Löpning Kom igång 30 inlägg 8808 visningar

Löpning i vinter

Bulletproof
1981 • Stockholm
#1
31 oktober 2013 - 15:18
Gilla
Hej

Jag känner att jag har hittat tjusningen med löpning och har nu i några månader sprungit ganska regelbundet. Från att bara ha orkat jogga några hundra meter till flera km tycker jag det vore synd att sluta nu när vintern kommer, delvis för att det är kul men också för att inte börja om helt från början i april nästa år. Eftersom detta är den första vintern för mig undrar jag om ni har några tips och råd på vad man ska tänka på, alltifrån kläd- och skoval till andra erfarenheter/råd som man ofta samlar på sig med tiden. Är det t.ex risker för hälsan att springa i minusgrader? Jag är ingen prylnörd och brukar springa i gympabyxor och tröjor, men jag misstänker att sådant kommer bli väldigt kallt(känner egentligen av den redan i vädret idag), så det skulle vara bra att upptäcka det som finns.

Skulle visserligen kunna fråga i en affär, men jag tror att denna tråd kan bli en bra lärotråd, både för mig och utomstående som söker på något liknande via google. Trots allt hittade jag till sidan på det sättet. :)

Väldigt tacksam för alla råd och tips jag kan få.
< < < 1 2 > > >
1981 • Dals-Ed
#2
31 oktober 2013 kl 16:24
1 Gilla
Jättekul att du tänker fortsätta över vintern! Vinterlöpning är fantastiskt skönt vilket du förhoppningsvis kommer märka.

Jag skulle rekommendera att du rent praktiskt och för en rätt billig peng ser till att du har en basutrustning för vinterlöpning:

* Komplett underställ för ben och överkropp. Det kommer du långt med
* Byxor som känns sköna att springa i
* Vindtät träningsjacka är inte fel när det blåser snålt
* Halsduk, mössa och vantar
* Isbroddar
* Reflexväst!

Du kan hitta ovanstående i alla möjliga prisklasser och material men det går komma undan rätt billigt också. Mina isbroddar t ex för 70 spänn har hållit i två vintersäsonger och säkert över 800 km.

Sen kommer du märka om du har för lite eller för mycket kläder på dig. Tänk lager på lager. Vi har alla olika bekvämlighetszoner och under vintern är det mycket anpassning som gäller, både vad gäller kläder och hastighet beroende på väder och temperatur.

Lycka till.
1965 • Täby
#3
31 oktober 2013 kl 16:28
1 Gilla
Grattis! :-)

Kläder är otroligt individuellt. Både hur mycket och vad. Så se till att du allteftersom väljer det som gör dig glad. Själv är jag tights-människa. Beroende på typ av pass och humör så klar jag mig så jag fryser initialt (och efter ett tag blir det lagom) eller jag fryser inte initialt (och efter ett tag blir det svettigt). Jag brukar jag nåt på händerna under ca +5, mössa under ca -5. Köp några långfillingar att ha under braxorna, och så ser du vid vilken temp det passar dig. Svårt att säga vad du gillar på överkroppen. Jag var jack-människa förut, men har nu oftare nån lite tjockare löpartröja, med tight undertröja. Till en viss undre gräns, när det då blir 3 lager. Du kommer att experimentera fram det som passar dig bra, och handla allt eftersom.

Var försiktig med halka. Springer du lugna pass så kanske icke-dubbskor funkar. Själv har jag dubbar när jag vill springa på en smula och det är risk för is eller hårt packad snö.

Kanske inte köra de hårda passen när det är kallt. Jag har kört ner till -25, och brukar ha nåt som värmer luften när det är kallare än ca -15 (Googla "ansträngsningsastma") - lungplus eller ... airtrim (tror jag den heter).

Tro inte att du hittar rätt vad gäller utrustning direkt, ta det som det kommer och handla allt eftersom.

Får du motivationsproblem så kan du tänka att vintern är lämplig för att mängda, dvs backa tillbaka lite från de snabbaste passen.
Annelie
1971 • Skövde
#4
31 oktober 2013 kl 16:29
2 Gilla
Jag har nyss skrivit tre blogginlägg om tips på hur man kan klä sig i höst och vinter. http://www.jogg.se/Bloggar/BloggInlagg.aspx?id=24321

När det gäller skoval så brukar jag springa i mina vanliga skor så länge det inte är blankis.

Såvida du inte har känsliga luftrör eller liknande så är det inte det minsta farligt att springa i minusgrader. Jag springer utan problem i -20 grader, men jag sänker tempot så att jag inte flåsar så mycket.
Mr. B
1963 • Hemma
#5
31 oktober 2013 kl 16:29
1 Gilla
Om man bara låter bli att stirra på klockan, så kommer det mesta att falla på plats av sig självt. Man sänker tempot, andas lite lugnare osv.

