Löpning Kläder, Skor & Prylar 7 inlägg 5452 visningar

Supination

Traningsgladje.se
1981 • Stockholm
#1
26 oktober 2007 - 22:55 (Redigerad 30 december 2006 - 00:00)
Gilla
Jag supinerar när jag springer. Så pass mycket att de på RS inte vet vad de ska göra med mig. De sa uttryckligen att antingen slutar jag springa eller så fortsätter jag eftersom jag inte har några besvär.

Efter en stund tipsade de också om att jag eventuellt kunde gå till sjukgymnast och eventuellt kolla upp om jag kanske kunde göra lite rehabövningar för att förebygga eventuella skador. Eftersom deras tips lät så väldigt chansartat undrar jag om det är fler här som har supinationserfarenheter?

(Ja, jag har inlägg. Och nej, inlägg plus superstabila neutrala skor fungerar inte konstaterade RS-folket efter att jag provade i stort sett hela sortimentet).

(Sluta springa tänker jag för den delen heller inte göra)

Tack för svar!

Sara/traningsblog.blogspot.com
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#2
27 oktober 2007 kl 00:07 Redigerad 27 oktober 2007 kl 00:08
Gilla
Om du supinerar väldigt mycket kan du be dem som gjorde dina inlägg att bygga på dem på utsidan undertill, detta minskar till viss del supineringen. Stabila bra skor och inlägg med korrigering för supination är att rekomendera är mitt tips då jag själv jobbar inom området. Men det är svårt att ge ett konkret tips innan jag sett ngt.
Kolla in hälpartiet på skorna innan du köper skor nästa gång. Många har en avfasad häl på utsidan för att minska pronationsrörelsen, detta finns på de flesta skorna, även neutrala. Undvik sådana skor då detta är ett stort problem för folk som supinerar mycket. Mizuno vet jag har ett par bra modeller. Sedan kan du även försöka träna upp framfotslöpning som det diskuterats mycket om här på forumet. Hoppas du fått lite svar på dina funderingar. :)
Emil
1984 • Sundsvall
#3
27 oktober 2007 kl 06:50 Redigerad 27 oktober 2007 kl 06:52
Gilla
Hur länge har Sara löpt? För om du har gjort det en längre tid och inte haft några bekymmer så är det ju bara att fortsätta.
Folk har supinerat, pronerat, haft valgus- och varusknän genom hela historien. Det är inaktivitet och våran idé om att kombinera denna med träning som har skapat problem hos folk. Och våran idé som kan bidra till "för mycket för fort" är också en utlösande faktor för problem.

Personligen så finner jag alltid skor som passar mycket bättre till supinering än pronering. Eftersom det är lättare att "trampa snett" åt det supinerande hållet. Dessutom kommer du aldrig kunna avhjälpa detta helt. Så om det är det ni har varit ute efter när ni provat sortimentet så kan jag förstå att ni inte hittar någonting.

Personligen så pronerar jag och använder stabila skor. Denna gång tränar jag med "Saucony Stabil", och är väldigt nöjd. Får se om jag testar några nya härnäst, till vintern är det nog dags för nya skor. Kolla upp dom. Dom har bra stöd kring fotleden och bra byggd sula. Jag använder även gjutna inläggssulor.
Folk som kan sitt borde kunna avhjälpa ganska mycket med gjutna sulor. men som sagt, har du inga problem och har hållt på en längre tid utan känningar så är det bara att fortsätta. Du kommer ju inte direkt att dö eller bli handikappad om du skulle börja få problem. Då vilar du bara bort det och börjar lite lugnare än senast. Så länge du inte drar på dig några kroniska problem genom att inte lyssna på kroppen så är det ingen fara.
Traningsgladje.se
1981 • Stockholm
#4
28 oktober 2007 kl 15:55 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Philip:
Ja, ortopeden(?) på Runners Store nämnde att han eventuellt kunde bygga upp inläggen på utsidan. Men han vet inte om det var en bra idé eftersom man då belastar ben/leder/allt annat åt "andra hållet" istället och det kanske får eventuella konsekvenser.

Emil:
Ska kolla Saucony! Tills vidare fortsätter jag. :-)
Grober
1974 • Ludvika
#5
28 oktober 2007 kl 17:54 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Sara kan du inte kuta över till annan löpar butik för att höra vad de har att säga? En andra åsikt känns ju inte fel innan man börjar göra allt för stora växlar... men du känner ju bäst själv :-D
Traningsgladje.se
1981 • Stockholm
#6
29 oktober 2007 kl 14:36 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Beger mig till Löplabbet för en second opinion!!
Anders S
1973 • Göteborg
#7
17 januari 2008 kl 21:12
Gilla
Angående frågetecknet. Ortopedtekniker var han nog.
Men kanske borde du också träffa en ortoped med inriktning mot idrott- /idrottsskador, gärna just löpning. De har ju en mer gedigen utbildning och kunskap om foten.

Här finns just en välmeriterad sådan:
Carter Farell. Idrotts- och Ortoped.med.mottagning - Stockholm Tel. 08-718 28 47 Sveav. 13, 11157 STOCKHOLM
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.