Löpning Kom igång 24 inlägg 3298 visningar

Så svårt att få till 3 pass

Jenny
1975 • Bjärred
#1
3 december 2007 - 11:07 (Redigerad 30 december 2006 - 00:00)
Gilla 
Jag vet inte hur jag ska få till 3 pass i veckan. Det är alltid något som kommer emellan. Oftast så är det något med barnen, sjukdom, föräldramöte eller så är man själv förkyld. Men ganska ofta så kommer man hem lite sent från jobbet och sen så vill man ju hinna träffa barnen och jag klarar inte att träna efter 21.00.
Det känns som om jag inte kan få in mer än 2 pass i veckan och jag skulle verkligen vilja få in 3 pass. Har inte riktigt vågat mig på att jogga två dagar i följd då jag lätt får ont i knäna eller benhinnorna. Hur lyckas ni andra som har småbarn att få in träningen??
Men jag måste bara tillägga att jag är ganska stolt att jag hållit igång joggandet, det är första gången sen jag var tonåring som jag lyckats hålla igång tränandet i mer än två månader:)
< < < 1 2 > > >
Charlotta Hagberg
1973 • Borås
#2
3 december 2007 - 11:14 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
också småbarns mamma jag har skaffat mig en motionscykel som jag ställt bredvid teven när barnen tittar på bolibompa cyklar jag
selma
1978 • Stockholm
#3
3 december 2007 - 11:25 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Det finns några på mitt jobb lägger in träning på luncherna etc. Hör med din arbetsgivare, inte sällan har man möjlighet till friskvårdstimmar.

Alt 2, låt barnen cykla bredvid när du joggar om de klarar av det. Då gör ni något ihop och att röra på sig blir naturligt. Min väninna ser bara till att låta barnen cykla med bra belysning o reflexväst.

Lycka till!
Robban
1967 • Ingarö
#4
3 december 2007 - 11:30 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 

Hej
Är 3 barnspappa, försök som ovan att lägga ett pass på lunchen ( om du får).
Finns möjlighet att springa till /från ditt arbete ?

Kör ett styrketräningspass hemma, finns många övningar att göra hemma, dock så blir det inte så mkt kondition.

lycka till
Robban
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#5
3 december 2007 - 13:27 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Har själv fyraåringar (tvillingar) som lägger sig ganska tidigt på kvällarna. Jag och min fru turas om att natta barnen och då blir det (iallafall i teorin) läge för ett pass varannan kväll vid 20-tiden.
Du skriver i din profil att du är gift, så då borde du kunna få till nåt liknande upplägg med din karl. Beror förstås på hur sent du jobbar och hur sent barnen kvällar.
Det är klart, dyker det upp nåt oväntat som sjukdom eller annat man vill göra nån kväll, så faller ju varannandagsschemat. För min del har det de senaste veckorna snarare legat på ett pass var fjärde dag..
1973 • Stockholm
#6
3 december 2007 - 13:43 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Jag tränar fyra till fem pass i veckan, trots tre barn (1,3,5 år). Jag kan väl inte säga att det alltid är med hustruns jubel i bakgrunden, men eftersom hon hinner med 3-4 pass hon med så knotar hon egentligen bara när det är långa pass på helgen (dvs 2-3 timmars löpning, plus förberedelser och nedvarvning/dusch).