Antingen fryser man de första 10 minuterna, eller är för varm resten av passet. Bäst är att värma upp ordentligt inomhus först för att jämna ut de bägge lägena.

Reflexer och lampor är livsnödvändigt. Halkskydd brukar också vara bra.

Om det blir riktigt kallt bör man tänka på säkerheten. Man vill t.ex. inte bryta benet svettig och tunnklädd ute i vildmarken.

Vilka kläder som helst funkar - ta fler lager, bara. Ska du lägga pengar på något speciellt så är det nog ett bra underställ. Jag har ett jättebra från Craft, som nog har kostat mindre än en krona per mil vi det här laget. Vintertights med plastad front har också sina fördelar.
Tom
1968 • Oslo
#6
31 oktober 2013 kl 17:26
2 Gilla
Jag tycker det är viktigt att ha en plan för vad jag gör EFTER passet. Om jag springar från bilen, skiftar jag direkt till törra varma kläder och sko. Varm dryck på thermos ligger i bilen. Hemma går jag omedelbart i duschen. Ingen "ska bara göra det först".

Mer generält är det ju bara att tänka på vad din mamma ville tjatat om. ;-)
Bulletproof
1981 • Stockholm
#7
31 oktober 2013 kl 22:41
Gilla
Jag vill tacka så mycket för alla era svar som jag fått med tips och råd och erfarenheter.
Det verkar som att första prioritet är ett bra underställ och isbroddar, för att sedan anpassa till väder och komplettera vartefter.

Får jag fråga dig Henrik (eller er övriga om ni vill svara) vart du har köpt dina isbroddar och underställ? Något att rekommendera? Kan som nämnt noll om detta så märken och modell är väldigt uppskattat, gärna nåt som du/ni själva har och som ni vet är bra.
Jag har tittat lite på hemsidan startfitness då många verkar handla där, de har olika plagg under det de kallar för "compression", "long sleeve tops" och "long tights", är dessa värda att inhandla? Det är möjligen inte long tights som är underställ?

Vad gäller skor så har jag ett par asics som jag känner att det fläktar i när det blåser. Är dessa möjliga att springa i under vintern? Tänkte om jag skulle investera i ett par dubbskor om sådana finns, men återigen är jag knappt en medellöpare så jag vet inte vad som är nödvändigt för mig och värt att köpa.

Ja, det är många frågor som ni ser. Väldigt glad om någon vill klargöra någon av dem. Tacksam för alla tips och förslag jag kan få.
Annelie
1971 • Skövde
#8
31 oktober 2013 kl 22:47
1 Gilla
Här kan du hitta bra och prisvärda underställ mm i både ull och syntet.
http://www.ullmax.se/webshop.asp

Istället för att köpa dubbskor kan du skruva i dubb i dem du redan har, eller ett par avlagda löparskor. Enligt mig den bästa och mest prisvärda lösningen. Det är ju bara när det är riktigt halt som man behöver extra grepp med hjälp av metalldubb. Är det bara snö funkar vanliga skor utmärkt.
http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=BESTGRIP3000
1963 • Örebro
#9
31 oktober 2013 kl 23:20
2 Gilla
Hur mycket och ofta du behöver dubbat beror på var du springer. Jag springer nästan uteslutande på belysta cykelbanor och landsväg under vintern. De plogas ofta och oftast kör jag odubbat men är det halt klarar mig bra med halkskydd typ dessa från Jula: http://www.jula.se/halkskydd-919043

Ytterligare ett tips. Om du, likt jag, inte vill släpa på den stora smartphonen när du springer rekommenderar jag att du skaffar en liten kontantkortstelefon som får plats i en ficka. Man blir väldigt snabbt nerkyld om det händer något så man måste bryta. Springer du där det är mörkt behöver du även en pannlampa.

