Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 54509 visningar

Ont i vaderna

Madeléne
1985 • Västervik
#1
11 oktober 2012 - 13:27
Gilla
Ofta när jag springer får jag ont/blir väldigt stel i vaderna. Nästan som en krampkänsla, men inte så illa att jag måste stanna men kan inte trycka ifrån riktigt lika mycket som utan "krampen". Det kan sedan sitta i i flera dagar; känner inget när jag "vardagsrör" mig, men så fort jag ska springa är den där igen (kan som sagt springa ändå men försöker vila eller springer väldigt lugnt).

Jag verkar använda utsidan av framfoten mest när jag springer (försökte känna efter idag när jag sprang), skorna är dessutom som mest slitna på utsidan (framfot och häl). Har även gått mycket i skorna så slitningarna är inte enbart från löpning (ska så snart jag får möjlighet prova ut ett par bra löparskor på löplabbet).

Är det någon som har någon idé kring vad "krampen" i vaden kan vara?
1977 • Eskilstuna
#2
11 oktober 2012 kl 14:19
Gilla
En teori skulle kunna vara att dämpningen i skorna blivit sämre (för att skorna är gamla och slitna) och att du därför gått över från hälisättning till mer framfotsisättning.
När man springer med framfotsisättning så är det just vader som står för mycket av dämpningen istf skon som dämpar när man sätter i ett utsträckt ben med hälen först.
Om teorin håller så är det helt enkelt en träningssak. Vaderna är helt enkelt inte riktigt vana med den ökade belastningen.

Skulle detta stämma så skulle jag ha det i åtanke vid ett sko köp. Jag skulle i det läget satsa på en mindre dämpad sko och hålla kvar vid framfotssteget. Vadproblemen ger med sig när dom blir starkare.
Madeléne
1985 • Västervik
#3
11 oktober 2012 kl 14:46
Gilla
Tack för bra och utförligt svar! Jag har funderat ungefär i dom banorna själv; har börjat tänka mycket löpteknik (fotisättning, hållning, etc.) när jag är ute på mina rundor och har väl anat att mina onda vader är en effekt av att jag lagt om löpsteget lite.

Ska jag tänka på något särskilt under den här "uppbyggnadsperioden" av vaderna, t.ex. att inte springa när dom känns väldigt stumma eller att stretcha efter passen (stretchar sällan)?
1966 • Södermalm
#4
11 oktober 2012 kl 14:51
Gilla
Jag har själv haft problem med vaderna. Jag kör excentriska tåhävningar morgon och kväll. Det får mina vader att funka:)
Jenny Duse
1977 • Ekudden
#5
11 oktober 2012 kl 14:54
Gilla
Jag är absolut ingen expert men hade själv problem med vaderna tidigare (inte precis likadana som dina men ändå) och de rekommendationer jag fått är att dels göra tåhävningar för att stärka vaderna. Sedan är ordentlig uppvärmning viktigt och vadmuskeln ska gärna stretchas längre än andra muskler. Jag håller min stretch för vadmuskeln i en minut och ser till att även böja knät så man sträcker de olika delarna av vadmuskeln. Små råd som funkat för mig i alla fall =)
Stefan
1977 • Skåne
#6
11 oktober 2012 kl 22:18
Gilla
Jag är i precis samma sits som dig. Köpte medvetet mindre dämpade skor och tänker mycket på löpteknik nu. Jag landar numera på framfot och det känns som att jag använder utsidan på foten väldigt mycket, men om jag koncentrerar mig på att slappna av i foten (vilken motsägelse, koncentrera att slappna av...) så rullar foten mer centralt.
Resultatet är en grym värk i framförallt höger vad som ofta sitter i lagom till nästa pass två dagar senare.
Jag hoppas innerligt att detta bara är en form av träningsvärk som kommer att bli lättare med tiden, för jag vill ju kunna springa längre rundor än dem 5k man i nuläget trycker sig runt innan vaderna sätter stopp.
1957 • Arvidsjaur
#7
11 oktober 2012 kl 22:22
Gilla
Stefan excentrisk tåhävningar löser problemet har haft samm problem till viss del fortfarandemen tåhävningarna hjälper
Stefan
1977 • Skåne
#8
11 oktober 2012 kl 22:34
Gilla
@Tore:
Ska tåhäva excentriskt som bara den framöver, men det är ju roligare med "vanliga" tåhävningar fast det kanske bara gör mer skada än nytta?
Dana
1965 • Helsingborg
#9
11 oktober 2012 kl 22:40
Gilla
@madelené,kroppen behöver ungefähr 48 timmar att återhämta sig från ansträngning, så om du tränar idag låt det gå minst 48 timmar(du får testa , kanske räcker det 24 timmar för dig) till nästa träning. även om det gör lite ont i vader spring en lugn runda, den behöver inte vara lång. jag var förvånad när jag konstaterade att det inte gjorde ont imina vader efter den andra passet på 10.4 km efter villa på 48 timma(första i måndags var 12.2). innan dess har jag alltid väntat i 3-4 dagar att ont i mina vader försvinner..
lycka till
Vespadrulle
1968 • Bromma
#10
18 oktober 2012 kl 22:22
Gilla
Jag har ont i höger vad, ganska högt upp och på insidan. Värken lättar efter några km löpning. Tror att tåhävningar är lösning även för mig?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.