Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 6627 visningar

Plötsligt problem med högra knät hjälp!

Timmy
1992 • Västra frölunda
#1
22 januari 2013 - 18:24
Gilla
Hej!

Har precis börjat komma igång med löpningen igen och
nu efter mitt 10e pass har jag fått grymt ont i mitt högra knä.
Jag springer en aning med utåtpekad högerfot när jag springer, så jag känner att jag belastar det benet mer än mitt vänstra.

Det börjar kännas efter 30-40 min, 6~ kilometer.
Trodde först att det var ovana och att jag skulle springa bort det men idag tog det bara stopp och gjorde grymt ont.

Det ömmar hela tiden nu, även på fritiden.
Smärtan sitter ganska ytligt längst upp där smalbenet slutar, och knät börjar. Känns ungefär som att jag fått en smäll där på.
Att poängtera är att jag gick direkt ifrån crosstrainer till löpbandet. Vet inte om det kan ha något rörelsen att göra.

Jag har nya skor som är utprovade från löplabbet, känns inte helt okej. Men han i affären tyckte att jag sprang jätte bra i dom. Min 5år gammla slitna dojjor känns dock grymt mycket bättre iaf.

Jag har haft problem med benhinnorna innan men aldrig någonsin knät.

- Någon som överhuvudtaget kan veta vad det kan bero på?
Kan det vara skon som är problemet?
HR
1972 • Stockholm
#2
22 januari 2013 kl 18:51 Redigerad 22 januari 2013 kl 18:53
Gilla
Oj, det finns ett par på forumet som är duktiga på knän, t ex Tage och Johnny S.

Jag (gissar) att om det är yttersidan smalben mot knä och efter så kort tid att det kan vara löparknä. Nya skor kan ge problem, givetvis, speciellt om du har sprungit i slitna skor som haft ett annat nerslag. Det behöver inte vara dina nya skor utan att skobytet triggade igång det och att du inte klarat att vänja in dig vid dem - eller i värsta fall att de helt enkelt inte passar dig.

Med triggade igång menar jag att du kanske har en instabilitet/muskelobalans och att skobytet tippade över vågskålen åt fel håll.

I första hand ska du försöka att se till att bli av med smärtan, dvs kolla upp det och göra det som krävs för att bli bra igen. Går du till någon duktig vårdgivare så kan de kolla om du har problem med t ex bålstabiliteten och/eller faller in med knät.
Då får du ju "roten till det onda" och kan lättare komma vidare.

Är det insidan av smalbenet upp mot knä har du ett flertal muskelfästen och mediala korsbandet och flera strukturer och många saker som kan ge smärtbild så därför är det bra att kolla upp det.

Har du såpass ont ska du inte fortsätta springa på det innan du kollat upp det. Du riskerar att göra det värre.

Återkom gärna i tråden när du fått besked. Du får säkert en del bättre diagnosförslag av de som kan mer, men alla gissar vi ju. :)
Timmy
1992 • Västra frölunda
#3
22 januari 2013 kl 19:44
Gilla
Tack för så snabb respons.


Jag Googlade löparknä, låter som om det kunde vara detta.
Har du något humm om vad det kan kosta att gå till en idrottsläkare och få det kollat på?

Ang mitt löparsteg så går min högra fot utåt, såhär | / om jag skulle illustrerat med dom två strecken. Takt med det så vrider sig också mitt knä en aning innåt, blir ett ganska kraftigt "klamp" varje gång jag sätter ner högerfoten.

Är detta någonting man kan göra något åt? Eller skall jag försöka tvinga in högerfoten när jag springer?
Johan F
1975 • Huskvarna
#4
22 januari 2013 kl 19:48
Gilla
HR
1972 • Stockholm
#5
22 januari 2013 kl 20:02 Redigerad 22 januari 2013 kl 20:14
Gilla
Jag skulle inte tvinga kroppen att springa i ett onaturligt löpsteg. Att tvinga in foten kommer bara leda till mer stress på benet.

Du får antagligen jobba på styrkan från insidan och utåt och kanske får du köra lite alternativ uppbyggnadsträning så att du stärker upp muskulaturen så att du klarar att springa i ditt naturliga löpsteg. Tillägg: Kanske är det som så att din kropp rättar till foten lite av sig själv, helt naturligt.

