Löpning Skador & Rehab 24 inlägg 19930 visningar

blir aldrig frisk.

christina dahlberg
1985 • Jönköping
#1
26 juni 2008 - 10:45
Gilla  
Jag har haft ont i halsen i ca 6 veckor. Fick det precis innan gbg-varvet, men jag sprang ändå. Sen har det liksom aldrig försvunnit. På vårdcentralen får jag ingen hjälp för jag har inte haft feber.
I övrigt känner jag mig helt frisk, har tränat dom dagarna det har kännts lite mindre och det har funkat bra. Pulsen är normal osv.

Nån som varit med om liknande? Man hör ju hela tiden att man inte ska träna med ont i halsen, men jag kan ju inte sluta i flera veckor, då kommer jag deppa ihop!

Tacksam för alla svar! /Christina
< < < 1 2 > > >
1959 • Saltsjö-Boo
#2
26 juni 2008 - 11:10
Gilla  
Jo, jag har faktiskt haft problem med luftrören sen början av april. Det gör ont från struphuvudet och en decimeter ner. Ingen feber och låg vilopuls.

Jag har sprungit hela tiden och det funkar jättebra så länge jag håller mig till lågpuls och andningen är lugn. Om jag försöke springa i tröskeltempo och andningen blir häftigare så känns det inget vidare.
Märkligt nog så har min lågpulsfart ökat och det går nästan lika snabbt när jag springer lugnt som när jag försöker springa snabbt..

Känner mig inte särskilt stressad över detta just nu. Det känns nästan skönt med "påtvingad" lågpuls. Om det inte blir bättre framåt LL skulle jag dock fundera allvarligt på läkarbesök och antibiotikakur

1967 • Dalby
#3
26 juni 2008 - 11:11
Gilla  
Har antagligen precis samma sak. Fick det samma dag som gbg-varvet. Missade Stockholm Marathon pga av det. Vissa dagar, eller timmar känns det ok, sedan kommer halskänning och orkeslöshet mm. Har sprungit ibland men inte vågat ta i. Försöker få tid hos läkare för att göra halsodling men det är helt kört. Grymt frustrerande! Troligen är det streptokocker, hemofilus eller vanligt virus. Det här återkommer hos mig med några års mellanrum. Pajar löpningen och får en att deppa ihop som du säger.
Jag vet inte hur situationen är i Jönköping men argumentet att du inte har feber verkar väldigt lamt. Du söker ju för halsont, inte feber... Kräv en odling.
Ola
1976 • Stockholm
#4
26 juni 2008 - 13:33
1 Gilla  
Jag var sjuk under hela hösten -07. halsont, förkyld, seg etc. (och jag är aldrig sjuk..) Till slut gick jag till en läkare som tog lite prover. Dagen efter kom provsvaren och det visade sig vara en bakterieinfektion (moraxella) som hade satt sig på lufvägarna samt satte imunförsvaret ur spel. Fick recept på medicin och en vecka senare var jag helt frisk. (och är det fortfarande)
Nina Clarin
1973 • Kvissleby
#5
26 juni 2008 - 15:21
Gilla  
Jag tänkte skriva ungefär samma sak som Kramer. Jag blev förkyld efter tjejmilen förra året och jag blev aldrig bra. Jag tror att det gick ca 10 veckor utan att jag blev riktigt bra. Kunde träna någon enstaka gång, dvs jag försöket få förkylningen att bryta ut riktigt ordentligt så att den kunde gå över, men inte gick det. Det visade sig att jag också hade en moraxellainfektion. Jag fick förklarat att en sån infektion bryter aldrig ut riktigt men den går å´ andra sidan inte över heller.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#6
27 juni 2008 - 10:24
Gilla  
Det finns en massa grova generalliseringar om när man inte kan träna: halsont (utan närmare specifikation - uns), färgat snor, under pågående antibiotikabehandling, dagen efter, dagen före, mens-ägglossning- menopaus bla bla bla.

Det som gäller är att man verkligen känner efter: vill man träna och man hittar en intensitet som känns bra så kör. Oftast används ospecifika symptom som bortförklaring av dom som inte riktigt pallar trycket..
1971 • Malmö
#7
27 juni 2008 - 10:36
Gilla  
Johan, jag tror det där är väldigt individuellt..
Vissa bör inte träna eftersom de direkt får en infektion, medan andra kan köra på för fullt trots hög feber utan att få några men.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#8
27 juni 2008 - 11:03
Gilla  
Det föreligger ingen diskrepans här: man känner efter hur det känns och känns det bra så kör man :)
Magnus
0 • Sthlm
#9
28 juni 2008 - 10:03 Redigerad 28 juni 2008 - 10:18
Gilla  
Det där med att man inte får en tid för att man inte har feber, låter konstigt. För ett par månader sedan hade jag rejält ont i halsen på ena sidan utan att ha feber. Ett test visade att det inte var streptokocker så jag blev hemskickad utan penicillin. Ett par dagar senare sökte jag akut eftersom jag hade problem att svälja och andas. Fortfarande ingen feber. Då hade det utvecklats till en halsböld, som krävde två återbesök hos öron-näsa-hals specialist som skar i halsen med skalpell och tömde bölden på var. Fick dessutom en hästkur med penicillin. Så, man kan visst ha halsinfektion utan att få feber, och om man inte behandlar den kan det leda till otrevligheter.
Samuel H
1979 • Järfälla
#10
28 juni 2008 - 12:15
Gilla  
Jag blir heller aldrig frisk, har haft ont i halsen samt diverse lätta förkylningsbesvär i flera månader. På vårdcentralen har jag inte fått särskilt mycket hjälp, dom har skrivit ut rinexin och nasonex i flera omgångar men aldrig tagit problemen på allvar. Jag känner mig egentligen inte sjuk...men inte frisk heller. Och varje gång jag tränar eller anstränger kroppen på annat sätt så bryter förkylningen ut. Något fel är det men jag vet inte vad. Gick nyligen till en annan läkare som tog lite prover. Har inte fått provsvaren än men jag hoppas verkligen att proverna visar vad det är för fel så att jag kan få ordentlig hjälp tillslut. Det är så frustrerande att aldrig vara helt frisk, man blir helt desperat tillslut...

