Löpning Träning 13 inlägg 4061 visningar

Problem med återhämtning?

Mikael Bruér
1977 • Kalvsvik
#1
28 april 2011 - 13:16
Gilla
Hej alla!

Jag är en sån där som kommit igång att springa efter många års inaktivitet. Började lite smått i somras och har nu kommit upp i lite vettiga längder, trots att jag haft ett par rejäla sjukdomsavbrott (antar att det är närmast lagbundet när man har småbarn och dagisbaciller).

Anyhow. Jag ligger nu på milen ungefär (även om jag hoppas på att kunna förlänga snart) och brukar snitta nånstans kring 5.30-5.20 /Km. Jag är själv ganska nöjd so far.

Problemet jag har är att jag ständigt känner mig trött i mina muskler nu för tiden. Framförallt gäller det lårmusklerna. Flera dagar efter en löprunda sitter det i och när jag ger mig ut att springa blir det ofta riktigt tungt i benen ganska snabbt. Det är inte någon träningsvärk utan är mer malande i sin känsla, eller snarast trötthetskänsla.

Är det något jag gör fel? Vad kan jag göra annorlunda? Handlar det om återhämtning eller är det nåt annat? Någon som har varit med om liknande?
1965 • Kungsholmen
#2
28 april 2011 kl 13:27
Gilla
Det tar ett tag att vänja sig vid hård löpträning. Även bya av underlag kan ta tid att vänja sig vid. Då jag bytte från terräng till asfalt för ett år sen tog det bra länge innan jag klarade passen utan att känna mig sliten.
Du kanske kör passen för fort, det är bra att köra lite långsammare ibland.
Hur tränar du ungefär? Hur ofta, hur långt och hur snabbt i förhållande till ditt max?
Mikael Bruér
1977 • Kalvsvik
#3
28 april 2011 kl 13:36
Gilla
Det enda byte av underlag jag genomgått är ju från snö till asfalt/grus. Jag bor på landet så det är ganska varierade vägar, från grusvägar till oljegrus, asfalt och skog.

Möjligtvis att passen är för snabba. Jag brukar ha en tendens att gå ut lite för hårt och pressar ofta mig själv för att förbättra tider. Tävlingsmänniskan i mig kommer fram snabbt...

Jag försöker springa mellan 2-3 gånger i veckan, beroende på tid, dock varierande längder.

Och hur snabbt i förhållande till mitt max. Inte en aning, jag vet inte vad mitt max är...
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#4
28 april 2011 kl 13:37
Gilla
Troligtvis är det inte så "enkelt", men jag hade precis som du tidigare i vinter. Även om jag tog det lugnare så blev jag inte av med den där trötta, nästan lätt krampande känslan i musklerna. Fick tips om att prova magnesiumtillskott, vilket jag inte trodde på ett dugg, men redan efter några dagar med en tablett tre gånger om dagen så hade den där känslan släppt.

Som sagt, troligtvis är det inte så enkelt, men det är en enkel sak att testa om du inte hittar svaret i ditt träningsupplägg, i din upptrappning av träning, i underlaget du springer på osv.
Mikael Bruér
1977 • Kalvsvik
#5
28 april 2011 kl 13:53
Gilla
Det är klart att det skulle kunna vara en så enkel sak som en bristfråga, särskilt med tanke på att jag försöker äta hälsosamt. Det är lätt hänt att man missar detaljer då vet jag av erfarenhet! Magnesium ska jag testa!

Tack!
1975 • Avesta
#6
28 april 2011 kl 15:13 Redigerad 28 april 2011 kl 15:15
Gilla
Skulle tro att du helt enkelt kör dina pass i för hårt tempo.

Kör du med pulsklocka? Isf, på vilken ansträngningsnivå ligger du?

Prova att gå ner i tempo och låt din träning vara mer pulsstyrd snarare än tempostyrd. Tror att du kommer bli förvånad över hur snabbt du förbättrar ditt tempo med samma puls och hur mycket snabbare du återhämtar dig.

RED: Glömde att säga att jag upplevde samma sak för något år sedan. Sprang med för hög ansträngningsgrad och kände mig trött och halvskadad jämnt. Men det upplever jag aldrig efter att jag börjat köra mängdträning med en jämn och mycket lägre puls. Kan vara värt ett försök.
John Edberg
1979 • Jönköping
#7
28 april 2011 kl 15:47
Gilla
Jag tror också på att du kanske kör lite för hårt. Fokusera inte så mycket på tider och fart utan försök istället hitta ett behagligt tempo där du ganska enkelt kan föra en konversation utan för ansträngd andhämtning.

Testa också att värma upp ordentligt. Är inte kroppen tillräckligt varm och du öppnar i ett för hårt tempo som kommer din puls på en allt för hög nivå och i värsta fall samlar du på dig mjölksyra.
Mikael Bruér
1977 • Kalvsvik
#8
28 april 2011 kl 16:34 Redigerad 28 april 2011 kl 16:35
Gilla
Har inte använt pulsklocka alls. Kör med min iPhone och Runkeeper. Har fått investera i rätt mycket nya prylar den senaste tiden så en pulsklocka ligger rätt långt fram i planen...

Angående tempo. Jag ligger generellt på ett lägre tempo nu än vad jag gjorde i höstas och vintras då jag inte hunnit ikapp dit jag var då ännu.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#9
28 april 2011 kl 16:46
Gilla
Att ta det lite lugnare kan ju som många säger vara en väg. Att variera passen är nog inte heller fel. Jag kan få den känslan du beskriver när jag bara kör på med massa distans (som nu faktiskt...). Om jag istället lägger in ett fartleks- eller intervallpass, eller tom styrka, så brukar det fixa till sig för mig iaf.
per andersson
1963 • Älvängen
#10
28 april 2011 kl 16:51
Gilla
Variation av träningsintensitet och träningslängd? Ett råd som är ganska vedertaget både här och på andra ställen som jag tagit till mig och som förbättrat mina tider, löpning, återhämtning och utveckling är: 1 kvalitetspass (Fartlek, backträning, intervaller) 20 minuter plus upp- och nerjogg samt uppvärmningsövningar, 1 distanspass i hyfsat hårt tempo ca 45 minuter och ett långpass som i början är ca 60 minuter men som efterhand ökas var 14:e dag med tio minuter tills man är uppe i önskad längd på dessa pass. Detta gäller alltså per vecka. Lägg sedan till 15 minuters styrketräning vid åtminstone ett av dessa tillfällen samt tåhäv 5 - 10 gånger i veckan så bygger Du upp något bra och hållbart.
Mikael Bruér
1977 • Kalvsvik
#11
28 april 2011 kl 17:04
Gilla
Det där med variation är jag inte så förbaskat bra, eller rättare sagt, jag är kass på det.

Tänkte eventuellt anmäla mig till Malmö halvmarathon och då vore det kanske vettigt att försöka hitta någon form av träningsprogram som är lite varierat...
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#12
29 april 2011 kl 00:33
Gilla
Växla mellan hårda och lugna träningspass, efter ett hårt träningspass skall det vara lugn träning tills kroppen känns pigg och återhämtad, annars är man alltid seg och trött, och kan inte prestera maximalt.
1978 • Västra Frölunda
#13
29 april 2011 kl 06:53
Gilla
Jag har periodvis haft väldigt tunga ben också, särskilt när jag har ökat träningsmängden. Vissa dagar är det bara att inse att det får räcka med en väldigt lugn jogg.

Men så en vacker dag har kroppen vant sig och benen funkar nästan varje pass. Det är bara att ha lite tålamod så kommer det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.