Jag har själv en högerfot som är lite backslash i mitt fall. :)

Såhär illa kan det se ut även på världselitlöpare i Maraton, Jeptoo, silvermedaljören i Damernas Maraton, London 2012. Till höger i klippet:
http://www.youtube.com/watch?v=dg3RV7icrLI

Sök upp en Naprapat i krokarna, gärna någon klinik som riktar sig till idrottare och löpare. Finns säkert någon på forumet som kan tipsa, jag bor inte i krokarna.

Annars kan du prova att söka på vårdcentralen och be dem koppla dig till någon Sjukgymnast.

Timmy
1992 • Västra frölunda
#6
22 januari 2013 kl 20:25
Gilla
Oj, jag som trodde att jag sprang konstigt.
Ska söka rätt på någon läkare med inrikt på idrottskador, tack!
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#7
23 januari 2013 kl 09:01 Redigerad 23 januari 2013 kl 09:08
Gilla
Jag har ingen aning om vad du har i ditt knä. Men jag kan berätta min historia...

I början av nov 2012 fick jag, precis som du, jätteont vid ca 5-6 km (var ute på en 1 mils runda som inte alls skulle vara några problem i den form jag var då. Hade påbörjat min marathon träning då planen var att jag skulle delta på Stockholm Marathon den 1 juni i år).

Vilade 3 dagar, knät kändes bättre och jag sprang igen (8 km). Det gick bra, men ca 3 timmar efter passet hade jag grymt ont...
Jag försökte vila, ta det lungt, springa kortare sträckor osv, men smärtan kom alltid tillbaka så fort jag kom upp i längre sträckor.

Googlade för fullt och tyckte inte att det stämde med varken hopparknä eller löparknä. PFSS var det som låg närmst till hands efter egenställd diagnos...

I mitten på december tog jag kontakt med en sjukgymnast som skulle vara specialist på knä. Och det kanske hon var, men hon var inte alls inriktad på idrott. Hon gjorde lite undersökningar och menade på att jag var lite ansträngd i senan som fäster i knäskålen. Inte hopparknä och inte löparknä och PFSS visste hon inte ens vad det var (!!!). Hennes slutsats var att "alla är helt enkelt inte gjorda för att springa så långa sträckor som marathon".
Jag fick lite övningar och hennes visitkort, "om jag behövde höra av mig igen"....

Julen passerades och jag gjorde övningarna lite halvhjärtat. (Fick ju inte jättebra förtroende för denna sjukgymnast). Jag körde mycket längdåkning, simmade och crosstrainer. Och hade helt löpvila.

I början på januari (2 månader efter första gången jag fick ont) gav jag mig åter ut på en löprunda på 4 km. Jag hade ju vilat hela julen från löpning och knät kändes bra!. Det gick bra att springa och glad och nöjd gav jag mig ut på en 5 km runda dagen efter. Även detta gick bra, men sen, dagen efter det kom smärtan med råge! Hade väldigt ont, både i vila, vid tryck, gå i trappor, sitta med böjt knä etc... Är huvudet dumt får kroppen lida....

Fick en tid hos en annan sjukgymnast på en idrottsklinik.

Han gjorde en grundlig undersökning och jag fick diagnosen Hopparknä. Han tryckte på senfästet under knäskålen och AJ vad ont det gjorde! Han hittade den ömma punkten som jag inte visste att jag hade.

Men nu satte ett rehab program igång.
Får nu laserbehandling 5-6 gånger (för att skynda på läkningen i knät)
Har fått tejpat med kinesologitejp (eller vad det nu heter). Denna tejp är kanon och hjälper mig mycket. Avlastar och smärtlindrar. Har hört att ca hälten av dom som får denna tejp tycker den hjälper. Jag är tydligen en av dom. :-)

Började igår med excentrisk styrketräning. Har fått tre olika övningar av min sjukgymnast. Få repetitioner till att börja med, med låg vikt, varannan dag. Skynda långsamt.

Än så länge har jag fortfarande löpförbud, men jag får och BÖR göra annan konditionsträning. Men jag får inte göra nått som jag får ont av. Vilket är lite svårt då det onda kommer efteråt. Men för mig funkar simning, längdskidor (dock inte för långa pass), crosstrainer (låg belastning och inte för högt tempo).

