Löpning Kost & Näring 106 inlägg 9484 visningar

Jonas Colting om Uppladdning SM - Kommentera!

1955 • Enköping
#1
19 juli 2012 - 20:06
Gilla
" Årets upplaga av Stockholm Marathon, som anordnas den 2 juni, var fullbokat redan i december. Av de cirka 21 000 som kommer att delta uppskattas nästan 4 procent få avbryta loppet. Och enligt triathleten och kostexperten Jonas Colting kommer cirka 90 procent av dem som bryter göra det för att de har ätit fel innan loppet.

På riktigt?
– Japp, de får problem för att de har ätit för mycket, för svårsmält eller för tätt samma dag.

Så vad är hemligheten?
– På tävlingsdagen är det viktigaste att du väljer något som du smälter lätt. Att äta mängder med pasta, som vissa föreslår, är bisarrt och dumt. Den största myten vad gäller kost och träning är att man ska trycka i sig kolhydrater. Det behövs inte för att kunna träna och tävla på hög nivå. Det är just kolhydrathetsen i Sverige som har gjort att vi har paradoxen med många tjocka motionärer. Man tränar mycket, men är trots det överviktig. Fett går nämligen inte att förbränna på de höga insulinnivåer som kolhydraterna ger. Jag säger inte att man ska undvika kolhydrater helt, men man kan skära bort sådant som är onyttigt och onödigt. Vi är stenåldersmänniskor som är gjorda för långt och segt arbete med mycket feta livsmedel.

Vad äter du inför ett maraton?
– Ganska fet och näringsrik föda. Till frukost äter jag mina egna pannkakor innehållande fem ägg, en banan, en sked mandelsmör, kanel och salt – allt stavmixas. Till det serverar jag lite bär och vispad grädde. Till lunch blir det en stor näringsrik sallad med olika typer av grönt, avocado och lax eller oxfilé.

Hur ska jag dricka?
– Inte överdrivet. Du är ingen kamel som ska korsa öknen, och du får vätska under loppet. Många får problem för att de har druckit för mycket vatten som samlats i vävnaden. Får du inte vätska under loppet: se till att ha på dig ett bälte med ett par små vattenflaskor.

Och under loppet?
– Efter en mil kan man hugga in på näringsrika gels. De finns i många olika typer, så prova dig fram till någon du gillar. Att tejpa fast sex till åtta sådana på kroppen och fördela dem över sträckan är en bra idé.

Och i slutet av loppet?
– Coca-Cola är oslagbart när man har cirka en timme kvar. Det är jättemånga elitlöpare som kör på det i slutet. Det innehåller upp­piggande socker och koffein, och dessutom kolsyra som gör att du rapar. Man sväljer ju en hel del luft under ett maraton."

Tja vad säger ni om hans synpunkter ?????

< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Robin
2008 • Götet
#2
19 juli 2012 kl 20:57
Gilla
Tycker det låter vettigt, men hans bror skulle säkert ha ännu bättre råd :)
#3
19 juli 2012 kl 21:31
Detta inlägg har raderats
HR
1972 • Stockholm
#4
19 juli 2012 kl 22:56
Gilla
Jag håller med om mycket som Colting säger och mycket av det han förespråkar. Men, skulle jag äta som Colting föreskriver så VET jag att jag skulle bajsa på mig under loppet. Så hans kostråd är inget jag själv skulle kunna följa.

Jag tror de flesta vuxna människor förstår att man inte ska hälla i sig socker till vardags och ser man det ur ett långtidsperspektiv när det gäller dagen problematik med "tjocka motionärer" så håller jag helt med Bo Engwall i inlägget ovan.

Dessutom så ska man ju ha i åtanke att Colting trycker i sig en ansenlig mängd mycket snabba kolhydrater under själva loppet. Det är ju helt i enlighet med de flesta andra duktiga uthållighetsidrottares tankebanor.

Colting är en duktig atlet och som sådan en förebild för mig. Jag skulle inte vilja kalla Colting för en kostexpert, han har för dålig koll på den fysiologiska delen för att man ska ta honom på allvar när det och hans lekmannamässiga påståenden känns inte trovärdiga, men det är ju svårt att verifiera det när han hänvisar till överinlagring av vatten i kroppen i något så diffust som "vävnaden" vilket definitionsmässigt är tveksamt att säga.

