Löpning Tävlingar & Motionslopp 6 inlägg 4620 visningar

Sthlm Halvmarathon och gps i tunneln ?

Svante Karlberg
1962 • Östhammar
#1
6 september 2011 - 14:45
Gilla
Hej !

Brukar springa efter "löparkompis" på min Garmin 305 när jag vill hålla en jämn fart. På Sthlm marathon strulade jag till det. ( Se tidgare tråd "Hur tas tiden på Sthlm marathon ?" ) Vet fortfarande inte vad som gick fel.
Nu är jag lite nojig hur det skall funka när man springer i tunneln ?
Hur skall jag ställa in 305.an för att det inte skall bli fel ?
1971 • Nykvarn
#2
6 september 2011 kl 14:52
Gilla
GPSen lär tappa kontakten i den långa tunneln och därmed blir sträckmätningen fel på klockan. Om du dessutom har funktionen "autopaus" aktiverad på klockan så pausas även tidtagningen under den tiden som GPS-signalen är borta, det misstaget gjorde jag på Stockholm Marathon och trodde därmed jag hade större marginal till mitt tidsmål än jag faktiskt hade.

Avaktivera funktionen autopaus så visar klockan i alla fall rätt tidtagning från det du sätter igång den när du trampar på startmattan.
Ett annat tips om du siktar på en speciell tid är att ha ett mellantidsarmband. Då har du hela tiden koll på hur du ligger till under loppet.

Det kan du själv skriva ut från www.marathon.se eller hämta ett ex (men då kanske det inte finns för just den tiden du är intresserad av) vid nummerlappsutdelningen.
Kinsei
1974 • Malmö
#3
6 september 2011 kl 15:21
Gilla
Är tunneln någorlunda rak så är det inget problem så länge du inte har autopaus. Klockan kommer att hämta upp nya positioner så snart den kan och då "repareras" ev. uppehåll. Är tunneln rak blir ju avståndet rätt. Däremot kan du inte få en korrekt mellantid om det är en km-markering inne i tunneln. Under Broloppet förra året var det ju en tunnel på ca 4 km, men inga problem att återuppta mätningen efter det, klockan fattade att man förflyttat sig de 4 km.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
6 september 2011 kl 23:13
Gilla
Nu är väl tunneln krökt så jag rekommenderar mellantidsarmband. Dessutom är det känsligt hur man springer in i tunneln, vid Slussen blir ju mätningen koko varje gång man springer under, gäller både hel- och halvmaran.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#5
7 september 2011 kl 20:55
Gilla
Min erfarenhet från Tunnelloppet förra året är att autolap fick spel när man kom in i tunneln. Jag knäppte av km-markeringarna manuellt, men när jag kom ut efter drygt 4 km tyckte klockan att jaga bara kutat ca 100 m(starten - tunnelmynningen) och ville inte als ta km-tider där markeringarna stod, så jag tryckte själv, och fick dem blandat med vad klockan trodde var rätta kilometrar, så mina mellantider är heltg snurriga...

Tror jag kommer att köra helt manuellt på Stockholmshalvan...
1968 • Falun
#6
7 september 2011 kl 21:22
Gilla
Fotpod!
Jag har fotpod till min 405, och den tar över när Satelliterna tappas bort. Funkar finfint, men kan tyckas lite "lyxigt" när man har GPS, men jag springer mycket på löpband vintertid så jag tyckte det var en bra investering.
Dessutom får man ju koll på stegfrekvensen.
Vet ej om det funkar med 305 dock.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.