Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 5481 visningar

Ont i foten!

sabine
1978 • stockholm
#1
9 juni 2012 - 12:10
Gilla  
Hej! Jag har fått problem med smärta i foten, från stortåleden och upp på ovansidan av foten samt lite under foten på den sidan. Känns bättre när jag inte har skor på mig även om det känns...men så fort jag snörar på mig skorna (gäller inte bara löparskor) gör det ont!
Är det någon som känner igen detta och som har ngt bra tips på vad man kan göra? Kanske snöra skorna på nåt annat sätt än det vanliga eller nåt? Gärna nåt som inte innebär vila....:) Tror jag ska köpa på mig lite voltaren idag, vad tror ni om det? Eller det kanske är helt puckat att käka voltaren och träna samtidigt? Tacksam för alla tips och ideér!!
1952 • Varberg
#2
9 juni 2012 - 14:31
Gilla  
Du kan försöka med att känna om det verkar komma från själva leden genom att greppa stortån och ta ut rörelserna maximalt. Kan komma från senorna också vilket ibland kan kännas som ett "knarr". Om det var en stressfraktur skulle du ha ont vid gång barfota också.
Om man ska springa med Voltaren i kroppen ska man ha en diagnos så att man vet att man inte förvärrar det hela.
sabine
1978 • stockholm
#3
9 juni 2012 - 14:39
Gilla  
Hej! Tack för svaret! Inte säker på hur du menar med att greppa och dra ut rörelsen? ska jag dra i stortån? Har provat detta nu och konstaterr att det inte gör ont i själva stortån utan mer från knölen på sidan och ovanför den. Mest ovanför! Har tendens till halux vulgus på den foten också...
Kände inget knarr....
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#4
10 juni 2012 - 10:28
Gilla  
Vet inte om jag förstår dig rätt, men jag har till och från ont undersida foten, runt inre fotknölen och upp en bit på insida/baksida vad. http://www.hss.edu/images/articles/JMM_posterior_tibial_tendon_insufficiency_foot_diagram_thumb.jpg

En överansträngd muskel fick jag höra av naprapaten.

Funkar bra att stretcha (tycker jag) om man sitter på huk och försöker trycka ner hälen i golvet.
sabine
1978 • stockholm
#5
10 juni 2012 - 22:41
Gilla  
Nä, jag menar själva knölen eller vad man ska kalla det som kommer efter stortån...Längre fram på foten alltså! Och så runt den knölen ovanför och under...
Vet vilken stretching du menar! Den är skön, gör den efter varje löprunda...
Gillade föresten där bilden i länken du skickade! "too many toes" ha ha...så kan man ju också kalla det....:)
1952 • Varberg
#6
11 juni 2012 - 08:41
Gilla  
Är det din hallux valgus som ställer till problem? Kan stämma med att det blir värre vid tryck. Finns en hel del sökbart att finna om det.
sabine
1978 • stockholm
#7
12 juni 2012 - 20:56
Gilla  
Tage- jo det är nog det...Ska kolla runt lite och se om jag hittar något användbart tips!
jimmy erlandsson
1984 • uppsala
#8
12 juni 2012 - 21:15
Gilla  
En sak är ju säker.. Och det är att dina 3 mil du sprungit senaste dagarna inte hjälper foten att läka iaf.

Om du nu för så ont att ha skor på sig bör du nog undvika att ha dom på dig..och har du det, så SPRING INTE!

(kanske låter spydigt?) Men ta en skada på allvar..finns så många som sprungit sönder sig helt för att man inte lyssnat på kroppens signaler..
Linda Karlsson
1982 • Mönsterås
#9
12 juni 2012 - 21:16
Gilla  
Hej!!
Jag hoppar in och lånar din mycket bra tråd om ont i foten Sabine. Hoppas det är ok?! ;)
Jag har/får ont på utsidan av höger foten, när jag blandar underlaget jag springer på. Känner i stort sett inget om jag håller mig till asfalt.
Nu har jag blandat mina två senaste pass och får ont på samma ställe.