Dessutom finns det en ganska stor skillnad på vatteninlagring i kroppen i samband med kolhydratintag jämfört med t ex fett och sådant verkar inte Colting ha koll på.

Det känns onödigt att ta utrymme för att gå in på det här, men det är en av de saker som för mig bevisar att kunskapen är "grund" och kanske mer "populistisk" än vad man skulle önska. Jag skulle gärna träffa Colting och fråga honom lite mer på djupet, men jag misstänker att han kanske skulle måla in sig i ett hörn med sina delvis felaktiga påståenden.
Jag tror att han helt enkelt inte vet hur det funkar, men att han tror att han vet det.

För den som läser på om energiomvandlingen i kroppen och hur den fungerar "på riktigt" så förstår man nog att kolhydraterna ÄR nödvändiga för en mängd livsnödvändiga processer i kroppen - men att det finns en baksida med ett överintag av kolhydrater.

Kolhydraterna i sig är inte problemet, utan fel- eller överkonsumtionen av dessa. Men, du kan inte ersätta dem med enbart fett och tro att samma saker sker i kroppen. För en hårt tränande individ är det ganska svårt att få i sig för mycket kolhydrater. Alla kolisar är inte stöpta i samma form heller.

Ackumulerad överkonsumtion av näring / när man har ett felaktigt konsumtionsmönster under flera år för en individ resulterar i ett för högt BMI. Det springer man inte bort under en helg och det bäddar inte för bra resultat i löpspåret heller.

En individ som tränar hårt och regelbundet i en uthållighetsidrott under flera år och bygger upp sin kropp har oftast inte problem med för högt BMI.

En person som inte tränar och sköter sin kost kan behålla en hyfsat god fysik och vigör och hålla ett lågt BMI. Även med en mycket kolhydratrik kost.

Under åtta år av noll löpning och nästan noll styrketräning så pendlade jag max plus minus två kilo i vikt och gick aldrig över 70kg i vikt. Detta "trots" ett kolhydratintag som låg på ca 75 till 80% av energivärdet i snitt. Enligt Colting så borde jag vara fet och ha diabetes och sockersvängningar. Men nej, jag har varit frisk, stark och uthållig på mitt fysiska jobb och inte sjuk mer än en vecka på åtta år och aldrig en influensa i vuxen ålder. Är ju dessutom mer deffad än Colting är, även när jag inte tränar, så kolhydrathetsen är i mitt tycke betydligt överdriven. Jag anstränger ju mig inte heller och följer ingen slavisk och uttänkt kostplan.

Men alla har vi olika erfaringar och en del kan ju inte kika på en morotskaka utan att byxknappen poppar iväg över halva rummet. Själv kan jag ju inte äta vad som helst - jag är inte immun mot fetma - men kolhydraterna har inte hindrat mig att behålla magrutorna genom hela livet - tränad som otränad. Däremot känns det som att min kropp inte gärna slukar fett och socker samtidigt.

Repeterar sista stycker av Bo Engwalls finfina inlägg ovan:

"Med ökad mängdträning skulle kostfaktorn bli mindre viktig dock förutsatt att man tränar med tillräckliga glykogendepåer speciellt vid fartträning."

Idag åt jag en smörgås till frukost och en smörgås till lunch och en smörgås till kvällsmål och då blev löppasset kl 20.00 lidande: 4:30 tempo i snitt. Det var dock inte ansträngande men det fanns för lite i kroppen.

Kommer trycka kolhydrater inför helgens fartlek och njuta av varje vingummi som för mig in i diabetesdimman och framåt i sub fyra tempo. ;)
1971 • Nykvarn
#5
19 juli 2012 kl 23:11
Gilla
Henrik, det där var bland det bästa och mest välbalanserade jag läst om kost här på forumet, tack för inlägget!
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#6
19 juli 2012 kl 23:16
Gilla
Henrik, brilliant. Helt brilliant.

