Löpning Träning 12 inlägg 8487 visningar

ännu en tråd om tunna/tjocka skor, asfalt och ont.

jakob gawlik
1974 • eslöv
#1
25 oktober 2011 - 17:27
Gilla
Hej!

Jag har sökt runt lite i forumet för att försöka få lite återkoppling på detta, men hittar inget bra svar.

Jag har sprungit regelbundet sedan juni i år och cyklat dessförinnan.
Har alltså ingen flerårig löpkarriär bakom mig. har dock tränat regelbundet i många år så jag var inte helt nollad när jag startade.
Regelbunden löpning som nu upp till 5-7 mil i veckan har jag dock inte gjort mer än ett par månader.
I juni var jag på löplabbet och fick rådet att köpa ett par saucony hurricane superdämpade skor. I augusti ändrade jag löpteknik och springer numera endast på framfoten. Har ett par saucony fastwitch som jag springer lopp och intervallpass i.

Nu till min fråga för att inte vara allt för långrandig :)
Jag har alltid skytt asfalt som pesten för att jag har fått ont i ben, knä och gud vet allt av det. Men sedan jag började springa på framfoten är inte asfalt ett problem längre. Förutom om jag kör ett långpass på asfalt, då gör det hyfsat ont i knän och leder efteråt.
Jag sprang 24km varav c:a 16 var på asfalt i mina tjockskor i söndags och det kändes...

Den 13/11 ska jag springa bromölla marathon och funderar på om jag våga springa i mina tunnare fastwitch eller om jag ska köra tjockskorna. Det verkar vara ganska normalt med ont lite här och där efter långpass på asfalt, men vissa anser att det hjälper med mindre dämpade skor. Är det så? Är det bättre att springa i lättare skor och låta benen dämpa eller är det bättre att köra på de tunga skorna?

På grusväg eller i terräng kan jag springa tills jag dör utan att det gör ont någonstans. Med vilka skor som helst känns det som..

Någon som har en nyttig åsikt?
1983 • Västerås
#2
25 oktober 2011 kl 17:41
Gilla
En smaksak. Jag hade problem med knä och fotleder tidigare i somras och bytte därför till NB Minimus Road och började landa mitt på foten. Därefter har problemen försvunnit. Så jag skulle säga att gör det som känns bäst och som du får minst ont av. Du kommer säkert bli stum i vaderna om du ska springa på framfoten hela maran. Det är ju inte fel om hälen touchar marken lite, det är ju en del av den naturliga dämpningen. Det viktigaste är väl att inte ta för långa steg, overstride.

Hur långt har du sprungit i Fastwitch tidigare?

Jag hade tagit de tunnare skorna, chansat och njutit av löpningen. Hellre det än att få ont överallt.
jakob gawlik
1974 • eslöv
#3
25 oktober 2011 kl 17:45
Gilla
Jag sprang lidingöloppet i mina fastswitch ganska smärtfritt. Ja, mer än den vanliga sköna värken i musklerna :)
Roland Söderström
1962 • Onsala
#4
25 oktober 2011 kl 22:56
Gilla
Nu ar det ju ganska lite tid kvar tills du skall springa loppet, sa nagra nyheter i ditt lopsteg ar nog inte att rekomendera.
Jag ar en mangarig lopare som andrade teknik till framfota for 3-4 ar sedan.
Senaste 2-3 aren har jag kort med POSE teknik, kanske mest for att hitta nagra punkter att tanka pa i tekniken.
Efter ditt lopp skulle jag titta mer pa tekniken och borja med en massa fotovningar, fanns en trad for nara dar sen med an tjej som raknade upp en faslig massa superbra ovningar.
Du verkar ju kommit fram till att framfota ar ditt val for framtiden, da ar det nog bra att titta lite narmare pa vilken teknik som passar bast for dig, POSE ar en.

Tunga dampade skor med stor heel/toe ratio hammar ju framfota lopningen.
Jag skulle nog axa chansa pa fastswitch.

