Löpning Träning 40 inlägg 7199 visningar

Känner ingen glädje

1970 • Linköping
#1
18 januari 2012 - 08:06
Gilla
Finns det fler som känner som jag?
Jag känner ingen glädje när jag tränar, men jag springer ändå.
Löpning är definitivt inte kul alls, men jag springer ändå.
Har tränat 3-4 ggr/vecka, året runt, utan uppehåll, i 4 år nu. Har aldrig tyckt att löpning varit speciellt kul, men jag springer ändå.
Har provat olika distanser och olika farter och en mängd olika tävlingar. Tävlingar är jobbiga, inte alls roliga, men jag betalar och ställer upp ändå.

Tänk om man skulle tycka att löpning är kul! Vilken lyx.
Näe, kul är att slå en strike i bowling. Kul är att göra mål i fotboll eller ett perfekt passerslag i tennis.

Däremot finns det ingen skönare känsla efteråt, när man har sprungit. Det finns ingen skönare känsla än när man lyckats med sitt mål och gjort en bra tid på en tävling som man tränat inför.

Men roligt, kul...? Näe.

Finns fler som jag?

< < < 1 2 > > >
1981 • Linköping
#2
18 januari 2012 kl 08:11
Gilla
Du kanske ska byta sport Karl? Eller testat nåt nytt typ löpa i grupp, med musik eller med ljudbok?

Jag tcyker att det är skitkul. Inte jämt, men allra oftast! Både innan, under och efter. Särskilt långpassen i vacker natur!
1976 • Hunnebostrand
#3
18 januari 2012 kl 08:18
Gilla
Lägg ner det! Man skall få ut något av det. Det sista har jag bara känt va kul det är att komma ut och springa. Varit sliten vissa dagar och tänkt nej jag tar en kortis och snörat på mig skorna. Helt plötsligt bara flyter man på med ett leende. Det skall vara kul! :)
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#4
18 januari 2012 kl 08:19
Gilla
Börja cykla? Testa lite variation istället. Cykla, simma och löpträna om vartannat för att bryta mönstret. Mitt tips
1965 • Kungsholmen
#5
18 januari 2012 kl 08:24
Gilla
Kul och kul. Tränar man så mycket som du gör och som jag gör så är många pass bara vardag och inte alls kul. Tror inte människan har förmågan att tycka något som man gör så ofta och mycket är "kul", förutom sex då :-)
Jag skulle snarare tala om att det ger positiv energi och att man ofta längtar till träning och inte våndas inför passen. Jag mår bra av att pressa mina gränser och blir lyrisk efter ett väl genomfört pass, men "kul"? Nä.
Kul har jag möjligen de gånger jag springer med andra och är på rätt humör för givande samtal eller då man sporrar varandra till stordåd.
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#6
18 januari 2012 kl 08:26
Gilla
Jag skulle aldrig i mitt liv göra något som jag inte tyckte var roligt eller stimulerande!

Variera din löpning som Karin beskrev och se om det känns roligare, om inte; träna nåt du tycker om. Känslan av tillfredsställelse efter ett genomfört pass eller tävling kan du få inom andra sporter också. Vem vet, du kanske rent av skulle sakna löpningen och uppskatta den mer när du varit ifrån den ett tag.

Måste tillägga att jag beundrar dig som ändå tränar så ihärdigt och deltar på tävlingar trots att du inte tycker om att springa, hur många skulle göra det??

Lycka till!
1974 • Örebro
#7
18 januari 2012 kl 08:28
Gilla
Vissa pass är ju så okul att det i sig gör att de är kul. Intervaller i mörker på hal cykelväg. Löpskolning i snömodd.
Så ser det inte ut i Szalkais instruktionsvideos när han glider runt med sin tjej där i Portugal och visar hur intervallerna ska utföras.

Att man springer beror nog på att annan träning tar för mycket tid. Löpning är effektivare.
1970 • Nordingrå
#8
18 januari 2012 kl 08:33
Gilla
Känner igen mig Karl.
"Kul" tycker jag dock är ett relativt begrepp. För egen del är löpningen mer tillfredsställande än kul. Visst finns det tävlingar/träningspass som är skitkul/-roliga och visst finns det pass som är rent tråkiga, men de flesta passen upplever jag helt enkelt som tillfredsställande.

