Löpning Träning 14 inlägg 9421 visningar

Äta kött kontra vegetarisk kost!

1983 • Skärholmen
#1
6 maj 2010 - 18:24
Gilla
Jag som är nybörjare men tränar ganska friskt undrar en fråga.
Jag har varit vegetarian i 6-7 år men börjar fundera på om jag ska börja äta kött igen då jag änsålänge har svagt imunförsvar. Med kött har jag hört att det är lättare få i sig protein än vegetarisk skot. Medans andra säger att qourn, bönor och linser är perfekt för få i sig en mängd med protein.

Ni erfarna löpare hur ser ni på kött kontra veggomat? Det är ett stort steg personligen då jag inte ätit kött på många år. Jag vet man ska testa med väldigt liten mängd i början så inte magen "kajkar ihop". Men vill bara höra då jag kommer träna hårdare och hårdare längre fram.

Gärna att vegetarianer som finns här gärna skriver också vad dom tycker!
1956 • Lund
#2
6 maj 2010 kl 18:44
Gilla
Var och en blir salig på sin tro, så jag skippar vad som är "bäst".

Men jag är vegeterian sedan 35 år och det fungerar utmärkt som bränsle för hård träning.

Mvh
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#3
6 maj 2010 kl 19:05
Gilla
Hej Gabriel.
Jag är vegan (sedan 10 år) och tränar ganska hårt. Det fungerar mycket bra. Jag har starkt immunförsvar och är nästan aldrig sjuk. Jag vet att det finns många andra veganer och vegetarianer som löptränar. Det finns till och med veganer som är muskelbyggare mot alla förutfattade meningar. Jag tycker absolut inte du skall byta kost för löpningens skull. Välj istället kost efter din inre övertygelse och välbefinnande.

Min uppfattning är att det inte finns möjlighet att säga vilken kost som är "bäst" för löpare. För löpningens vidkommande är det viktiga inte om man äter vegetariskt, veganskt eller på annat sätt utan att man mer generellt äter varierat och bra och tillräckligt men inte för mycket.

När det gäller protein utgör bönor, linser, tofu med mera mycket bra proteinkällor. Det är inte svårt att får i sig tillräckligt med proteiner. Det proteinet är varken bättre eller sämre än proteinet i kött. Det finns ingen som helst anledning att tro att en kost med kött skulle förbättra emunförsvaret. Om det är kostrelaterad har det snarare med brist på viktiga vitaminer och mineraler som du kan få genom en varierad vegetarisk kost.

Det finns alltså ingen anledning att byta kost för löpningens skull!

Mvh

Fredrik
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#4
6 maj 2010 kl 19:23
Gilla
Nu har du fått några exempel :) Ytterligare exempel är Marcus Petersson (1975, Båstad). Använd funktionen "Sök jogg:are" i vänsterspalten. Imponerande resultat...
Andreas Kihl
1976 • Göteborg
#5
6 maj 2010 kl 19:41 Redigerad 6 maj 2010 kl 19:43
Gilla
Jag vet inte om det finns några välgjorda studier på om vegetarisk kost skulle göra immunförsvaret svagare eller påverka hur mycket man kan träna, men man kan ju tänka mig att det är skillnad på vegetarisk kost och vegetarisk kost. Chips och öl är ju vegetariskt. Jag förstår att det tar emot personligen att börja äta kött. Det kan du ju förstås göra om du vill, men det kanske är ett alternativ att äta ännu bättre vegetarisk mat med mer av de proteinrika råvarorna du nämnde. I alla fall om du tror att det är din kost som påverkar ditt immunförsvar och kanske även din träning negativt i framtiden.

Själv tränar jag några gånger i veckan och har jag inte ätit kött på 15 år. Det funkar för mig. Det finns en rad framgångsrika atleter som äter vegetariskt: Carl Lewis (friidrott), Martina Navratilova (Tennis), Dave Scott (Iron Man), Bill Pearl (Body Buidling) m.fl. I övrigt inga jämförelser mellan mig och dem.

