Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 6824 visningar

Varför ont i nedre delen av ryggen?

Paula Jöneby
1970 • Lerum
#1
6 augusti 2008 - 22:06
Gilla
Hej!
Har börjat löpträna (=jogga väldigt lugnt ca 3 ggr/vecka) nu i vår och sommar och eftersom jag är ovan/relativt otränad har jag tagit det väldigt försiktigt. Nu efter ca tre månader börjar jag få ont i nedre delen av ryggen (mest på ena sidan). Smärtan som går ner i benet kommer ca 1 timme efter träning och håller i sig minst 1 dygn. Detta är så himla trist. Jag undrar om det är någon som har något tips på hur jag ska göra för att undvika smärtan. Finns det t.ex. någon bra stretching? Ska jag kontakta en sjukgymnast? Jag har ganska nya, bra skor.
Johan Edgar
1977 • Göteborg
#2
6 augusti 2008 kl 22:21
Gilla
Sjukgymnaster är jättebra på stretch! Det du beskriver låter som lumbago, som normalt går över av sig själv. En gissning är att du inte stretchar ileopsoasmuskeln, så att den drar i ryggen ned mot låret och ger en inklämning av nerv som orsakar utstrålningen. En annan gissning är att det beror på att du inte är så stark i ryggen, och får dålig hållning då du sprungit ett tag. Som sagt, gissningar. Kolla med en sjukgymnast, som sagt.
1976 • Linköping
#3
7 augusti 2008 kl 09:27
Gilla
Håller med johan.Jag har samma problem med korsryggen bara att stretcha ordentligt men glöm heller inte att bygga upp mer muskler med rygglyftsövninar så kommer det att försvinna.
1966 • Karlstad
#4
7 augusti 2008 kl 09:42
Gilla
Jag har varit hovslagare i många år, så ryggen har varit med ett tag..
Det sämsta i alla (nästan) lägen är vila.
Det mest överlägsna för mig har alltid varit att gå rakt ut i skogen över ris, stock och sten. Ju ojämnare desto bättre. Ett par stavar i "skogsklättringen" gör det ännu bättre. Har aldrig haft problem mer än högst ett par dagar när det sätter igång.
Ofta är det en kombination av nervkläm och svaga ryggmuskler.
Testa så får du se. Man kan få upp ganska bra puls på det också om man vill.
Git S
1975 • Ödåkra
#5
9 augusti 2008 kl 23:02
Gilla
Håller du blicken en bit fram, typ att du håller blicken i nack höjd på den som springer framför? Annars om man springer och tittar för mycket ner i marken kan det bli fel belastning för nedre delen av ryggen.
Har fått rådet av en löptränare som såg att jag sprang och tittade ner i marken och mitt rygg ont har gått bort.
Christer Petersson
1962 • Mölnlycke
#6
10 augusti 2008 kl 08:34
Gilla
Hej Paula!
Hade samma problem då jag började springa för ett år sedan.
Kan trösta dig med att det förmodligen bara är att du är otränad. Mitt "ryggont" försvann av sig själv & nu känner jag aldrig av det.
Springer nu 1 mil 2ggr/vecka & 2 mil 1ggr/vecka
Patrik L
1975 • Kristinehamn
#7
10 augusti 2008 kl 10:57
Gilla
Har haft liknande problem jag med. "Falsk ischias" (stavning?), försvann när jag började stretcha ordentligt och då särskilt baksidan benen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.