For min del ar en BRA POSE teknik raddaren pa asfalt.
Men med fel teknik eller for svaga fotter/vader blir det en pina.
Det har jag pinsamt erfarit.
jakob gawlik
1974 • eslöv
#5
25 oktober 2011 kl 23:49
Gilla
Tack Roland, jag ska springa i mina fastwitch några dagar nu och se hur det utvecklar sig. Visst känns det i fötterna och vaderna skriker, men knäna mår i alla fall prima :) Och det du säger är det jag märker när jag springer långt i mina tjockskor, nämligen att det är svårt att springa ordentligt på framfoten.

Jag försöker tänka på tekniken varje gång jag springer, i början jobbade jag bara på att landa mjukt, sedan mer på framfoten och nu försöker jag att hitta en bra hållning och använda höften. Det är svårast hittills.
Å andra sidan tycker jag att det är roligt att nöta teknik och jobba på att bli bättre :)

Det hade varit kul att springa med någon som kan det och kan ge tips.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#6
26 oktober 2011 kl 00:35
Gilla
Leta efter en POSE tranare och ta en lektion.
POSE funkar sakerligen inte for alla, men det kan ju vara vart ett forsok.
1983 • Västerås
#7
26 oktober 2011 kl 06:21
Gilla
Det finns ju en del tekniker som mer eller mindre liknar varandra. Good form running och Chi-running är två till.
Jag kör inte efter någon speciell teknik utan har några hållpunkter i tekniken som jag tänker på. T.ex. att inte tappa överkroppen, landa med foten under kroppen, hålla en takt av 180 steg i minuten. Det sistnämnda tyckte jag kom naturligt med det kortare steget.
jakob gawlik
1974 • eslöv
#8
26 oktober 2011 kl 06:48
Gilla
Thomas, jag resonerar väl lite som du och försöker ta fasta på hållpunkterna.
Morris Packer
1962 • Vejbystrand
#9
26 oktober 2011 kl 09:29
Gilla
Ok, lite udda men förmodligen ett erkännande av tunna skor: US Navy tillåter officiellt "minimalistskor" inkl VFF för träning och för fitnesstestet.
http://www.public.navy.mil/bupers-npc/reference/messages/Documents/NAVADMINS/NAV2011/NAV11238.txt
Peter
1985 • Luleå
#10
26 oktober 2011 kl 10:45
Gilla
För att reda ut begreppen en aning:

"Är det bättre att springa i lättare skor och låta benen dämpa eller är det bättre att köra på de tunga skorna?"

Går du över till klumpig overstride hällandning med tunga skor? DÅ kan det väl vara poäng att skippa de helt. När man pratar om att tunga skor är "dåliga" är det ju för att de hämmar löptekniken. Springer du "bra" även med tjockskor finns ju ingen jättestor anledning att kasta bort dom direkt.

Sen hur pass dämpade skor man tycker sig behöva med bra löpteknink är väl en annan sak, som jag inte ska kommentera. Har heller ingen aning om hur dämpade de skomodellerna som nämns är. Har för övrigt själv funderat en del i liknande banor när det nu var dags för nya mängdskor.
jakob gawlik
1974 • eslöv
#11
26 oktober 2011 kl 20:20
Gilla
Jag går inte över till hällandning eller overstride, men det är klart lättare att slarva med mer dämpade skor.
Oldboy
1952 • Danderyd
#12
27 oktober 2011 kl 00:08
Gilla
Om du klarar att behålla löpsteget med tjockskorna skulle jag rekommendera att du tränar i tjockskorna fram till loppet men springer loppet i dina Fastwitch. Alternativt att du väljer mjukt underlag för dina träningspass, kanske ännu bättre. Detta för att spara lite på vaderna som lär få det jobbigt ändå på maran. Men eftersom Lidingöloppet gick bra tror jag du fixar maran också. För det mesta kan man ju växla mellan att springa på asfalt och på vägkanter e d med grus eller gräs på själva tävlingen, det hjälper fötter och ben att härda ut, dels omväxlingen, dels aningen mjukare landning. Jag gör så själv trots att jag har landat på framfoten/mellanfoten i drygt tre år nu. Då har jag förvisso ännu tunnare skor....

Men efter maran bör du ta det lugnare ett slag, när jag hör att du som rätt färsk "vanelöpare" springer 5-7 mil i veckan ringer en varningsklocka. Risken är stor att du drar på dig skador om du inte låter benen "växa ikapp" din allmänna kondition.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.