Löpning Tävlingar & Motionslopp 27 inlägg 8577 visningar

Höga avgifter för att springa tävlingar

1957 • Halmstad
#1
3 maj 2013 - 20:43
Gilla
Råd och Rön tar upp att en del motionslopp är dyra. De ansvariga för Göteborgsvarvet hävdar att det gynnar ungdomsidrotten dit överskottet går. 595 kronor för ett vatten, en banan, plakett och chip stänger ute så många som vill springa, men med allt dyrare avgifter väcker funderingar.
Är avgifterna skäliga?
Vilka tjänar pengar på tävlingarna?
Vad får idrottsklubbarna som arbetar ideellt?
Gör de stora dyra tävlingarna att småtävlingar får fler löpare?
Är de sportsliga målen lika starka, som de ekonomiska, när avgifterna är mycket större än inflationen?
Efter årets Göteborgsvarv ska jag ta en funderare på om jag springer nästa år. Det finns en smärtgräns för att springa Göteborgsvarvet och det är inte Övre Husargatan. Jag tycker personligen att fokuseringen på resultat skadar löparidrotten och att mer energi ska läggas på att få fler att börja träna, röra på sig och upptäcka glädjen med att kunna springa.
http://www.radron.se/artiklar/motionsloppen-blir-allt-dyrare/
< < < 1 2 > > >
1957 • Halmstad
#2
3 maj 2013 kl 20:45
Gilla
595 kronor för ett vatten, en banan, plakett och chip stänger inte ute så många som vill springa, men med allt dyrare avgifter väcker funderingar.
1981 • Göteborg
#3
3 maj 2013 kl 20:59
2 Gilla
Regeringen kanske fundera på om lopp ska vara avdragsgillt.
Varför inte var ett föredöme kring hälsa. Idag skriver läkare ut recept på motion, det finns `fas motion`på apoteket.

Så belägg finns det för motion är bra - nu kanske regeringen kan tänka `utanför ramarna `
Acke5
1959 • Göteborg
#4
3 maj 2013 kl 21:56
Gilla
P1 körde några inslag i sina nyhetssändningar om motionslopp och de allt högre avgifterna härom dagen.

Vet inte om avgifterna i sig är "skäliga", men det är tveklöst rejäla belopp som motionsloppen numera omsätter totalt.
Jacob Ryder
1986 • Lerum
#5
3 maj 2013 kl 22:47
1 Gilla
Varvet skulle lätt kunna höja priset till 1000:- och det skulle ändå bli fullspikat. Jag tycker priserna är schysta. Dessutom är det bra mkt fler grejer som ingår förutom det du räknar upp.

Varvet vill givetvis dra in ett rejält överskott också vilket jag inte har något problem med. Stora delar av överskottet finansierar för övrigt Friidrottens Hus.

Vad kostar en biljett till Springsteen på Friends i helgen? Är det skäligt?
Niklas Bitén
1988 • Stockholm
#6
3 maj 2013 kl 23:20
Gilla
Jag skulle nog säga att de flesta priserna är ganska så skäliga. Ingenting kan man anordna gratis direkt.

Stockholm Marathon t.ex. är ju ett enormt arrangemang där massvis av människor är inblandade och gator som ska avspärras. Det måste vi ju så klart betala för.

För vad är ett skäligt pris? Tillräckligt bara för att täcka upp vattnet, bananen och gelen? Då kommer vi inte få se så mycket tävlingar framöver. Vissa tävlingar kan däremot kännas omotiverat dyra, men de flesta ligger nog på plus minus noll i intäkterna ifrån löparna. För som allt annat kostar alla upplevelser.