Precis som Karin så ger långpassen oftast den starkaste känslan, tillfredsställelse för både kropp och själ. Å andra sidan så kan ett "grisigt" intervallpass göra att jag efter passet går omkring och småflinar för mig själv bara för att jag är så jäkla nöjd över att ha gjort passet. Igår kväll körde jag ett pass tusingar i beckmörker, på isigt underlag, efter att ha tränat min ungdomsgrupp i skidor.....jag småflinar fortfarande!

Individuell konditionsidrott är lite speciell. En dubbel Vasaloppsvinnare sa till mig för ett par år sedan "Skidåkning ska inte vara så j-vla roligt" och jag förstår vad han menar. Känslan efteråt och känslan av att lyckas uppnå ett mål, den är oslagbar och uppväger med råge passen som inte var så "j-vla roliga"!
1981 • Dals-Ed
#9
18 januari 2012 kl 08:39
Gilla
Om du nu har en sån skön känsla EFTER träningen så spelar de väl mindre roll om det inte är så "kul" under själva passet? I ditt fall verkar det vara mer målet än resan som är det eftertraktade och det är väl inget fel med det. Vi har ju alla olika definitioner på vad som är kul.

Jag skulle inte heller säga att träningen är rolig alla gånger. Däremot är den väldigt givande och resultatet av den i det långa loppet är att jag mår bra. Därför fortsätter jag. Det är inte så komplicerat.
Camilla Green
1982 • Linköping
#10
18 januari 2012 kl 08:45 Redigerad 18 januari 2012 kl 08:46
Gilla
I din träningsdagbok under målsättning står det: "Att upprätthålla en bra kondition så länge jag tycker löpningen är rolig." Om du nu tröttnat så kanske du skulle ta ett litet brejk och testa annat? Du kanske saknar löpningen om du inte löper på ett tag och sedan får tillbaka gnistan? Eller så kanske du får upp gnistan för något annat. Att träna ska ge något för själen också tycker jag, inte bara kroppen! :)
1965 • Kungsholmen
#11
18 januari 2012 kl 08:54 Redigerad 18 januari 2012 kl 09:03
Gilla
Karl: När jag börjar tänka och känna som du så försöker jag hitta ny inspiration genom att träna i grupp, åka på träningssemester, träningsläger eller bara ändra på träningen så man får in mer variation. Den här årstiden är löpning inte så j-a kul öht.
Testa Military Army Training! Det verkar KUL.
1952 • Varberg
#12
18 januari 2012 kl 08:58
Gilla
Spring med handicapsystem mot närstående och/eller kompisar. Om man är det minsta tävlingsinriktad ger det löpningen en stark extra krydda och ger dessutom träningsmotivation när det tar emot. Träningseffekten blir dessutom förstärkt.
Anders S
1973 • Göteborg
#13
18 januari 2012 kl 09:11
Gilla
Ditt inlägg är lite av att ge oss möjligheten att skjuta mot öppet mål. Jag vet att jag för ca 5 år sen skrev något liknande på puls.se och fick ungefär samma reaktion. Byt sport, sluta, lägg av. Nästan som att jag var dum i huvet som höll på.

Du kan ju bara svara själv, vi kan bara hjälpa dig att formulera frågorna. Det som som eventuellt skiljer dig från mig är att jag älskar tävlingar. Att planera långsiktigt, att genomföra och att njuta av att det är avklarat. Jag gillar inte alltig vägen dit, därför behöver jag målet i fjärran för att motivera.
Så i ditt fall är jag lite nyfiken varför du inte spelar fotboll i division 7 eller tävlar i korpserien i bowling? För min del är svaet att jag hittar inte mina äventyr och utmaningar någon annanstans än i löpningen. Jag har sprungit omkring 10 maraton, 24H, fjäll och trailmaraton och fortfarande finns det massor av äventyr ogjorda som lätt kan motivera mig att underkasta mig hård och tidvis tråkig träning.
Där är människor olika, vissa ser löpningen som motion och social aktivitet, andra drivs av att pressa sig fysiskt och mentalt och flytta sina egna gränser framåt. Jag skulle aldrig drömma om att underkänna någon annans sätt att förhålla sig till motion om det inte gränsar till anorexi eller på annat sätt allvarligt negativt träningsberoende.
Jag är grymt nyfiken på varför du fortsätter när enda ljuspunkten med träningen är den korta känslan av genomförd träning eller uppnått mål.