Din text ovan skulle kunna ersätta hela den galna kostdebatten som pågår.
Björn
1975 • Stockholm
#7
19 juli 2012 kl 23:40
Gilla
Kan bara instämma.
Mattias Eriksson
1976 • Solna
#8
19 juli 2012 kl 23:54
Gilla
Strålande skrivet Henrik!
Victoria
1970 • Mölndal
#9
19 juli 2012 kl 23:56
Gilla
Hear, hear Henrik!
Colting är väldigt mycket en "media-babe". Har lyssnat på honom vid en löparclinic. Han är övertygande i sin framtoning. Kommer dock allt för ofta med sakfel och sin egen "fysiologi". Som medicinskt utbildad kan man (jag!) bli lite småprovocerad. Han är tyvärr rätt dålig på att bli ifrågasatt....
Under föreläsningen ondgjorde han sig bl.a. Över pasta med kommentaren att -"det finns inga pastaträd". I höstas träffade jag Fredrik Paulùn och berättade detta för honom och frågade vad han tyckte.
Han replikerade snabbt -"det finns heller inga Red Bull- träd"!!!!
(En av JC's sponsorer) . Nae, jag är icke imponerad av JC, däremot av ditt kloka inlägg!
1975 • Alnö
#10
20 juli 2012 kl 00:04
Gilla
I år var det väl ganska få som kom till start på maran och 7% som bröt. Men det berodde nog inte på kosten utan det förbannade vädret.
Jag pejlade faktist av med Colting strax innan maran vad han tyckte var bra som uppladdning inför ett långpass (träning - 3 mil ungefär). Jag föreslog en stor sallad - Colting tyckte en kopp kaffe och en Dohnut.

Men jag tycker ändå det är lite skön inställning. Det jag lär mig av Colting är att inte fokusera för mycket på kosten för även om han ger råd - så är det ju ytterst funktionella för honom själv och ingen annan.
Jag har läst hans bok "Den nakna hälsan" och ibland blir man lite brydd hur han resonerar. MEN, jag fick underhållning och en liten funderare över vad som fungerar för mig (havregrynsgröt, banan och vatten).
1955 • Enköping
#11
20 juli 2012 kl 08:23
Gilla
Själv tycker jag han ibland är provocerande kontroversiell, men visst har han sina poänger inte bara när han pratar om träning och kost....

Själv tror jag på en allsidig kost - att inte överdriva åt något håll - måttligt med pasta - mkt grönsaker och naturliga proukter för att få i mig alla nödvändiga vitaminer och mineraler och muskelglykogen för att få kroppen förberedd på träningen. Är själv en sådan där motionär som har lite för högt BMI - så vi för se hur det funkar i höst/vinter/vår när jag drar igång med träningsprogram för sub3.30 - sprang 1996 på 3:55 så min målsättning är att sänka den tiden nästa års SM!

Att utesluta kolhydraterna funkar inte för mig - jo jag går ner i vikt, men till priset att träningen inte funkar och att själva idèn med att utesluta kolisarna eller minska drastiskt på dem verkar onaturlig!
Henrik Eklund
1976 • Stockholm
#12
20 juli 2012 kl 08:34
Gilla
Jag gillar JC för att han sticker ut i denna djungel, men har också noterat att det är väldigt lite som är underbyggt.

Det man ofta glömmer bort är att JC tränar en dos som motionärer inte är i närheten av. Vanliga motionärer tränar 3-4 dagar i veckan, äter dagens lunch och unnar sig på fredag och lördagar och har egentligen ingen direkt mål förutom en del lopp som ska springas, t ex maran, LL och likande (är det ngn för övrigt som noterat att det kostar 945 kr att plåga sig 42,195 m !!! lite diskussion om det ngt över prissatta motionsloppen i Sverige)

