Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 5769 visningar

Alternativ vård för odiagnocticerad höftsmärta? (Göteborg)

Marie Vänerfors
1973 • Göteborg
#1
2 juli 2012 - 07:55
Gilla
Så less nu...
Ska göra en löjligt lång historia så kort jag kan..
15 månader har jag haft ont, utsida höft. Blev riktigt illa efter Gbg- varvet 2011, då jag fick bryta efter 7-8 km. Varit hos ett otal läkare, remisser hit och dit. Testat sjukgymnastik, naprapat, osv.
Alla gissar, ingen vet var min smärta kommer från. Röntgats, även magnetröntgen. Inget syns. Testat kortisonbehandlingar. Nä...
Vila tar bort stora delar av smärtan, men inte all smärta, den finns där i pereferin. Nu har jag försökt komma igång lite med löpningen igen- 3-5km 1 gång i veckan funkar utan att det blir värre, men jag var tvungen att testa springa lite oftare för att se vad som händer, sprang 2 5-km rundor med 3 dagars mellanrum=smärtan tillbaka!
Nu är jag dels intresserad av att höra om ngn varit med om något liknande men också ute efter tips på vilken typ av vård man ska söka. Snart uppsöker jag en trollkarl! Kanske nån vet nån bra!? ;) (Göteborgsområdet gärna...)
1973 • Göteborg
#2
2 juli 2012 kl 09:40
Gilla
Jag är ingen trollkarl- eller kvinna, men har oxå haft väldiga smärtor från höften, ibland känningar utsidan knä på samma sida. Antar att det är "löparknä" men att smärtorna i första hand drabbar höften eftersom det hänger ihop.

Jag har inte sökt professionell hjälp utan när mina smärtor var som värst (dvs kunde knappt gå) i julas så gjorde jag följande:
Tog en 14 dagars Voltaren-kur.
Skaffade gymkort och tränade allt möjligt, dock inte en meter löpning. Körde kondition på cykel, roddmaskin och crosstrainer, körde styrka i olika maskiner (jämnt fördelat överkropp, mage/rygg och benstyrka) samt gick på bodypump. Och lärde mig stretcha ordentligt!!
Tror personligen att styrketräningen var en av pusselbitarna!

Dessutom, vad har du för skor? Jag har en neutral fot och köpte därför neutrala skor och det var efter det som besvären kom. När jag började springa lite försiktigt i våras fick jag känningar igen, bytte till mina gamla pronationsskor och plötsligt blev det bättre!

Kunde genomföra Gbg-varvet utan några besvär, fick dock känningar för en tid sedan i samband med Blodomloppet, men så har jag ju inte varit lika flitig på gymmet nu när man hellre tränar utomhus.
Känner av höftsmärtorna ibland, dock ganska beskedligt, inte värre än att jag kan springa en mil och stretchar jag noga efteråt så blir det iaf inte värre!

Var lite smått desperat i vintras och var på vippen att söka sjukgymnast eller naprapat, men jag tror som sagt att styrketräningen rent generellt + löpvila och byte av skor var det som hjälpte mig.

Lycka till!
Marie Vänerfors
1973 • Göteborg
#3
2 juli 2012 kl 09:45
Gilla
Har kört massvis alternativ träning. Massvis!!!
Inget bättre tyvärr. Sjukgymnastik också. Massvis!
Skorna är jag ganska övertygad om att de inte är boven i dramat tyvärr... Svårt med styrketräning dock, eftersom så många övningar ger mer smärta i höften.
Stretchat på massa olika sätt för jag och har gjort också... :(
Är ganska nära att ge upp och strunta i löpningen. Men har ju svårt att hitta andra träningsformer som funkar, får ondare av det mesta.
Marie Vänerfors
1973 • Göteborg
#4
2 juli 2012 kl 09:46
Gilla
Har ju löpvilat förresten. Typ ett halvår utan ett löpsteg, men smärtan försvinner inte ändå.
1981 • Örebro
#5
2 juli 2012 kl 09:56
Gilla
Kan du definera utsida höft?
Marie Vänerfors
1973 • Göteborg
#6
2 juli 2012 kl 10:40
Gilla
Hm. Några cm under höftkulan- svår definierat exakt tydligen tom för läkare. Smärtan känns inte i viloläge (förutom de tillfällen det är riktigt illa) men kommer fram vid stretch eller om jag liksom vrider höften inåt. Skitsvårt att förklara! Det som triggar fram smärtan mest förutom löpningen är vanliga utfallssteg.
1973 • Göteborg
#7
2 juli 2012 kl 10:52
Gilla
Hmmm... Ja du tycks ha provat allt!
En träningsform som funkar för mig - och som är kul - är landsvägscykling! Visst, det kräver en hyfsat bra cykel och lite prylar om det ska vara kul, och gärna någon att cykla tillsammans med, men om det funkar för din höft så rekommenderar jag det! Trist om du ska behöva sluta med alla slags träning bara för en sån sak annars, man vinner ju så mycket i övrigt när det gäller hälsa och välbefinnande!

