätare hemma och kollar trycket med jämna mellanrum och det har hållt sig på samma nivå fast jag äter mindre medicin.

Det kanske är så att du också äter för stor dos så det är därför du får så stora problem? Kolla vad din husläkare säger. Min är väldigt trevlig och tycker det är ok att man exprimenterar lite själv för att man ska kunna träna och må bra.

Lycka till!!!
1956 • PARTILLE
#4
3 maj 2010 kl 15:18
Gilla
Jag kör Atacand Plus och Lasix retard. Absolut inga problem att träna med dessa. Och då springer jag några maror och ultror per år.
1963 • Göteborg
#5
3 maj 2010 kl 20:34
Gilla
Hejsan!
Äter också Enalapril 10 mg. Har bara haft negativa effekter på min löpning sedan jag började med medicinen, det var dock värre när jag åt amlopedin.

Hade vid senaste bt-mätningen 141 / 81, fast det är med medicineringen. Vågar man hålla upp medicinen tex. en vecka innan Gbg-varvet, för att kanske få ett bättre resultat eller riskerar man för mycket.
Gun Öhman
1963 • Skellefteå
#6
3 maj 2010 kl 21:31
Gilla
Jag tror man påverkas väldigt individuellt av alla mediciner.Äter också Enalapril 5 mg.Efter att jag började med den har jag blivit trögare i kroppen.Jag behöver längre uppvärmning innan jag kan köra snabbare fart- eller intervallerpass.Har t.o.m fått hjärtrusningar några gånger, inte så roligt.Har också provat att vara utan medicinerna några dagar men det har ej fungerat.Trycket gick upp på en gång så det kändes lite farligt.
Det är nog bara att anpassa sig och inte ge upp när det går tungt.Har trots mediciner lyckats slå nytt personligt rekord på 5 km (22,31).Springer annars hellre längre sträckor där man kan mala på i jämnt tempo.
.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.