Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4485 visningar

ont i ena knät

jesch
1966 • göteborg
#1
3 juni 2010 - 10:35
Gilla
Hej på er!

För ett par veckor sedan spelade jag fotboll och råkade göra en rörelse som inte var så bra för mitt vänstra knä...

Jag har fortfarande känning, i synnerhet när jag går/springer i uppförsbackar. Det behöver inte vara stora uppförsbackar för att det ibland ska "hugga till", men sedan släpper det. Att springa plant eller nerför är inga problem. Måste också vara försiktig i mina rörelser i/ur bilen, så att jag inte råkar vrida till.

Bör man gå till läkare? Vila helt tills knät känns 100% igen? Har hört att man inte gör så mycket åt knän nu för tiden...?

Jag tar tacksamt emot era synpunkter och goda råd!

Hälsningar Jeanette
1974 • Halmstad
#2
3 juni 2010 kl 12:53
Gilla
Jag skulle snarare rekommendera en sjukgymnast istället för läkare. De flesta vårdcentraler har egna sjukgymnaster eller åtminstånde samverkansavtal.
Som du själv säger kommer DE säkert inte göra så mycket åt det, mendu får hjälp att själv träna upp styrkan på rätt sätt för att avlasta t.ex. ett uttänjt ledband.
jesch
1966 • göteborg
#3
3 juni 2010 kl 20:56
Gilla
Det kanske helt enkelt är så att jag måste träna upp muskulaturen... Tack för ditt råd!

Jeanette
Anna Englund
1987 • partille
#4
3 juni 2010 kl 23:58
Gilla
har oxå ont i mitt vänstra knä, på insidan ovanför knät i ledbandsfästet. Pratade med min idrottsmassör och han trodde att det var ett ut tänjt ledband. men han sa till mig att gå till läkaren för att få det dokumenterat.
Där sa dem vila i 2veckor, sedan fick jag börja träna lite lätt. kan ta upp till 6veckor ibland längre innan man kan träna som vanligt igen. Hon sa även åt mig att skaffa en knästöd som gav stabilitet och värme. Det knästödet har jag tränat med sedan sep förra året och tränar fortfarande med det.

Självklart måste man även få ett rehabprogram som man ska följa (slarvar själv med det) Men det är viktigt att man fortsätter att stärka muskulaturen i och runt knät för att inte dra upp skadan eller dra på sig en ny. För har man ont så kompenserar kroppen det med att belasta andra delar = lätt att dra på sig nya skador.

Trotts detta 9mån efter skadan har jag fortfarande ont, men jag kan träna som vanligt (spelar Badminton i klubb med löpträning på sommarhalvåret) Man måste lära känna sin kropp och sina gamla och nuvarande skador, det är viktigt.

Hoppas du blir bättre i ditt knä snart. och jag tycker att du ska uppsöka både läkare och sjukgymnast som är inriktad på idrottskador och ev en massör för att du ska kunna få den bästa möjliga behandling.

Lycka till

Anna
jesch
1966 • göteborg
#5
4 juni 2010 kl 20:58
Gilla
Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter! Ska se till att fixa tid till veckan!

Hälsningar Jeanette
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.