Lycka till med vinterlöpandet.
1981 • Dals-Ed
#10
31 oktober 2013 kl 23:28
1 Gilla
Isbroddarna jag köpte var inga märkvärdiga utan köpta i en dussinbutik. Dock var de otroligt slitstarka och för runt en hundralapp var de en billig försäkring. Bästa vinterköpet för mig helt klart. http://www.cabom.se/produkter/fiske/vinterfiske/normark-broddar-strl-33-38,65680610S
1970 • Häggvik
#11
1 november 2013 kl 06:08
1 Gilla
Fasiken, du som verkar bo i Stockholm kan ju gå och shoppa på Decathlon. Prisvärda och bra kvalitet på sina kläder. :)
1984 • Stockholm
#12
1 november 2013 kl 06:46
1 Gilla
Jag var i samma situation som dig för ett år sedan, hade också bara joggingbyxor och en gammal adidas-jacka. Köpte följande under förra vintern:

-Löparbyxor (det som på starfitness kalla long tights)
De är ett jättebra basplagg, släpper in mkt mindre vind än joggingbyxor och är mkt skönare att springa i. Nu har jag flera par men jag gillar Crafts bäst av de jag har

-Löparjacka
Nån typ av långärmat måste man såklart ha men jag upplever inte att jackan förändrade supermkt. Den jag har är inte vindtät så det kanske kan vara bra att skaffa en vindtät istället som nån skrev ovan.

Första vintern var det de enda sakerna jag köpte. Men då hade jag ett par gamla fingervantar och jag sprang inte längre än 5-7 kilometer. Broddar borde jag dock ha köpt och det kommer jag att införskaffa till denna vinter.

Även löparvantar står på min inköpslista nu. Sen kommer jag nog att börja använda ett underställ som jag tidigare använt till vandring, här har du ett exempel på ett bra sånt: http://www.naturkompaniet.se/Product/Product.aspx?id=21239

Igor sport på götgatan i skanstull har konstant märkesrea - hittat både löparbyxor och löparjacka billigt där så det kan vara ett alternativ att kolla in, även om utbudet är väldigt olika från månad till månad så räkna med att risken att gå hem tomhänt är rätt stor.
Bulletproof
1981 • Stockholm
#13
1 november 2013 kl 10:55
Gilla
Nog måste det vara för det ovana ögat men jag ser knappt någon skillnad på underställ och tighta löparbyxor. Men om jag förstått det rätt ska alltså underställ sitta väldigt tight?

Jag tackar återigen för alla tips och råd som jag fått, och framförallt för länkarna. Får se vad det blir att köpa framöver. :)
1984 • Stockholm
#14
1 november 2013 kl 11:17
1 Gilla
underställ är ett fancy word för långkalsonger + undertröja :)
1972 • Umeå
#15
1 november 2013 kl 12:30
1 Gilla
men det är ju bra om långfillingarna inte är av bomull som blir ap-kallt när det blir blött.
Bulletproof
1981 • Stockholm
#16
2 november 2013 kl 00:18
Gilla
Skulle vilja rådfråga er om vad ni tror om dessa tre, kan de vara något att ha? Vilket skulle ni tagit? Tack
http://www.ullmax.se/showproduct.asp?ID=1178
http://www.ullmax.se/showproduct.asp?ID=1313
http://www.ullmax.se/showproduct.asp?ID=1167&pic=1
Annelie
1971 • Skövde
#17
2 november 2013 kl 08:41
1 Gilla
Alla tre set är bra. Om du springer korta, snabba, svettiga pass så skulle jag föredra ett underställ i syntet, tex polypro, eftersom det håller dig torrare. Om du däremot ska ut på långpass eller om du vet att du kommer att blanda tempon eller kommer att stå still (för att vänta på bussen) så är merinoullen bäst efter som den inte kyler lika mycket i blött/svettigt tilstånd.

Jag har själv använt ullmax (just nu underkläderna som är super!). Merinoullunderstället är ganska tjockt och skönt för riktigt kalla dagar. Har tänkt investera i ett polyprotröja just för löpning.

Personligen använder jag sällan långkalsonger när jag springer, utan jag drar på ett par extra tights istället. Om man däremot använder vindbyxor (typ dessa http://www.ullmax.se/webshop.asp?PG=212) så kan det vara skönt med långkalsonger under.

Lycka till!
Bulletproof
1981 • Stockholm
#18
2 november 2013 kl 11:38
1 Gilla
Tack så mycket för hjälpen och för dina råd och tips, Annelie. Ha det bra.
1987 • Råcksta
#19
2 november 2013 kl 17:03
1 Gilla
Henrik Nyström skriver det bra i sitt inlägg om vad som gäller under vintern. Förra året var jag rekordtidig med både långbyxor och träningsjacka, typ redan i september. Trots att det har blivit november springer jag bara med långkalsonger, shorts och tävlingströja fortfarande. Funkar finfint för mig!
Benny
1972 • Skellefteå
#20
2 november 2013 kl 19:53
Gilla
Hur gör ni med vätska på långpassen vintertid? Kan tänka mig att de där småflaskorna hinner kylas ned till en obehaglig temperatur om man springer längre sträckor i -10 grader och därunder (som vi ofta har här i Luleå).
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.