Löpning Träning 105 inlägg 10506 visningar

Är detta ett bra löpsteg?

Martin
Byn
#1
27 januari 2014 - 20:56
Gilla
Undrar lite om detta löpsteget? Hur ser det ut? http://youtu.be/9wPN9QgfcZA
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Anders Hasselgren
1969 • Göteborg
#2
28 januari 2014 kl 11:36
Gilla
Ser la bra ut? Men hur känns det?
Linus
1977 • Blentarp
#3
28 januari 2014 kl 11:54
Gilla
Det ser ut som någon springer :) Eller som någon som springer på ett nytt sätt och är ovan att springa så ;) Ser helt okej ut enligt mig.
Lite trött i bakbenen kanske. Det bakre benet är väldigt långt bak, ett lite mer aktivt löpsteg kan motverka det, men det behöver såklart inte vara något problem för dig eller den som springer.
Ser även ut som det inte blir någon riktig vilofas för vaderna efter landningen, släpp ner hälen ordentligt, men åter igen kan det funka bra för vissa.
För lite rörlighet i fotlederna tas ut i steget, det ser ut som foten proneras innan någon ordentlig rörlighet i fotleden används, vilket ofta inte är så bra.
Foten supineras strax innan landning, detta ser man ofta på människor som saknar styrka foten.

Ett löpsteg behöver inte vara perfekt, men får man problem med skador så kan det vara ide att ändra något.


Martin
Byn
#4
28 januari 2014 kl 15:26 Redigerad 28 januari 2014 kl 15:26
Gilla
Tack för feedbacken! Grejen är den att jag tänkte visa olika "stilar" och jämföra mellan dem men batteriet i kameran tog slut.. Detta är när jag försöker tänka på "att ha en femkrona mellan skinkorna och hålla fast den där" och då kommer jag mer framåt med bäckenet och det blir lättare att få framfots/mittfotslandning, det var en av de mest omvälvande förändringarna jag upplevt vad det gäller förändring av löpsteg, blev förvånad över att det kunde göra sån skillnad att bara tänka på det. Sen vet jag ju inte om steget i sig blev "rätt" och det är inte så lätt att hela tiden springa så (ännu). Känner själv att löpsteget har förändrats mycket under det senaste året (började på allvar träna för ca: ett år sedan) men det är antagligen tack vare mängdträning och jag har inte hittils fokuserat så mycket på själva tekniken utan bara sprungit. Har inte drabbats av skador men vill ju också träna upp en bra teknik för att b.l.a undvika det.
Linus
1977 • Blentarp
#5
28 januari 2014 kl 16:08
Gilla
Filma bakifrån och framifrån oxå. Största skaderisken i ditt fall skulle jag gissa på är den dålig rörligheten i fotleden. Jag hade satsat på att förbättra styrkan på framsida skenben så kommer du förhoppningsvis kunna få ut bättre rörelse i fotleden.
HR
1972 • Stockholm
#6
28 januari 2014 kl 16:10 Redigerad 28 januari 2014 kl 16:13
Gilla
Tycker det ser ganska fint och avslappnat ut i den farten. :)

Kanske att du skulle skjuta fram höften lite till och inte missa att sträcka på dig lite så att du inte sjunker ner i steget. Jag ser ut ungefär som du i löpsteget och mina anmärkningar kommer av samma anledning som för mig själv.

Springer jag i snabbare tempo så brukar det bli bättre med mer "klipp" i steget och lite kortare markkontakt samt lite bättre hållning.

Kör gärna ett klipp där du springer lite snabbare. Tror att du kanske rättar till det lite per automatik då?

Håller med Linus om att ett löpsteg inte behöver vara "perfekt". Jag ser en del som springer jättefint med kråkfötter och inte har problem av det. En del som har känsliga fötter eller har felställning kanske har svårare att hitta skor då en del skor möjligen förvärrar steget eller belastningen i steget. Vissa "fel" ska man kanske inte försöka "rätta till".

Själv har jag lite obalans i styrkan mellan benen och ena fotleden är efter stukningen för ett år sedan starkare (!) men stelare. Mentalt så händer det att jag avlastar min stukade fot och då får jag känningar i det andra benet...
Martin
Byn
#7
28 januari 2014 kl 17:22
Gilla
Skjuta fram höften ännu mer låter svårt ;) men det kanske kan gå med lite övning! Ska filma ur fler vinklar också, riktigt kul att öva lite filmredigering också med detta, och toppen med kommentarer på vad man kan tänka på- tack för det!
HR
1972 • Stockholm
#8
28 januari 2014 kl 17:33 Redigerad 28 januari 2014 kl 17:35
1 Gilla
Du behöver nästan "bara tänka att du gör det".

En mycket lätt framåtskjutning då och då gör att man vänjer in sig och sedan behöver man inte tänka på det. Om man endast fokuserar på "knipet" så är det lätt att tappa "höftjucket". Förstår du då hur jag tänker?

Det hjälper också till med löphållningen.

Med tiden kommer bägge sitta utan att man tänker på det. Blir man trött så kan man göra en självcheck under löpningen så man inte tappar det och gå ifrån topp till tå och tillbaka.

Viktigt att inte tappa stegfrekvensen för mycket även om man springer i lågt tempo då sätter man sig lättare i steget och lång markkontakt är inte eftersträvansvärd.

Men som sagt; jag tycker det ser bra ut i grunden och jag kan kanske inte bidra med så mycket finlir på det du redan har.

1960 • Södermalm
#9
28 januari 2014 kl 19:42
Gilla
Martin, det ser OK ut, men jag har några kommentarer.

