Löpning Avancerad träning 3 inlägg 928 visningar

Tål inte mjölksyran?

1999 • Växjö
#1
27 augusti 2023 - 23:30
Gilla
Hej alla!
Lite vilsen och tänkte se om nåt upplevt liknande. Tävlar på medeldistans men har under sommaren(tävlingssäsongen) blivit sämre och sämre på att tåla mjölksyra. Syran kommer alldeles för tidigt och slår ut mig totalt, tar mig imål på lopp och träningar men sen mår jag riktigt dåligt länge. Så trött som jag förut bara blivit någon enstaka gång efter något av de allra värsta mjölksyrapassen blir jag nu efter vartenda lopp och intervallpass jag gör, trots att jag ligger långt från personbästan.

Känslan påminner för mig om när jag tidigare varit påväg mot överträning, men nu har det blivit värre ju mer jag trappat ner träningen under tävlingssäsongen. Har kollat upp blodvärden och de såg bra ut.

Så, är det någon här som upplevt nåt liknande eller har nåt tips på vad det kan handla om? Mottages gärna!
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
28 augusti 2023 kl 10:25
Gilla
Har inte varit med om detta själv, men har du bytt träningsupplägg? Tränat annorlunda? Bytt tränare? Ändrat saker i din vardag, stressigare arbete/studier? Har du varit mycket sjuk? Haft dålig kontinuitet i träningen? Sover du tillräckligt? Inlägget är ju skickat 23:30, blir inte mycket sömn om du har arbete där du börjar 7:00. Ja det blev många frågor, men så finns det också många orsaker till varför inte kroppen svara på träning.
#3
29 augusti 2023 kl 21:17
4 Gilla
Om vi nu utgår från att du är frisk, så kan möjligen svaret vara i det du själv skriver. Du har gradvis trappat ner träningen undeer säsongen och nu kommer mjölksyran tidigare i loppen.

Som medeldistansare måste man ju periodisera träningen ganska markant och dra ner på mängden under säsongen för att klara av all hård snabbhets - och mjölksyraträning. Avvägningen blir då att inte göra det för mycket och för länge. Du kommer i sådana fall att tappa din aeroba bas ("konditionen") och för att kompensera för detta får kroppen förlita sig allt mer på anaerob energi ("mjölksyra").

Många drar då den felaktiga slutsatsen att man behöver ännu mer intensiv intervallträning för att återfå formen och då blir det ännu värre. I själva verket behöver man nog dra ner på intensiteten och öka mängden under en period.

Sedan måste man ju, som tidigare nämnts, kolla så att man verkligen sköter kost, sömn, inte dricker för mycket alkohol osv.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.