Löpning Träning 10 inlägg 3322 visningar

Problem med återhämtning

Thomas Werner
1992 • Stockholm
#1
22 augusti 2010 - 23:42
Gilla
Jag är en kille på 17 år - för övrigt den yngsta ålder som jag stött på på den här sidan! - som rätt nyligen började med jogging. Jag har sysslat med en hel del olika sporter och har därför en bra grundkondition.

Har dock ett problem med mina vader och skenben. Efter ett joggingpass, oavsett om det är lite längre(10 km) eller kortare och intensivare (3km), brukar jag vara helt slut i lungorna, men kroppen känns ok. MEN! Dagen efter, och ända uppemot 4-5 dygn efteråt har jag en tung och obehaglig känsla i vaderna när jag springer, som att det är ett par gigantiska tegelstenar typ.

Detta gör det såklart svårt för mig som har så mycket motivation, om jag bara kan springa ca 1 gång i veckan. Kommer problemet gå över med tiden, eller ska jag kolla upp det? Tack på förhand!
1990 • Kungsbacka
#2
22 augusti 2010 kl 23:50
Gilla
Testa att stretcha benen ordentligt efter passet? Jag brukar bli seg i benen dagarna efter jag glömt att stretcha. Men det är ju olika från person till person. Du kanske även springer lite för fort? Om du nyligen börjat jogga så bör du ändå ta det hyfsat lugnt i början även om du har bra grundkondition. Förövrigt så såg jag häromdagen en tjej som skrev i ett inlägg och hon var född 95, så du är inte yngst. ;)
Thomas Werner
1992 • Stockholm
#3
22 augusti 2010 kl 23:56
Gilla
ok tack, stretchar faktiskt alltid efter passet, men du tror inte det kan handla om benhinneinflammation eller nåt sånt?
1990 • Kungsbacka
#4
23 augusti 2010 kl 00:19
Gilla
Har du benhinneinflammation så har du ont i enbart skenbenen och det låter inte som om du har det på din beskrivning. Sök på benhinneinflammation här på forumet så kan du läsa mer om det.

Jag tror som sagt mer på att det är att du tränar för hårt. Jag sprang ett millopp igår och har ingen träningsvärk idag men vaderna känns ändå tunga och sega. Ibland när jag kört hårt med så kan jag vara trött i benen i flera dagar efteråt, brukar då vila eller alternativt ut och springa ett lätt pass.

Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#5
23 augusti 2010 kl 00:20
Gilla
Du som är nybörjare har ingen anledning att köra stenhårt på kort sträcka, och bör inte heller springa så långt som 10 km, musklerna och senorna är inte vana ännu, och det slutar med att du blir skadad, och får låta bli att springa, kanske under en längre tid. Träna inte hårdare och längre än att du kan träna 3 gånger i veckan utan att få ont.
1971 • Malmö
#6
23 augusti 2010 kl 07:23
Gilla
Du kanske ska kolla vilka skor du springer med?
Valter Johansson
1962 • Umeå
#7
23 augusti 2010 kl 23:34
Gilla
Det låter ju som om det är vanlig träningsvärk. Det är väl som du säger att du har bra grundkondition men däremot är inte dina vadmuskler vana med den påfrestning som löpning innebär.
Se löpträningen första månaderna som träning för leder och muskler. Dra ner rejält på tempot och spring inte för långt. Så länge du får träningsvärk efter passen har du sprungit för fort och/eller för långt.
När träningsvärken släpper kan det ju vara läge att successivt träna vader mm för att göra de mer förberedda inför kommande löppass.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
24 augusti 2010 kl 00:11
Gilla
Det finns flera muskler i vaderna och de kan behöva stretchas längre tid är vad du gör. En minut var sa en naprapat till mig när jag hade problem.
Den inre vadmuskeln, (soleus eller flundramuskeln) stretchar man med lätt böjt knä i stället för rakt.

Det finns en slags värk i musklerna som kallas DOMS som kommer lite senare än vanlig träningsvärk och sitter i längre. Kan komma när man tränat ovanligt hårt eller efter tävling.

Håller med om att du nog tränar för hårt som nybörjare, det tar tid för musklerna och framför allt senorna att bli starka nog. Efter några månaders löpning är det nog rimligt att du kan springa en mil ibland, men inte om du springer för fort, då riskerar du skador. Hårt underlag tar hårdare än mjukt på både vader och skenben. Och glöm inte att det är när du vilar som kroppen växer sig starkare!

Om det gör ont i skenbenen ska du akta dig, det är många som får benhinneinflammation av för hård träning och den är svår att bli av med. Om du är öm på den bakre/inre kanten av själva skenbebet när du trycker där så har du troligen börjat få benhinneinflammation.
Alf Klein
1960 • Skanstull
#9
24 augusti 2010 kl 18:59
Gilla
Håller med Thomas Trulsson. Har du rätt sko för ditt löpsteg? Gå o kolla på Löplabbet eller något liknande ställe.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#10
25 augusti 2010 kl 08:21
Gilla
Som vanligt har Oldboy redan sagt det mest troliga problemet.

Problem med fel sko? Tycker snarare ont i vaderna tyder på bra naturligt löpsteg (eftersom vaderna bevisligen används ordentligt) men ovana vid löpning. Vad i en sko skulle förbättra vaderna, rejäl dämpning så man kan försämra steget och hälstampa?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.