Hade tävlingen varit som ett träningspass för 595:- då skulle ingen tävlat. Men nu är det ganska så många som gör det trots allt.
1977 • Eskilstuna
#7
3 maj 2013 kl 23:49
Gilla
Det är en väsentlig skillnad på helt ideella lopp, där inte en enda krona går till att avlöna någon, och stor lopp där folk faktiskt har betalt för att jobba med arrangemanget, oavsett om det är via ett företag, förening eller förbund.
_
_
#8
3 maj 2013 kl 23:49
Gilla
Ja man får nog se det som en lyx att delta i lopp. Förmodligen kommer det att förmånsbeskattas i framtiden. :-)
Snarare är det så många som är villiga att betala att det blir kösystem och meritbaserade antagningar till deltagande i större lopp när alla inte får plats - om inte trenden vänder och det blir ute att svettas och plåga sin kropp.
1957 • Halmstad
#9
4 maj 2013 kl 09:42
2 Gilla
Göteborgsvarvet är ett lopp där man kan köpa sig framskjuten plats, därav priset. Volvo har en stor tidig startgrupp som går i vägen för löpare, eftersom företaget köper tidig start. Ett annat skäl till att priset inte harmonierar med den verkliga kostnaden är det stora antalet anmälda som inte kommer till start. Slutsatsen är att många inte betalar startavgiften ur egen plånbok och inte bryr sig om vad det kostar. Avgiften läggs på andra.
Om priset på löpartävlingar skjuter i höjden kan det bli exklusiva tävlingar och på sikt leda till sjunkande intresse, vilket drabbat golfen. Målet bör vara att få fler att delta och öka intresset för att komma med.
Idrott är till för alla och därför är det viktigt att ifrågasätta oskäliga kostnader. Målet bör vara att få folket att röra sig mer. Löpartävlingar är möten med andra löpare och en sporre att träna och hålla sig i form.
Löpning är både trevligt och givande, men handlar allt för mycket om att sko sig. Ett par finskor kostar mindre än ett par Asics Kayano? Varför är priserna så olika?
Knaggaloppet i Getinge kostar ca 200 kr och då ingår tröja och fika efteråt. För att delta i Båstadsloppet får man lägga upp minst 600 kronor. Varför denna skillnad? Om svaret är att höga avgifter skapar exklusiva löptävlingar är framtidscenariot oroande. Det är redan idag all för stor fokusering på elit, tider och pengar. Fokus bör vara att få fler att ge sig ut och träna, skapa kompisanda och må bättre.
Jag är ointresserad av att springa uppför Avenyn eller Italienska vägen efter världseliten i dyra sportskor. Jag vill springa med andra, oberoende av klass, kön eller hudfärg.

Tobias
1988 • Vallda
#10
4 maj 2013 kl 14:29
1 Gilla
Göteborgsvarvet anser jag är jävligt trångsynta. Man måste anmäla sig ett år i förväg, men som i mitt fall är jag nu skadad, och varit sedan i augusti.

Finns inga sätt att bli av med platsen på ett regelrätt vis. Visst går att sälja platsen etc, men hur kul är det för den som köper platsen? Med vättern har man trots allt möjlighet med att bli av med platsen och den som köper platsen har en personlig anmälan.

Sen tycker jag vad man ska titta på vart överskottet går till. Många som är avlönade, helt klart. Men många tävlingars överskott går ofta tillbaka till idrotten, barn/ungdomar/satsningar.

Om någon vet om någon tävling där det enbart är vinstintresse för personlig vinning, vänligen meddela mig. Så ska jag inte anmäla mig till den...
1972 • Lomma
#11
4 maj 2013 kl 15:06
2 Gilla
Finns många lopp som kostar 200 kr eller mindre, spring dessa istället! Här i Skåne har vi flera varianter på "budgetlopp".
1977 • Eskilstuna
#12
4 maj 2013 kl 15:48
Gilla
Sprang själv ett terränglopp idag. Drygt 9km för 100kr +40kr för att jag anmälde mig på plats.
Riktigt litet, det var nog nästan lika många funktionärer som deltagare. Tror vi var 16st fördelat på 2 herr och 2 dam-klasser, men det var kul ändå.
Speciellt när man får vara med i en spurtstrid om medaljplaceringarna. Det händer ju knappast i något annat lopp.
Där till ett pris som i rent penningvärde gjorde att loppet blev ännu billigare egentligen.
Kristoffer
Sverige
#13
4 maj 2013 kl 16:02
Gilla
Tobias. Nästa gång får du teckna försäkringen Startklar som ger dig pengarna tillbaka för alla lopp du anmäler dig till under ett år förutsatt att du har läkarintyg. Kostar 140 kr. Varvet är knappast ensamma om att inte erbjuda återköp eller namnbyte.