Men detta med att lägga på alla andra att träning alltid skall vara kul, det tycker jag att ni skall sluta med. Utgå inte från att alla andra fungerar precis som du. :-)

Anneli
1964 • Torsby
#14
18 januari 2012 kl 09:16
Gilla
Så trist det låter....känner ingen glädje, men springer ändå......varför springa ändå?
Självklart sprudlar man inte av glädje vid varje pass och då får man bita ihop men om du aldrig känner någon glädje så är det dags att göra en förändring!!
Pröva något nytt.......det finns oändligt många träningsvarianter så nånstans finner du säkerligen glädjen....
Linda Karlsson
1982 • Mönsterås
#15
18 januari 2012 kl 09:18
Gilla
Som några andra redan skrivit, Karl du borde kanske variera din träning, simma, köra spinningpass, eller kanske ett helt vanligt gruppträningspass på något gym i närheten.
Själv tycker jag känslan som jag upplever efter ett hårt men givande pass är helt underbar. Jag skulle inte fortsätta träna så mycket som jag eller du gör om jag inte tycker det är roligt. Även om alla pass kanske inte är roliga, så är helheten för mig den roliga biten.
Byt sport ett tag eller blanda olika sporter ett tag, är det något annat som är roligare, kör det ett tag då. ;)
Lycka till Karl!
Fredrik Åberg
1976 • Rävlanda
#16
18 januari 2012 kl 09:45
Gilla
Kul att höra att fler inte tycker det är kul! ;)
Jag sliter mig igenom stora delar av årets löpträning. Mitt mål va från början viktminskning. Nu känner jag ändå effekt av löpandet, jag känner mig starkare, friskare och framför allt mer nöjd med att jag tar hand om kroppen. Därför är det egentligen bara effekten och känslan efter avklarad löpning som gör mig nöjd och glad.
För mig är det inte heller så stimulerande att ligga och nöta vägar och banor, som att jaga en tennis,fot eller innebandyboll. Fokuset på livet/vardagen följer med mig ut i spåren, men när man ser en boll.. och som nämnts innan i tråden tränar med andra flyttas i mitt fall fokus ifrån vardagen och in i tävlingsdjävulens domäner! ;)

Jag säger fortsätt löpa. Inte för att det är kul utan för att det är nyttigt. Det tänker jag göra.
Magnus
1968 • Västerås
#17
18 januari 2012 kl 11:05
Gilla
Prova detta test http://iform.se/test-traning/test-hitta-din-fitnessprofil

Själv blev jag "trekker" - och tycker mycket riktigt att löpning är kul :-)
Helene Kolseth
1963 • Falun
#18
18 januari 2012 kl 11:36
Gilla
Minska ner lite på löpning ett tag och gör andra saker. Prova t.ex. crossfit - jättekul!
Du behöver ju inte pausa helt och hållet från löpningen, eftersom du mår bra av det. Det är ju som tandborstning. Inte kul, men man känner sig bra mycket fräschare!

Men, jag har övertalat mig själv att det ÄR kul att springa. Förut sprang jag och tänkte "Gu, va tråkigt, gu va tråkigt!..." med varje steg. Nu tittar jag på omgivningen och tänker att det är vackert - byter ofta löparrunda - och hur smal och vacker jag ska bli för att jag springer;)
Men så varierar jag träningen med crossfit och simining också. Det blir så mycket roligare då!
1981 • Sundsvall
#19
18 januari 2012 kl 11:52
Gilla
Löpning och träning för mig handlar inte om att ha roligt eller kul, vill jag göra nåt kul så går jag ut och dricker öl, går på konsert, reser, tar en fika å snackar skit mm. Tror att allt för många ger upp sin träning just för att de går in med inställningen att det ska vara roligt. Vem tycker egentligen att det är roligt att pressa sig så hårt att man nästan kräks, eller ge sig ut och springa i snöstorm? Inte jag iaf. Det som däremot är roligt är att se resultaten av sin träning, att persa på lopp, att bli mentalt starkare och känna att man är oövervinnerlig.
Anders Rosdahl
1976 • Göteborg
#20
18 januari 2012 kl 12:08
Gilla
Jag känner igen mig mycket i det Karl Tegnestedt och Anders Larvia skriver.

För mig är löpning kul ibland, men oftast inte. Jag springer mycket för att det är tidseffektiv träning och kroppen behöver motion. En annan drivkraft är att göra av med all skräpenergi jag stoppar i mig. Jag överkonsumerar ostmackor, bakverk och godis och känner mig väldigt däst om jag inte tränar.

Dessa faktorer fick mig att springa över 3000 km förra året och det känns faktiskt bra när jag tänker på det. :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.