Jag känner igen lokalisationen av smärtan så som du beskriver och det låter som ITB, enligt min mening (därmed inte sagt att det ÄR så!). Märkligt att varken läkare eller sjukgymnasterna har kunnat diagnosticera dig!
Lycka till i alla fall!
Marie Vänerfors
1973 • Göteborg
#8
2 juli 2012 kl 11:01
Gilla
Har ju dessutom ett konstigt knä, som jag har ont i ibland, och som knakar och knäpper ngt fruktansvärt...
1952 • Varberg
#9
2 juli 2012 kl 11:56
Gilla
Vad trist Marie att varken få en diagnos eller kunna alternativträna styrka för att förhoppningsvis få en förändring till det bättre.
Har själv problem med vä ljumske som jag tror uppstått av en sträckning/bristning i nedre bukmuskelpartiet och sedan även gett en del besvär ned längs lårets insida. Försöker liksom Marie få en förändring via uppbyggnad av styrka i tidigare svaga partier. Skaffat en träningsmatta som är utmärkt att köra bål höfter mm och har sedan tidigare en träningscykel för att hålla konditionen. Har hittills även kunnat springa en del, men får ransonera.
Frida Olsson
1977 • Tollered
#10
2 juli 2012 kl 12:14
Gilla
Skador är verkligen trist och än värre är det att inte ens få skadan diagnostierad.
MEN ge inte upp. Tyvärr kan det ta låång tid att hitta den hjälpen som funkar bäst för dig. Gick själv med en nackskada i över sex år, med oändligt många "expertbesök", innan jag äntligen hittade en sjukgymnast som kunde hjälpa mig.
Har också lite problem med min höft då och då, men har märkt att det funkar att tejpa med kinesio tape. Jag gör det själv men det går säkert att hitta bra massörer/sjukgymnaster som kan tejpa dig.

Lycka till och ge inte upp!!
Marie Vänerfors
1973 • Göteborg
#11
2 juli 2012 kl 12:31
Gilla
Tack för tipsen... Och pepping...
Har faktiskt nu bokat tid hos en kiropraktor, en som jag fick tios om av en kompis.
Fick tid i augusti. Suck.
Annette Askenryd
1969 • Piteå
#12
2 juli 2012 kl 14:22
Gilla
Jag känner också igen symtomen eftersom jag har samma. Ifjol vilade jag hela sommaren och kunde dörefter börja trappa upp löpningen igen. I vinter har jag sprungit bra och kände mig i kanonform i april. Troligen körde jag lite för hårt då för smärtorna kom tillbaka. Var anmäld till Sth marathon (min första mara) och vilade därför en månad innan den. Kunde genomföra maran utan någon smärta alls (vilket jag inte hade trott), däremot kom smärtan tillbaka några dagar efter loppet. Min egen diagnos är löparknä, men eftersom jag är lite till åren (hmm) så har jag läst att smärtan kan sätta sig i höften (där senan fäster), gäller även gravida kvinnor.
Just nu kört jag tråkig alternativ träning samt kör ett kombinerat stretch/core och höftstabiliserande program. Plågar mig dessutom på foamroller, men det blir bättre och bättre. Snart hoppas jag få springa igen, men det gäller att lyssna på kroppen och låta den vila emellanåt - det 'är något jag försöker lära mig i alla fall! :-)
Lycka till!
1966 • Karlstad
#13
2 juli 2012 kl 17:42
Gilla
Med risk för att jag missuppfattar dig.. du får väl ignorera bara om det är så :-)
Jag får känslan att du gör en hel del saker. Har du provat att hoppa över allt.. stretch, utfallssteg, styrketräning, cykel osv.. och testat enbart försiktig löpning?
Marie Vänerfors
1973 • Göteborg
#14
2 juli 2012 kl 18:21
Gilla
Peter: har testat det också.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.