Och hur gör jag då???
Jo, för det första följer jag ett träningsprogram (rekommederar Anders Szalkais på marathon.se). Det behöver ju inte innebära att man faktiskt tänker springa loppet - men det ger en styrsel och en spark i baken. De perioder jag ränat utan program tenderar jag att skjuta upp träningen någon dag eller så hela tiden - och då sjunker ju träningsmängden.
För det andra gäller det att ta de luckor som dyker upp. Det kan vara morgonjogg, tiden mellan bolibompa och nattning, efter nattning (även om jag inte heller jublar över det), till och från jobbet och självklart också helgerna. Ta hellre en pass på en kvart än att inte springa alls, om det bara är den tiden som ges.
Appropå två dagar i rad så skulle jag rekommendera att prova. Ta ett jättelugnt relativt kort pass dagen efter en träning och känn efter hur det känns. Blanda gärna med gånginslag.
Jenny
1975 • Bjärred
#7
3 december 2007 - 14:42 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Tack för bra förslag och tankar. Min man är föräldraledig just nu vilket gör att man vet hur gärna han vill bli avbytt när jag kommer hem från jobbet:)
*Vi kör redan med varannan dags upplägget, eftersom min man också vill träna, men det är bara det att det ofta kommer saker emellan.
*Jag kan tyvärr inte springa till jobbet, det är alldeles för långt.
*Får kanske börja fundera på att springa lite senare på kvällen, men jag gillar inte att ge mig ut själv sent på kvällen för jag tycker det är lite obehagligt att springa själv i mörkret.
*Får fundera på om jag kan få in något pass på lunchen.
*Kanske faktiskt är mogen att prova på att springa två dagar i rad.
Jag tror inte att min man skulle bli så glad om jag gav mig ut på ett 3-timmars pass på helgen.......men som tur är så är jag inte där ännu att det är aktuellt:)
1973 • Stockholm
#8
3 december 2007 - 15:13 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Åk en bit till jobbet - spring resten. Eller hem för all del. Det tar obetydligt längre tid än att åka tåg/buss. Åker du bil blir det krångligare...
jeanette
1969 • Klagshamn
#9
3 december 2007 - 18:19 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Hej
För ca 1 år sedan tyckte jag att jag knappt fick in 3 pass i veckan men nu har jag helt plötsligt lyckats med ca 6 pass i veckan. Ju mer biten man är dessto mer vill man träna. Det som händer när min man är borta eller har mycket på jobbet är att jag har svårt att träna lika mycket som jag vill men det är bara att acceptera att man kan inte allt. Små barn, hel tidsarbete, hus och barns aktivitetet och en man som också vill ha träningstid då får man jämka. Jag har löst det genom att träna på morgonen. Jag springer eller tränar på gymet (måste ha styrketräning om jag skall löpträna annars rasar ryggen) innan jag jobbar. Det funkar jättebra. Det är bara den varma sängen och det kalla vädret som kan hindra en. De enda gånger jag måste ställa in är om mannenär bortrest. För det mesta hinner jag springa innan han måste köra. Din man var ju pappa ledig så varför inte prova morgonen. Det går att vänja sig vid träning då även om det känns motigt i början. Jag tänker antingen nu eller så får jag avstå och då stiger jag upp.

Glöm inte att små barn tar mycket på kraften och det blir bara lättare när de blir lite äldre och du kommer att känna att du har mer tid.

Lycka till
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#10
4 december 2007 - 11:24 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
När våra barn var små försökte vi turas om och lägga nåt form av familjärt träningsschema. Så har vi alltid försökt göra saker som barnen kan vara med på. Jag brukade springa kortare intervaller, så fick dom cykla i förväg, så skulle vi se om jag hann i kapp... Eller fick dom ta tid, det var väldigt populärt...
Vi hade också innebandyträning, då delade vi av hallen och de som hade barn tog med sig dom, barnen skuttade runt på mjuka mattor och hängde i ringar medan vi föräldrar spelade, riktigt roligt!!!
Vi brukade också simma varje fredagkväll. Då turades vi om, en var vid barnen och den andre simmade och så byttes vi om.
På helgerna blev det ibland fika ute i naturen, då kunde en av oss springa till fika stället och den andre sprang hem, funkade utmärkt och samtidigt blev det lite familjemys!
När bägge barnen och min man körde cross/enduro så inhandlades det en hoj även till mig och resultatet blev att jag körde 2 Gotland Grand National!
För oss är det helt självklart att vi ska röra på oss i någon form, och barnen har skolats in i den världen sen de var små, så de är lika rörelseglada som vi. Sen måste man vara lite flexibel och se lösningar som passar alla i en familj, men försök ta med barnen i den mån det går det skapar gemenskap och barnen får en positiv inställning till idrott och ett aktivt liv!
Jenny
1975 • Bjärred
#11
4 december 2007 - 13:35 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Jeanette, jag kanske får börja fundera på morgonträning....huuu....vet inte hur det ska gå till nu i mörkret, men är man tillräckligt sugen så:) Fast efter årsskiftet när vi båda jobbar igen får man ju stiga upp mitt i natten om man ska hinna träna innan dagisl och jobb.

Åsa, det är ju helt rätt tänkt att göra saker som barnen kan vara med på. Mina barn är ju ganska små än så länge, 4 och 1,5, så det är inte läge att ta med dem ut på en cykel/joggingtur på kvällen.