Efter att jag kommit ordentligt igång med min excentriska styrekträning ska jag få börja löpa lite igen. Men då pratar vi om 1-2 km.... först ska man få bort den nervinväxt och förtjockade senan som man har vid hopparknä, efter det ska man åter börja bygga upp knät. Även om övriga kroppen är kapabel till att springa 1.5 mil är knät "nybörjare" som måste byggas upp precis som man måste göra om man börjar träna med 0 kondition. (Detta kommer bli svårt!!!!)

När jag är igång med löpningen ska vi (min sjukgymnast) gå igenom VARFÖR jag fick problem. Vad behöver jag föra för att inte få hopparknä igen? Fotisättning? Styrka för fram eller baksida? Etc...

Med facit i hand borde jag:
1) Tagit kontakt med en idrottsklinik och en kunnig sjukgymnast mycket tidigare
2) Lyssnat på min kropp och inte sprungit igen utan att ta reda på vad det var för fel med mitt knä

Hade jag gjort så hade jag kanske sluppit denna långdragna rehab och kunnat springa marathon i Stockholm den 1 juni.. Nu blir det inte så tyvärr. Rehaben är för lång för det.

Lycka till med ditt knä och hoppas du får hjälp tidigt. Ju längre du går med en skada, ju värre är det att bli av med skiten. Det är väl mitt bästa tips!

(Oj vad långt det blev! :-) )
1956 • PARTILLE
#8
23 januari 2013 kl 10:39 Redigerad 23 januari 2013 kl 11:43
Gilla
Timmy! Ring och boka tid hos Lars Envall på Idrottskliniken på Carlanderska. Han är en djävel på knän. Vanlig läkartaxa...

Stefan (Stamkund)

Edit: Glömde telefonnumret: 031-81 80 50
Johnny Omö Bergkvist
1978 • Markaryd
#9
23 januari 2013 kl 19:38
Gilla
@Susanne, jag känner igen mig i mycket i det du skriver. Dras oxå med ett hopparknä och har gjort en tid nu. Men undrar över den laserbehandling du fått, själv har jag stötvågsbehandling för att skynda på läkningen. Ger laserbehandlingen lyckat resultat? Har du för tillfället fått helt löparförbud eller? Min sjukgymnast menar att jag ska fortsätta springa men bara så att det inte gör ont. Svårt att veta då smärtan kommer efter träningen.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#10
28 januari 2013 kl 09:30
Gilla
Johnny:
Det där med laser vet jag eg inte om det hjälper eller inte. Min sjukgymnast hävdar att det påskyndar kroppens egna läkförmåga. Jag har dock svårt att svara på om det verkligen har gått fortare för att jag fått laser eller inte. Det känns ju inte på det sättet när man får laser.
Däremot tycker jag kinesologitejpen har hjälp. Den avlastar och smärtlindrar.
Ja, jag har fortfarande löpförbud. Har för ont än även i vila och vid annan typ av aktivitet, som för långa pass på skidor etc.
Så än så länge blir det alternativ träning och jag bör inte köra några långpass (slarvar dock lite på detta och gör kanske lite mer än vad jag borde, men det är så svårt att låta bli).
Min sjukgymnast säger dock eg samma sak som din, jag kan göra allt som inte gör ont. Men än så länge har jag för stora problem så jag kan inte springa alls långt utan att få ont, därav totalt löpförbud.

Men jag håller med dig, visst är det svårt att veta vad som är för långt, när smärtan kommer efteråt. Det hade varit så mycket lättare om man fått ont under tiden och bara kunnat avbryta.

Lycka till med ditt knä. Det är kämpigt och man får vara envis och ha en massa pannben. Men det har vi, eller hur? :-)
1975 • Växjö
#11
28 januari 2013 kl 09:40
Gilla
Hittar inte länken, men någonstans det finns ett foto på Malin Ewerlöf där hon stretchar, i en viss övning, den övningen hjälpte mig med mina knäproblem. Kanske kan hjälpa även dig om du hittar den..
1956 • PARTILLE
#12
28 januari 2013 kl 12:37
Gilla
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.