Lycka till!
1962 • Torslanda
#6
6 maj 2010 kl 19:59
Gilla
Det finns ju vissa saker som man bör komplettera med som vegan. Omega 3 och B 12 vitaminer tror jag att det är... Missar man detta så kan det bli fel...
Karin M
1984 • Stockholm
#7
6 maj 2010 kl 20:27
Gilla
Jag tycker absolut inte att träning är någon anledning till att börja äta kött! Jag har inte ätit kött eller fisk på ca 12 år, varav ca 5 år som vegan, och tränat olika idrotter under den tiden. För mej hade det känts hemskt att börja äta kött pga träning eller nån misstanke om att det var vegkosten som försämrade mitt immunförsvar, om jag inte verkligen hade velat byta kost av andra anledningar också eller var säker på relationen med immunförsvaret. Men som andra skriver här, vegetarisk kost kan ju variera mycket. Testa annorlunda veg-mat!
1968 • Fågeltofta
#8
6 maj 2010 kl 20:33
Gilla
Kolla här..
http://se.veganrunners.org/

//J
1983 • Skärholmen
#9
7 maj 2010 kl 08:02
Gilla
Det är inte bara för träningen. Utan för att jag väldigt ofta blir sjuk i allämhet. Fick reda på i veckan att qourn innehåller mycket protein. Men det kanske inte är en produkt att föredra? Blir mycket pasta för min del. Ibland ris. Men äter bönor då och då. Borde äta mer linser, bara att det inte blir av.
1983 • Skärholmen
#10
7 maj 2010 kl 08:06
Gilla
Ni som är vegetariner gå gärna in och läs här. Hört att vegetarisk mat är det som renar kroppen bäst och att kött kan få en lukta mycket mer av svett m.m
http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=10642&searchstr=
T. Bäck
1978 • Göteborg
#11
7 maj 2010 kl 08:32 Redigerad 7 maj 2010 kl 08:33
Gilla
pasta och ris är kanske inget som det går att bygga en idrottskarriär på, det är som du säger viktigt med protein. om det känns segt att koka linser så kan du gå till willys och köpa upp ett lager av kidneybönor, kikärtor, stora vita bönor och sojabönor på burk. när du äter ditt ris så öppnar du en burk bönor och slänger i. annars så tar det inte mer är 20 minuter att göra linsgryta till riset. lite lök, morot vitlök och linser. koka en stund, krydda och avnjut. både sojaprodukter, tex korv och burgare och quorn innehåller protein. men det känns lite som att gå över ån efter vatten då det både är mycket dyrare och innehåller massa kemikalier i form av tillsatser. har du lite tid och energi över kan du blötlägga och koka torkade bönor. när de är klara kan du frysa in dom. då har du snorbilligt protein som bara ligger och väntar på att avnjutas.
och du. glöm för guds skull inte nötter och frön, grönsaker och frukt. det är som balsam för kroppen!
Sophia I.
1983 • Malmö
#12
7 maj 2010 kl 16:07
Gilla
Du har ju redan fått en massa tips här som är jättebra, ät mer linser, bönor, sojaprodukter och tofu (finns att köpa jättebilligt i asiataffärer) så får du i dig proteiner. Sen kan jag ju tipsa om omega-3 i form av (kallpressad) linfrö-olja om du inte vill äta tillskott från fiskolja.

Är själv vegetarian sedan 8-9 år tillbaks.
Björn Paxling
1980 • Malmö
#13
7 maj 2010 kl 19:38
Gilla
Hejsan Gabriel,

spännande frågeställning du tar upp! Proteinmässigt är det, precis som många andra nämnt här, absolut inga problem att leva på en djurfri kost. Jag är själv vegan sedan ungefär 9 år och tränar relativt hårt, har ett bra immunförsvar. Dietister brukar mena att det är ännu lättare att få en allsidig kost om man är vegetarian snarare än vegan då det finns mycket animaliskt protein i mjölkprodukter/ost. Ett dåligt immunförsvar kan bero på olika aspekter av kosten (dåligt sammansatt, för lite vitaminer, för ensidig för lite frukt/grönsaker, osv osv), men också annat såsom dåliga sömnrutiner, hårt festande, hög stressnivå osv. När man tränar hårt och pushar sina gränser så löper man också en större risk att bli sjuk, så det kan också ha att göra med hur kraftigt man ökar sin träningsmängd eller hur mycket vila man ger sig själv efter ett pass.

Ett tips är att googla och läsa någon introduktion till näringslära, och där kolla av hur väl sammansatt din kost är. Om du då känner att du faktiskt äter ganska bra, så kan nästa steg vara att läsa på om vilka andra faktorer som inverkar på immunförsvaret och jämföra med hur du lever ditt liv.

Lycka till med träningen, kosten och immunförsvaret!
1970 • Sala
#14
7 maj 2010 kl 21:02
Gilla
Inga problem alls! Gör det som är bäst för dig. Några exempel på grönsaksätare med framgång: http://veganisverige.blogspot.com/2008/02/veganska-idrottare.html
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.