Löpning Kom igång 6 inlägg 2729 visningar

Flera år att bygga upp en kropp som tål löpning - vad innebär det?

Sanna
1990 • Lund
#1
9 maj 2010 - 10:27
Gilla
Hur bygger man då upp en kropp som ska hålla för löpning? Innebär det att man enbart ska springa lugnt flera år innan man lägger in intervallträning och liknande? Hur långt kan man springa i veckan under uppbyggnadsåren? Hur långsamt ska man öka träningsmängden? Ska man komplettera med styrketräning?
csaba
1973 • Malmö
#2
9 maj 2010 kl 11:11
Gilla
Konditionsträning = är ordet !

Varför skulle man behöva vänta med intervallträning ?
Kör med det som käns bra, så får de dessutom lite variation och träningen blir roligare (fast du kan ta det lite lugnare med intervallerna i början).

Det beror så klart på vilken distans som är målet, men distansträning ska ju innehålla en väldigt stor % av träningsmängden.
Kör distansträning tills du kanske klarar det planerade distansen (gäller inte marathon) och bygg sedan på intervall träning. Eller prova med lite fartlek på dina lätta distansjogg.

Lycka till.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
9 maj 2010 kl 11:19
Gilla
"Hålla för löpning" behövs ingen träning för om man inte börjar från 100% stillasittande, då kan man behöva börja med promenader. Annars kan man nog gå in på något nybörjarprogram, kolla t ex på marathon.se på program för tjejmilen, eller för halvmarathon om du vill springa långt, och välj lägsta nivån "klara loppet". Sedan är det bara att fortsätta. Där finns det intervallträning med, tror jag, annars kan man lägga in det efter några månader men man ska inte "gå för max" alltför tidigt.
Styrketräning är ett jättebra komplement och nödvändigt om du vill komma så fort fram som möjligt. Det är också br att träna något annat som simning eller cykling om du vill höja konditionen snabbare. Träna överhuvud taget så varierat som möjligt, det ensidiga sliter.
När man kommit upp i en träningsmängd av kanske 50km i veckan får man börja ta det lugnare med ökningen, de som satsar på att nå eliten brukar räkna med 10% ökning per år av träningsmängden. Men då är man säkert med i en klubb och kan få mer konkreta råd av en tränare.
Det är viktigt att man tar det lite lugnare om man känner sig sliten och genast försöker göra något åt om man får ont någonstans.
Sanna
1990 • Lund
#4
9 maj 2010 kl 12:10
Gilla
Csaba: Intervall träning sliter väl mycket mer? sist jag började med det för tidigt blev jag skadad =/

Oldboy: Och tills man kommit upp i 50 km/veckan, hur mycket ökar man då per vecka/månad/år?
csaba
1973 • Malmö
#5
9 maj 2010 kl 12:22
Gilla
Sanna kör "lätta" och långa intervaller.
Dvs: kanske 1000meters på din ½marathon fart och inte på milfarten.

(nu vet jag inte din kapacitet) men om du exempelvis. kör 1000.ingar på 4:50min/km sänk till 5:00 tempo.

Öka intervallerna försiktigt och bara "känn" efter hur det käns.
Eller som sagt kör bara vanlig distansjogg, men prova lite fartlek (dvs. att du ökar lite när du känner för i passet), det är ju också en sorts intervall.

Det finns en regel på 10% mängdökning/vecka och någonting om att köra intervaller först när man är uppe i 2-3 pass/vecka.

Jag själv har svårt att hålla igen på intervallerna (älskar "mördarpass"), men har börjat oftast vila från löpningen dagen efter.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#6
9 maj 2010 kl 12:27
Gilla
Jag tror man som nybörjare kan välja mellan 2 vägar, eller något mittemellan.
Den roliga vägen, spring en dag, vila 2, köra så hårt man känner för, bör ge snabbare tider ganska snabbt.
Den tråkiga, och långa vägen, gå och jogga sakta varje dag, långsiktig träning med avsikt att tåla mycket träning, och bli snabbare någon gång i framtiden.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.