Antar att det handlar om att hitta alla små luckor som finns. Får fundera ut var jag kan hitta mina.
Anders Löfgren
1974 • Malmö
#12
4 december 2007 - 14:11 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Det är inte så lätt att få träning att funka med övriga livet i bland, speciellt med småbarn. Själv känns det som all "egentid" går till träning, hinner aldrig nåt annat. Teven har jag inte haft påslagen senaste halvåret knappt. Jag försöker få till sim- och löpträningen i samband med jobbet. Tränar på lunchen, vilket innebär att jag får jobba nån kvart-halvtimme extra på eftermiddagen eller morgonen, men det är ändå väldigt tidseffektivt. Tre dagar i veckan försöker jag cykla till jobbet (Malmö-Lund). Det tar längre tid än med bil, men går fortare än att åka kollektivt. Annars är melodin att man är extremt flexibel. Ha alltid tights under jeansen så kan du likt Stålmannen snabbt byta om i en telefonhytt när tillfället dyker upp :) Skämt å sido, men faktum är att har man familj med småbarn får man vara extremt flexibel i gengäld. Sen måste man ha stark vilja och hög träningsmotivation, eftersom träningen kommer ta mycket egentid och konkurrera med sömn, läsa bok, träffa kompisar, slöa i soffan etc... och då är det extra svårt att dra ut när det blåser kallt och är mörkt. Jag försöker få till en helhet över hela veckan och ser inte till enskilda dagar. En anna grej kan vara att skaffa en löpvagn. Det finns såna man kan stuva in både ett och två barn i. Jag tänkte själv skaffa en sån när jag ska vara pappaledig. Då tar ju du hand om barnen samtidigt som du motionerar.
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#13
4 december 2007 - 14:35 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
När vi då ändå snackar om att få tiden att räcka till...
En arbetskamrat suckade över mig en gång hur jag kunde springa en fredagkväll, då skulle man väl iallafall ägna sig åt lite andra grejer...
Jag ansåg att om hon ändå skulle duscha så kunde hon avsätta en halvtimme till löpning innan duschen, så var ju fredagskvällen ändå öppen för valfri förströelse...
Carpe diem!
1983 • Gällivare
#14
4 december 2007 - 14:45 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Man kanske skulle sätta i system att aldrig duscha annat än efter träning. Undrar om det skulle resultera i fler träningspass eller i färre duschar.
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#15
4 december 2007 - 15:40 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Bra ide´ Stina! Då skulle vi ju kunna ha en tävling så kunde omgivningen få gissa hur det går för oss...:-)
1971 • Göteborg
#16
4 december 2007 - 18:20 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Jag hinner träna 4 ggr/ vecka trots att det oftast är jag som hämtar barnen från dagis/ skola. Detta innebär dock att jag står på gymmets löpband kl.06.10 2 mornar i veckan samt att jag kan lunchträna 1 gg och 1gg på helgen. Om man tycker att det sliter på att jogga 2 dagar i följd är tipset att gym:a dagen efter ett längre löppass och sedan ta 1 dags uppehåll, innan nästa löppass. Kanske inte funkar för ala, men för mej.
Springer jag 1 timme ena dagen kan jag ta ett snabbare tempo men kortare sträcka nästa dag. Ibland har jag tagit med barnen till gymmet där de har barnpassning. De mår inte dåligt av att sitta där 1h istället för hemma framför TV:n, anser jag. Annars håller jag med om att det absolut bästa är om man kan motionera tillsammans hela familjen.
Jenny
1975 • Bjärred
#17
4 december 2007 - 19:17 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Stina, det låter som en farlig idé......men man skulle ju onekligen bli tvingad att träna ganska ofta:)

Carin, att träna på morgonen är ju ett alternativ nu så länge min man är föräldraledig, men han har långt till jobbet så sen kommer vi nog turas om att åka till jobbet lite efter 6 på morgonen. Tyvärr är gymet inte ett alternativ, det finns ett gym här men det är alldeles för dyrt och de har ingen barnpassning heller.

Ni har många bra förslag och man får väl vara lite påhittig, men jag tycker fortfarande att det känns svårt att hitta tiden.
1973 • Stockholm
#18
4 december 2007 - 19:25 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Jag kom just tillbaka efter ett pass som väl beskriver rätt bra hur man kan göra.
Jag är pappaledig just nu, och har naturligtvis maten klar när hustrun kommer hem. Men istället för att käka så drar jag, redan ombytt, iväg. 8 km och 40 minuter senare är jag hemma igen. Maten är uppäten (min portion var fortfarande kvar) och de tittar på bolibompa. Jag petar i mig maten på tio minuter, stretchar lite framför tv:n och duschar när barnen somnat.
Visst är det roligare att äta tillsammans, men en eller två middagar i veckan kan man faktiskt greja själv med barnen. Och då tycker inte jag att du ställer höga krav på maken...
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#19
5 december 2007 - 02:42 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Min morgonpigga man brukar springa på mornarna på helgerna. När vi väl vaknar sådär vid åtta snåret, sitter han där nyduschad och har redan ätit frukost...
En omöjlig tanke för mig, men för honom funkar det utmärkt!
Johan Moberg
1966 • Trollhättan
#20
5 december 2007 - 07:42 Redigerad 30 december 2006 - 00:00
Gilla 
Jenny...det går alltid att fixa på något sätt...har rullstolsbunden dotter varannan vecka och det går alltid att planera in...hon får följa med ut till hennes stora glädje...såå du har fått många bra råd...träningscykel vid bolibompa(funkar ypperligt)...låta barnen cykla med...mm mm....men det handlar bara om planering.....lycka till.....
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.