Det ser ut som att du strävar efter att landa på framfoten. Problemet med en sådan strävan är att det oftast leder till att man omedvetet spänner vadmuskeln för mycket, vilket leder till överbelastning och i förlängningen kan leda till riktigt hemska skador.

Den enda fördelaktiga framfotslandningen kommer som en ren konsekvens av att man springer avspänt. Det är inget man behöver sträva efter. Och det brukar se ut som en platt landning på film.

Jag tycker mig också ana att du strävar efter att lyfta foten bakom kroppen i luften. Det är i så fall marginellt och jag kanske bara inbillar mig, men om du har en sådan strävan så strunta i den. Foten ska pendla upp av sig självt, som en konsekvens av fart och avslappnad knäled.

Din frekvens verkar ligga kring 165, vilket är i lägsta laget. Det ger dig onödigt hög vertikal rörelse och onödig inbromsning.
1977 • Eskilstuna
#10
28 januari 2014 kl 20:56
2 Gilla
Jag som inte vet något om löpform egentligen tycker det ser baktungt ut. Är det en bra hållning att ha (som på filmen)? Spontant så känner jag att en svag framåtlutning vore mer avslappnat, men det kanske har mer med hastigheten att göra?
Man kanske borde filma sig själv så man ser hur illa man själv springer :-)

Oldboy
1952 • Danderyd
#11
28 januari 2014 kl 20:57 Redigerad 28 januari 2014 kl 20:58
1 Gilla
Klas har en viktig poäng, stegfrekvensen är lägre än vad som är optimalt. Och liksom Henrik R saknar jag lite spänst i steget, filma när du springer lite snabbare på bra underlag så får du nog automatiskt ett bättre steg. Tycker också att du ser lite väl vertikal ut, ungefär som cyklande herrar i plommonstop och damer på gammaldags damcyklar, men det kan bero på den måttliga farten och låga stegfrekvensen. Men en konsekvens (eller orsak?) är att du landar aningen för långt fram med foten i mitt tycke.
Men löpsteget skule kunna fungera, det behöver inte vara perfekt, som påpekats.

Edit: Henrik E hann före med bristen på framåtlutning.
1960 • Södermalm
#12
28 januari 2014 kl 21:38
Gilla
Om du ska filma igen, så är det bättre att vara närmare kameran. Det räcker att få med några steg, bättre att kunna se lite tydligare på närmare håll.

HR
1972 • Stockholm
#13
28 januari 2014 kl 23:05
Gilla
Jag är benägen att hålla med både min namne och Klas.

Speciellt delen med vaderna som jag såg efter att Klas påpekade det, det ser lite "sittande" ut i löpstilen också.
Dana
1965 • Helsingborg
#14
29 januari 2014 kl 07:22
Gilla
håller med Henrik..lite mehr framåtlutad så landar du automatisk mer på fram/mid foten.
1960 • Södermalm
#15
29 januari 2014 kl 08:23
Gilla
Jag ser inga problem med lutningen. Det verkar vara lätt nedförsbacke och då ska det se en aning bakåtlutat ut i förhållande till underlaget. Det skulle synas bättre med närmare bild.

Jag tror det är dumt att försöka styra lutningen när man springer. De flesta av oss har lite problem med hållningen, men jag tror det är bättre att åtgärda orsaken till det än att korrigera det med lutningen när man springer. Löpningen ska ju vara så avspänd som möjligt.

Ett sätt att förbättra hållningen är att springa med händerna bakom huvudet, försöka dra tillbaka armbågarna, springa några minuter så med så bra hållning som möjligt. När man sedan släpper ned armarna så känner man att bröstkorgen har kommer fram en aning mer helt spontant.
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#16
29 januari 2014 kl 08:37
Gilla
Vill bara sticka in och säga att det är väldigt roligt och intressant att läsa bra och konstruktiva svar, det hjälper mig även om tråden är någon annans.
1984 • Stockholm
#17
29 januari 2014 kl 08:41
Gilla
Håller med Ingalill, fler sådana här trådar :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
29 januari 2014 kl 10:17
1 Gilla
Klas, du har nog rätt, lutningen förvillar lite. Med en högre stegfrekvens faller nog bitarna på plats om man springer avslappnat.
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#19
29 januari 2014 kl 11:26
Gilla
Många kloka ord så det finns inte så mycket att kommentera förutom vinkeln på kroppen.

Att ha en lätt framåtlutande hållning när man springer är väldigt mycket mer effektivt sett ur energisynpunkt än att springa helt upprätt eller som på filmen, aningen bakåtlutad. Finns heller ingen anledning att springa bakåtlutad i lätta nedförsbackar då det belastar knän och lår väldigt mycket. Bättre att behålla en lätt framåtlutning och använda benen till att liksom rulla nerför backen.

En effektiv löpstil kan definieras som ett pågående fall framåt som kontrolleras av benens stegfrekvens. Det är naturligtvis viktigt att lutningen framåt startar redan vid vristen och inte vid midjan. Och eftersom en rak och hög hållningen är viktigt för löpare så kan man lika gärna jobba på en hållning där kroppen är i en rak linje men en rak linje som lutar framåt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
29 januari 2014 kl 11:57
Gilla
Staffan, jag håller med om ditt resonemang men tycker inte han lutar bakåt. Björkarna i bakgrunden lutar hit och dit men mitt intryck växlar mellan att hållningen är upprätt, vilket är olämpligt, eller mycket svagt framåtlutande, vilket är OK. Svårt att vet hur vågrätt kameran är uppställd förstås, någorlunda är allt man kan säga som betraktare.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.