Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 10639 visningar

Ortopeden tar inte emot mig trots remiss, vad gör man?

Nina
1973 • Stockholm
#1
15 januari 2011 - 13:40
Gilla
Har skrivit här förut om min kraftiga stukning. Det hände i början på okt. förra året så det var ett tag sen nu. Jag har gått och haft ont till och från sedan dess runt vristen och i hålfoten. Har fått "hushålla" med promenader för foten pallar inte mer än viss aktivitet per dag. Många kvällar har jag suttit med ispåse alt. vetevärmare runt min fot. Har slätröntgat foten och dom fann inget. Blev ordinerad piller mot inflammation vilket jag inte vet om det hjälpte eller ej. Kanske måttligt. Känner mig fortsatt svag i foten och har fortfarande ont från och till men kan dock promenera exempelvis en timme. Har inte vågat mig på att springa än. det har varit tillräcklig utmaning för min fot att klara det här snöiga underlaget med dålig plogning.

Min läkare skrev en remiss till Södersjukhuset som jag nu har fått svar på och dom svarar att dom efter bedömning inte kommer ta emot mig! Är detta riktigt? Dom hänvisar tillbaka till vårdcentralen. Vad ska jag göra nu? Jag har förvisso blivit bättre men jag vill ändå att en ORTOPED tittar på foten. Senast jag var på v.c tittade hon på foten högst 30 sek och det kändes verkligen som att hon inte kunde nånting om saken. Jag är rädd för att få bestående men eller dylikt. Har man inte laglig rätt till specialistutlåtande? Är detta normalt förfarande?

Vill tillägga att jag har även dålig rörlighet i sidled på foten vilket även står på remissen som jag har läst.
Någon som vet vad man gör i såna här situationer? Har jag inte tillräckligt med besvär för att få träffa en ortoped eller?
Nina
1973 • Stockholm
#2
15 januari 2011 kl 14:06
Gilla
Vill tillägga att SÖS inte vill ta emot mig efter bedömning av remissen. Det är alltså aldrig någon ortoped som har tittat på min fot. (Kanske lite otydligt skrivet förut).
1981 • Linköping
#3
15 januari 2011 kl 14:24
Gilla
Har aldrig varit i din situation men jag hade tjatat (rätt högt). Visst du är inte döende och visst du klarar vardagen, men ändå. Om du hade fått vänta hade jag kunnat förstå, men ens vägra kolla?! Det hade jag aldrig accepterat. Fast jag hade nog gått privat för länge sedan, så det är väl ett alternativ?
1975 • Skövde
#4
15 januari 2011 kl 14:39
Gilla
Ibland så får man ligga på ordentligt för att nåt skall hända. Verkar som samhället försöker göra allt för att man skall betala dyrt för sin vård. Att man söker sig vidare för att man inte orkar och därmed förlorar pengar i onödan.
Annelie Nilsson
1985 • Förslöv
#5
15 januari 2011 kl 14:43
Gilla
Låter som om du skulle behöva träffa en sjukgymnast med specialist kometens inom ortopedisk medicin =) Kanske balans/styrketräning, hjälp med avlastning eller behandling över ledbanden som blivit uttöjda/skadade är det som behövs i första hand?! Fotskador tar desvärre ofta ganska lång tid att läka, så ha tålamod!
1965 • Eksjö
#6
15 januari 2011 kl 14:57 Redigerad 15 januari 2011 kl 14:58
Gilla
Om du har möjlighet att komma till dina lokala arbetsterapeuter/sjukgymnaster och/eller ortopedklinik med kort varsel så kan du erbjuda dig att ta en återbudstid samma dag, då slipper de förlora pengar så det är lättare att få igenom bredvid den officiella remissgången, prata i så fall direkt med den lokala tidsbokningen samt lämna telefonnummer och mail så att de verkligen når dig på första försöket sedan...
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#7
16 januari 2011 kl 13:59
Gilla
Jag håller med Annelie. Jag är övertygad om att du har mer att vinna på att träffa en sjukgymnast som arbetar uteslutande med idrottsskador eller ortopedisk rehabilitering. Eller en naprapat/kiropraktor med motsvarande inriktning om du känner för att betala några hundra för varje gång du går dit.