Sen så var det väl i september loppet blev fullt så du behöver inte anmäla dig ett år innan. Men visst är åtta månader rätt långt innan också.
1987 • Råcksta
#14
4 maj 2013 kl 17:05
2 Gilla
Intressant det här. Surfade in på Ströminngsloppets hemsida, som jag antagligen kommer springa kommande helg.

395 kronor för 5 km, på ett "mindre" lopp. Helt galet. Är nästan sugen på att maila och fråga varför man har så otroligt hög prisnivå. Bara nästan att jag avstår i protest.

www.runandreasrun.se - Frihet är att springa
Tobias
1988 • Vallda
#15
4 maj 2013 kl 17:09 Redigerad 4 maj 2013 kl 17:09
Gilla
Kristoffer, absolut. Men varför ska man behöva skaffa en försäkring för extra 140kr? Men absolut, pengarna tillbaka om man nu inte kan. Och så ger vi pengarna till försäkringsbolagen som ändå gör allt för att lura en, plus läkarintyget på 100kr. (100kr för VC)
Kristoffer
Sverige
#16
4 maj 2013 kl 18:39
1 Gilla
Tobias, jag förstår vad du menar. Jag skulle också vara sur i din sits. Menade mest att det inte är unikt för Varvet.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#17
4 maj 2013 kl 19:35 Redigerad 4 maj 2013 kl 19:37
Gilla
Re Andreas

"100 kronor per fullbetalande löpare gick till WaterAids arbete i Bangladesh. Tillsammans gav detta 35 000 kr till det livsviktiga arbetet."

Fast jag tycker oxå det känns lite dyrt när loppet har trängselrisk eftersom massa ungar etc oxå startar samtidigt på 5 km. Annars funderade jag oxå på att springa 5 km eftersom vädret verkar bli hyggligt.

Dock så kostar mina gourmetmiddagar 2 ggr i veckan här nere i Spanien ungefär lika mycket vardera, men då kan man ju njuta tillbakalutad :-)

De lopp jag helst springer nu är de med sisådär 50 deltagare i samtidig start på sin höjd och lustigt nog är dessa trängselfria lopp även billigast.
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#18
3 januari 2014 kl 08:11
1 Gilla
Jag funderade på att springa Malmö milen men den kostar i mina ögon lite för dyrt. 250-290 kr.
Hade jag vetat boknings tiden så hade jag bokat minst 8-9 mån innan och 170 kr.

Nej annars så kör jag "budget" loppen som går ¨på runt 150 kr styck.
Har man inte det fett med pengar och familj och annat som kostar pengar så får man köra så här och sedan har jag inte lust att köra för många lopp heller.

Räcker jag når mina mål på dessa loppen så har jag VUNNIT:
Johan Hansson
1981 • Gävle
#19
3 januari 2014 kl 08:36
1 Gilla
De stora loppen så som Göteborgsvarvet och Stockholm MArathon kräver väl ett ganska stort jobb med avspärrningar och sådant längs spåret. Det kan ju omöjligt vara gratis, men visst är det dyrt med många lopp.

Tänk så illa vissa meningar kan se ut om man läser för fort :-)

"Ett par finskor kostar mindre än ett par Asics Kayano?"
1981 • Linköping
#20
3 januari 2014 kl 08:44
1 Gilla
Tja, det handlar väl som några är inne på om utbud och efterfrågan? Givevis skulle inte varvet kosta 595kr och STHLM maran nära 1000pix om de hade 2000 anmälda. Av outgrundlig anledning tycks dock stora delar av löparsverige tro att detta inte bara är loppen med stort L utan i princip den ENDA 1/2 mara och och maralopp i Sverige... Det finns som flera påpekar massor av mindre lopp som erbjuder fantastiska banor och service (tex Vansbro marathon, Limsjön maraton, Växjö dito mfl) utan att vara skitdyra.

Att sedan drakarna som gbg och sthlm inte erbjuder namnbyte är rent löjligt. Men dont hate the player...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.