i JC fall kvittar det vad han äter han bränner allt ändå.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#13
20 juli 2012 kl 08:48
Gilla
Hyllar också Henrik Rs inlägg, balanserat, vettigt, och inte minst kul, skrattade högt år "en del kan ju inte kika på en morotskaka utan att byxknappen poppar iväg över halva rummet.".
Fast jag vill gärna veta hur jag också kan behålla magrutorna genom hela livet oavsett kost, tror mina magrutor behöver få lite inspiration av dina...
Martin Wass
1975 • Göteborg
#14
20 juli 2012 kl 08:57
Gilla
Det var intressant jag tror mycket på Colting. Men skulle gärna vilja vet mer tillexempel hur man skall äta dagen innan maran jag misstänker han inte tror på att kolhydratladda dagen före eftersom han inte ens nämner detta. Undrar också hur han tycker man skall träna tillexempel om det är okey med gels under långpassen.
Mikael
1986 • Borås
#15
20 juli 2012 kl 10:16
Gilla
Är det bara jag som läser "Svenska Mästerskapen" varje gång någon skriver SM...?
HR
1972 • Stockholm
#16
20 juli 2012 kl 11:16 Redigerad 20 juli 2012 kl 11:18
Gilla
Hej allihop!

Blev lite lättad över den positiva responsen då jag nästan var inställd på att jag skulle behöva omregistrera mig under falskt namn för att kunna smyglogga mina pass framöver och var tre sekunder ifrån att radera inlägget igår kväll.

Jag vill också tillägga att så vitt jag vet har Jonas Colting aldrig utgivit sig själv för att vara kostexpert. Jag har inte mer än ströbläddrat i hans bok, som min sambo har och som ligger här hemma. Jag tycker inte att den verkar så bra.

Mikael Bogren:
Ja, jag trodde först det handlade om Svenska Mästerskapen i någonting, innan jag började läsa.

Martin Wass: hur länge är du ute i spåret? Hur snabbt springer du? Jag har inte använt gel själv men det är många som springer långpass med gel och känner sig hjälpta av det. Jag kommer prova själv på nästa ˜20km pass men normalt dricker jag bara vatten. Jag kolhydratladdar heller inte dagarna innan mer än att jag ser till att inte missa måltider och att vara mätt hela tiden. På själva dagen för ett långpass behöver jag personligen frukost och kanske något lite sött en liten stund innan långpasset för självförtroendets skull, gillar inte tanken på att köra "slut" på bränslet.

Enkelt sagt så är laddningen dagen innan förvisso kolhydratbaserad men jag äter inte mer än vanligt, kanske att det blir ett mindre kvällsmål extra. Vill ju inte gå och lägga sig helt bukstinn.

För mig är kolhydraterna givna inför ett långpass, och även direkt efter. Mellan löpturerna och träningsfria dagar kan jag äta det mesta som faller mig i smaken.

Stefan Jensen
1972 • LIDINGÖ
#17
20 juli 2012 kl 11:28
Gilla
Håller med tidigare talare - Henriks inlägg är så j-vla klockrent!

JC har ganska stora erfarenheter när det gäller att bryta tävlingar, iallafall numera. ;-) Han är dock rktigt vass när det gäller sitt varumärke och har ju en del intressanta idéer.



Roland Söderström
1962 • Onsala
#18
20 juli 2012 kl 11:40
Gilla
Man far val lasa lite mellan raderna nar det galler Colting.
Men den grundlaggande iden med stenalderskost koper jag.

Har sen 3-4 ar tillbaka kort Stenalderskost och har bara forbattrat mig hela tiden.
Var en hygglig lopare innan men borjar narma mig dom battre i min aldersklass.
Om jag kakar gluten eller socker blir jag direkt dalig i magen.
Men jag springer inga maror som langst pa traniung 30km och tavling 23km.
Jonas Lundström
1983 • Varberg
#19
20 juli 2012 kl 11:43
Gilla
Stefan J: Du kanske var ironisk för att hugga på hans tävlingsprestationer var väl lite väl hårt? :)

Hans resultat är det få på detta forumet som kommer att uppnå oavsett hur vi äter... ;)
1971 • Vendelsö
#20
20 juli 2012 kl 12:48
Gilla
@Roland, intressant att du äter stenålderskost. Det gör jag med sedan ett år tillbaka. Men just nu tryter inspirationen och fantasin. Har du nåt matlagningstips, bok eller liknande? Vet du om det finns nåt bra forum?

Jag får för övrigt samma problem med socker och gluten nu för tiden.

Lite O.T. Sorry
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.