En ortoped skulle med allra största sannolikhet bara titta på din fot, säga att du stukat den, att du ska rehabilitera och därmed uppsöka en sjukgymnast. Det är nog det som SöS också bedömmer det som utifrån remissen men de kunde ju kosta på sig att skriva det i svaret. Alternativt kan du ju be din läkare på vc att remittera till sj.g. men det kostar onödig tid då det inte är remisstvång i Sthlm.

Jag har själv haft kontakt med reAgerakliniken (Liljeholmen) och Hela Kroppen vid medborgarplatsen och kan rekommendera båda.

Lycka till.
Pär W
1967 • Skellefteå
#8
16 januari 2011 kl 20:44
Gilla
De vill inte ta emot dig för att de antagligen tycker att det är bortkastad tid, de har ingenting att tillföra då ortopedi är en opererande specialité. Föreslår kolla med sjukgymnast eller avvakta ytterligare läkning.
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#9
17 januari 2011 kl 09:59
Gilla
Avvakta ytterligare vill jag bestämt avråda från. De skadade ledbanden skyddar egentligen bara foten i ytterlägen och gjorde sitt jobb vid stukningen. Normalt är det musklerna som stabiliserar leden och skyddar ledbanden. Vid en stukning störs den funktionen dels genom att proproceptionen (ledsinnet) hämmas och dels genom att muskulaturen försvagas. Vila kommer inte återställa någon av de förlorade funktionerna och även om smärtfrihet uppnås är risken för att man slår upp skadan väldigt stor.

En god rehabilitering som bygger upp både koordinationen och styrkan runt fotleden förkortar skadeperioden och minskar radikalt risken för att man skadar sig på nytt.
Nina
1973 • Stockholm
#10
17 januari 2011 kl 10:42
Gilla
Hej! Tack för svar. Jag ringer runt nu och försöker hitta sjukgymnast. Om det nu är så att ortopeden inte har något att tillföra så vore det som sagt bättre att man får den informationen någonstans ifrån exempelvis redan på v.c. Eller på remiss-svaret.

Jag hade aldrig hört talas om att en stukning inte skulle bli bra på tre månader innan det här och det är klart man blir orolig att det är nåt annat fel som bara syns på magnetröntgen. Men om jag får tid hos en sjukgymnast så får vi se vad den personen säger.
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#11
17 januari 2011 kl 11:45
Gilla
Nina, jag har en del bekanta inom dansvärlden och enligt dem är tre till sex månader fullt normalt för en stukning. Nu ställer väl iofs prof. dans extremt höga krav på fotlederna men jag tror inte du behöver vara orolig för någonting annat. MRT tycker jag i dagsläget låter som överkurs.

LYCKA TILL!
1974 • Katrineholm
#12
17 januari 2011 kl 11:52
Gilla
Jag stukade foten rejält i samband med fotbollsspel en midsommarafton för ett antal år sedan och det tog ett drygt år innan smärtan var helt borta...inte för att skrämmas men det tar tid att bli bra efter en ordentlig stukning och du gör helt rätt som letar efter sjukgymnast för att få hjälp! Lycka till!
1969 • Åkersberga
#13
17 januari 2011 kl 12:12 Redigerad 17 januari 2011 kl 12:13
Gilla
Både som sjukgymnast (för 100 år sedan, ej praktiserande idag) och löpare kan jag bara hålla med. Ligamenten kan ta en jäkla tid att bli helt smärtfria, men du kan stärka muskulaturen desto snabbare och därmed i större utsträckning undvika att hamna i ytterlägena där det gör ont.
Det har säkert sagts 1000 gånger, men balansplatta är ett fantastiskt redskap. Om det inte finns på gymet så köp, för ca 250 kr. Jag har inte haft en stukning så länge jag kan minnas och senast igår trampade jag toksnett i halkan när jag sprang. Väl investerad tid och pengar.
Det kommer att gå bra, lycka till!
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#14
17 januari 2011 kl 13:59 Redigerad 17 januari 2011 kl 13:59
Gilla
Jag kände av min svåra stukning i 15 år så 3 månader är ingenting.
Nina
1973 • Stockholm
#15
17 januari 2011 kl 14:45
Gilla
Ja då vet jag vad jag har att vänta mig. Har fått tid hos sjukgymnast nu så jag kör på det. Balansplatta får det också bli.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.