Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 4303 visningar

Stressfraktur i skenbenet

Åsa
1983 • Fagersta
#1
11 januari 2013 - 11:04
Gilla

Som rubrik låter pågår det en läkning i mitt skenben. Just nu är det inte vackert. Jag behöver inte peppord eller liknande utan lite tips om bra pass.

Styrketräning, längdskidor och crawl är redan planerat. Men, jag vill bihehålla flåset och vill ha tips på vad som motsvarar olika pass i löpning.

tex: Ett långpass på 25-35km?
Snabbdistans 8-10km
Intervaller...

Kan inget om spinning, men vet fördelar och nackdelar. Förmodar att någon mer varit i liknande sits. Hur hårt ska man köra på tråkcykeln för att få upp samma kvalité på passet? Cykla längre?

Seriösa svar om bra pass som bibehåller "löpningen"!!

(Skicka gärna medelande, känns onödigt med en debatt om vad som är bra eller dåligt...)
Milla
1980 • Stockholm
#2
11 januari 2013 kl 11:20
Gilla
Jag har något som kallas cuboid syndrome på foten och detta innebär att jag inte heller kan löpträna just nu. Som du skriver så kör jag också med simning, cykling och gymmet, skulle också vilja veta hur mycket man ska köra för att det ska kunna jämföras med ex intervaller / 10-20 km pass (jag är inte uppe i 25-30 än)

Känns som att simningen tog en del när man körde intervaller där, körde 200 m, vilade 1 min, 200 m etc tills jag kom upp i 2 km - men då är jag en helt grön simmare och kan inte crawla. Kändes som det tog en del ändå.
Camilla Green
1982 • Linköping
#3
11 januari 2013 kl 11:36 Redigerad 11 januari 2013 kl 11:38
Gilla
Jag kunde inte springa på en månad då jag stukat foten riktigt illa. Jag körde spinning som komplement (detta är dock enligt mig inte lika jobbigt som att springa men detta är väldigt individuellt). På många gym finns det spinningpass med intervallupplägg som är bra för att likna löpintervaller (åtminstone flåsmässigt). Jag körde även crosstrainer som jag tycker ger bra flås (lätt att köra lite väl intensivt bara). Intervaller kan man även köra själv både på spincykeln eller crossen på samma sätt som löpningen fast då tidsintervaller.

För att få till långpass så kan man antingen spincykla i ca två timmar med varierad intensitet eller köra kombopass med crosstrainer. T ex en timme på varje som jag gjorde här: http://www.jogg.se/Traning/MultiPass.aspx?id=5947127&pid=5947157
Det var inte så roligt under tiden men kändes jättebra efteråt. Jag tyckte det var som att jag varit ute och sprungit riktigt långt! :)
Linus
1977 • Blentarp
#4
11 januari 2013 kl 11:42
Gilla
Hej Åsa,
Ett seriöst svar är tyvärr att det inte finns något som kan ersätta löpningen, överföringen mellan olika konditions idrotter är tyvärr ganska dålig. Såklart kan du behålla flåset med ett gäng olika träningar. Dock kommer du inte kunna få en lokal adaptation i musklerna som är det klart avgörande för konditions idrotter.

Ha som utgångspunkt att ha roligt istället och låt dig bli sugen på riktig löpning istället.
1952 • Varberg
#5
11 januari 2013 kl 12:02 Redigerad 11 januari 2013 kl 12:21
Gilla
Hade en bristning i plantarfascian för ett par år sedan som höll mig borta från seriös löpning i drygt 3 månader. Köpte en träningscykel akut och den hjälpte mig faktiskt att hålla löptempot uppe. Fördel att ha den hemma så man kan köra när det passar. Grymt tråkigt dock så TV rekommenderas och ansträngande på ett helt annat nästan obehagligt sätt. Betydligt längre distanser krävs också.
Faktiskt ett bra komplement till löpning nu när jag är oskadad också.
Åsa
1983 • Fagersta
#6
11 januari 2013 kl 13:44
Gilla
Dags att leta rätt på en bra cykel.

Linus/ Förstår givetvis att det inte ger samma muskler och inte kan ersätta löpningen helt. Men att försoffa mig pga löpvila finns det inga planer på. Så jag kör "all in" på alternativ.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.