Kan det bero på underlag eller något annat??
1952 • Varberg
#10
13 juni 2012 - 08:47
Gilla  
@Linda: Jag tycker bra asfalt är det bästa underlaget eftersom man kan lita på det och renodla löptekniken. Ett underlag som ger vinklingar åt olika håll riskerar i mina ögon öka skaderisken och man kan heller inte springa lika fort.
Utsidan av höger fot kan vara peroneussenorna vilket också stämmer med vinkelbelastningar, men kan förstås vara annat också. Hursomhelst har du ju inget problem - kör asfalt :-)
Linda Karlsson
1982 • Mönsterås
#11
13 juni 2012 - 14:40
Gilla  
Tackar för svaret Tage! :)
Jag kommer kör asfalt ett tag nu för att se hur det känns, om det känns. Plus att jag har haft olika skor på mig på de olika passen, annars hade man ju kunnat ana att man behöver nya skor.
1952 • Varberg
#12
13 juni 2012 - 15:15
Gilla  
Skorna kan förstås ha betydelse. Blir lättare att känna om du kör samma underlag hela tiden.
sabine
1978 • stockholm
#13
16 juni 2012 - 13:32
Gilla  
@ Jimmy: Ja, såklart att det är bättre att vila om man har en skada, men såvitt jag vet går det inte att vila sig ifrån hallux vulgus som ju verkar vara det som ställer till det för mig...
Däremot ska jag undvika skor som inte känns bra och köpa nya löparskor.. Om någon har tips på lätta, snabba skor som är mjuka fram på foten så tar jag tacksamt emot dessa!:)
Nina Lafvas
1973 • Åkersberga
#14
22 maj 2013 - 10:19
Gilla  
Hej Sabine. Nu har det ju gått nästan ett år sedan du skrev om detta och jag är nyfiken på om du fått hjälp och blivit bra? Jag har själv haft samma problem i två år och först nu fattat att det är Hallux vulgus. Ska idag till en ortoped/naprapat (vet inte vad det blir, de har båda) för ett första besök och hoppas få hjälp för det är så tungt att inte kunna träna som man vill.
sabine
1978 • stockholm
#15
22 maj 2013 - 10:38
Gilla  
Hej Nina! Nja...Mina fötter är fortfarande likadana..:) Men jag har bytt till skor som passar mina fötter bättre och som inte klämmer på sidan i lika stor utsträckning som de jag hade förut. Så det känns bättre men på långpass sväller ju fötterna och då gör det ont! Men jag överlever...
Hoppas det löser sig för dig! Berätta gärna hur det gick hos ortopeden/naprapaten!:)
Nina Lafvas
1973 • Åkersberga
#16
23 maj 2013 - 13:29
Gilla  
Jo jag fick göra avtryck av fötterna och om två veckor ska jag dit igen och hämta sulorna. Sen provade jag ut och köpte nya löparskor som är extra breda fram så får vi se hur det går. Ska springa Täbyloppet 5 km på söndag och har ju inte tränat så mycket p.g.a. foten så det blir ju spännande :)
Magdalena
1972 • Tumba
#17
23 maj 2013 - 13:39
Gilla  
Jag har också Hallux valgus, genetiskt betingat som jag haft hela livet, men nu sista åren har det börjat bli ganska besvärligt... När jag springer har jag skor som har bred tåbox, de är också två nummer för stora eftersom mina fötter svullnar så himla mycket när det är varmt. Har även ortopediska inlägg sedan i höstas, och det känns mycket bättre nu än innan. Samt att jag är noga med att använda bra löparstrumpor nu (vilket jag inte var förut, och då nötte det mera på stortå knölen). Funderar på om man ska operera sig eller inte, men är tveksam då det inte alltid verkar bli så himla bra resultat... Det som kan hjälpa lite att förbättra det är att göra daglig fotgymnastik, dvs tåhävningar, spreta/flexa/knipa med tårna. Till vardags försöker jag använda skor där tårna får ordentlig plats, och så ska man ju tydligen inte använda högklackat..
Nina Lafvas
1973 • Åkersberga
#18
23 maj 2013 - 14:11
Gilla  
Ja Magdalena. Sitter här och spretar med tårna :) Högklackat har aldrig varit min grej, men de flesta skor klämmer ju åt tårna ändå. Ska bli intressant att se om det blir skillnad med mina nya som ska vara extra breda. Och med inläggen förstås. Använder du dem i alla skor eller bara när du tränar?
Magdalena
1972 • Tumba
#19
23 maj 2013 - 15:19
Gilla  
De ortopediska inläggen har jag bara i mina löparskor, men de går ju att flytta över till andra "promenadskor" (Nike-sneakers) & vandringskängor också fast det brukar jag inte göra. Finns färdiga helsulor för 400 kr att köpa på sportaffärerna, så jag har ett par såna att lägga in i dessa istället, så ska de ortopediska hålla i 3-4 år (annars håller de bara 1-2 år).
En del av mina vardagsskor är väldigt platta och hårda som gör att jag får ont i hålfoten & stortåknölen, så där har jag köpt sk halvsulor som jag kan flytta mellan mina olika skorna. Nä högklackat brukar jag inte heller ha, men ibland är det ju fest, och då får man lida pin för att vara fin, och då blir det lite bekvämare med öppen tå... :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.