Kramer: vad tog dom för prover för att få reda på att det var moraxella?
Josefin Hallgren
1974 • Järfälla
#11
28 juni 2008 - 12:20
Gilla  
Ojoj...nu blev det tokigt. Ovanstående inlägg är _inte_ skrivet av Samuel Hallström utan av mig. Blev fel med inloggningen. Ber om ursäkt.
Ola
1976 • Stockholm
#12
28 juni 2008 - 22:38
Gilla  
jag hade turen att komma direkt till en öron-nästa-hals-expert via privat sjukförsäkring. Doktorn tog prov genom näsan (mycket obehagligt)
Johan Edgar
1977 • Göteborg
#13
29 juni 2008 - 00:15
Gilla  
Acceptera inte att vårdcentralen inte ger tid. Sköterskorna som tar emot samtal blir ibland lite övernitiska med att hålla folk borta om beläggnngen är hög. Man har rätt att träffa en läkare om man är sjuk. Och det är bara du som kan avgöra om du är det.
christina dahlberg
1985 • Jönköping
#14
30 juni 2008 - 13:27
Gilla  
tack för många bra svar.
Idag har jag äntligen fått läkartid, så jag hoppas att halsontet snart är över.
Karin
1972 • Hudiksvall
#15
30 juni 2008 - 23:00 Redigerad 1 juli 2008 - 00:04
Gilla  
Ni som har sega halsbesvär under våren och sommaren. Fundera på om det inte kan vara allergi. Kan komma plötsligt ett år utan att man varit allergisk tidigare och kan faktiskt ofta ge känningar av halsont som inte går över. Testa recpetfri allergimedicin någon vecka.
Fast om man har rejält ont i halsen och det kommit plötsligt ska man förstås vara lite försiktig med träning. Se´n kan sägas att odlingprov som tas genom näsan nästan alltid ger växt av bakterier, vilka ofta hör till den normala bakteriefloran man har i näsa och hals - så en odling är inte svaret på alla problem. Odlingspinne i halsen däremot brukar kunna ge ganska bra vägledning till om det är en halsinfektion som behöver antibiotikabehandlas - dock KAN man ha otur och bakterier missas enstaka gång vilket ju tyvär verkar ha blivit fallet för dig Magnus N. Stackare, halsböld verkar inte vara någon trevlig åkomma att drabbas av - hoppas du blivit bra.
Lycka till med löpning, halsar, näsor och annat!
Anders O
1968 • Göteborg
#16
1 juli 2008 - 13:06
Gilla  
Karin har rätt tror jag. Testa allergimedicin några dagar och ta dem på kvällen för att undvika trötthet (på dagen) som några av dom kan ge. Men det är viktigt att ta dem några dagar i följd (i dessa fall). Mycket enklare än att springa till läkare.
1972 • Hägersten
#17
1 juli 2008 - 13:13
Gilla  
Christina, berätta gärna hur det gick med läkarbesöket! Krya på dig!
christina dahlberg
1985 • Jönköping
#18
1 juli 2008 - 15:22
Gilla  
Läkarbesöket gick väl sådär... har aldrig blivit klämd och kollad på så noga. Men dom tog inga prover i halsen, ville mest kolla att jag inte hade cancer i sköldkörtlarna (min syster har haft det nämligen).
Det hade jag antagligen inte och det trodde jag inte heller! Men läkaren tyckte väl att det var mer spännande o kika efter det...

Jag fick träningsförbud i 2 veckor. Får ta promenader, inget annat, inte ens lite gym-träning :(
Jag tror helt ärligt att jag inte kommer klara det, måste fuska lite...

Ska köpa lite allergimedecin så får vi se, det är värt ett försök.
1972 • Hägersten
#19
1 juli 2008 - 15:46
Gilla  
Åh vad trist!! Men försök hålla dig från träning under förbudsperioden så du kan komma igång ordentligt efter det! Annars om du tränar för tidigt så kommer du gå en förkyld/halsond höst till mötes kanske? Det brukar ju inte ge med sig om man börjar träna för tidigt. Tålamod är en löpares bästa(?) vän! Lycka til!
Josefin Hallgren
1974 • Järfälla
#20
2 juli 2008 - 20:06
Gilla  
kramer: vilken medicin fick du mot moraxella-bakterien?

Mina provsvar kom idag och dom visade också på moraxella, otroligt skönt att äntligen veta vad det är för fel, varför man har känt sig sjuk så länge...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.