Löpning Kom igång 6 inlägg 4015 visningar

Ont i knän och vrister

Pär Juteståhl
1976 • Uppsala
#1
12 maj 2008 - 09:11 (Redigerad 12 maj 2008 - 13:42)
Gilla
Jag har, efter ett par års uppehåll, kommit igång med löpningen igen. Kört i ca 6v. nu 2 ggr/vecka, ca 7 respektive 15 km varvat. Gått bra hittills men de senaste två rundorna har jag känt av smärta i båda knäna och framförallt utsidan på vristen ut mot knylan. Ingen extrem smärta men klart märkbar. Har försökt ändra steget lite men det har bara lett till att jag fått anspänningar i ryggen också.

Jag har ett naturligt tugnt steg och slår i rätt hårt med hälen när jag löper. Försöker springa så mkt. som möjligt utanför asfalt för att minska belastningen, springer i ett par Asics Gel Empire II vilka jag inte riktigt gillar; de känns väldigt fladdriga så nya skor är väl en ev. lösning. Annars? Läkare? Vila?

EvaMarie
1957 • Linköping
#2
12 maj 2008 kl 10:23
Gilla
En tumregel är att det brukar ta 6-8 veckor att jobba fram en skada - och ungefär lika lång tid att bli av med den.

Mitt förslag är att du inte slutar träna helt men minskar belastningen radikalt. Troligen handlar det om kortare pass och lugnare. Bit inte ihop och jobba dig igenom smärtan. Kanske ska du lägga in ett par promenadpass till och med? Gå sedan på känsla för hur du kan lååångsamt öka belastningen igen i form av längre sträckor och ökad fart. Har du tålamod att skynda långsamt nu får du igen det senare!

Och som du själv säger - funkar inte skorna så funkar inte löpningen heller. Ta hjälp av någon proffsbutik och hitta ett par skor som passar dig och din löpstil.
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#3
12 maj 2008 kl 12:36
Gilla
nu kan vi ju inte se din dagbok men att sätta igång så hårt som du gjort (7 resp 15 km) är som att be om skador. håller med EvaMarie; dra ner på längden och tiden, testa att stretcha lite lätt då och då och kanske blanda upp träningen lite med simning eller cykel. Läs här på forumet om alla som har startat för hårt (mig själv inkluderat) och fått lägga om sin träning radikalt för att komma runt sina skador.
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#4
12 maj 2008 kl 13:48
Gilla
Hej Pär, läs tråden "Nybörjare med ont". Eller om du klickar på jogg.se loggan så kommer du in i olika kategorier: bla skador, sjukdomar & rehab. Kolla de gamla trådarna. Ökas distanser och/eller hastighet för fort så kommer skadorna som ett brev på e-posten… Tyvärr kan jag väl bara hålla med alla andra. Även om du har löpt förut så är dina mjukdelar (ligament, brosk och benhinnor) nybörjare igen. http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=2754&searchstr=nybörjare%20med%20ont
Lycka till, Su-San
Pär Juteståhl
1976 • Uppsala
#5
13 maj 2008 kl 11:15
Gilla
Tack för tipsen! Bör väl inse att man inte är i samma form som förut när jag tränade (även om det tar emot). Ska lägga in ett par kilometers gång kombinerat med lättare löpning de närmaste veckorna.
Anders Redelius
1959 • Eskilstuna
#6
13 maj 2008 kl 20:51
Gilla
Kola mitt inlägg i tråden "springa snabbare"
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.