Löpning Skador & Rehab 36 inlägg 42855 visningar

Voltaren/hälsporre

1975 • Billdal
#1
24 april 2014 - 07:03
Gilla 
Har hälsporre sedan 3 månader och kört typ allt utom voltarenkur som jag gör nu. Hur bra effekt har detta? Kör även tåhävningar och strech under tiden jag äter tabletter. Hur vet jag att jag blir bättre eg? Någon som har erfarenhet? Sto maraton vill jag springa men osäker om jag vågar.
< < < 1 2 > > >
Sami Aaraj
1972 • Västra Frölunda (Önnered)
#2
24 april 2014 - 09:04
1 Gilla 
Har själv haft hälsporre. Det som gav effekt på mig på mig var
Stötvågsbehandling (ex Citykliniken Göteborg) samt att jag fick justerat inlägg jag hade sen tidigare i skorna för att avlasta. Men det går likabra med att tejpa hälen (finns speciellt tejpmetod för hälsporre för att trycka ihop mjukdelarna och få något bättre dämpning då fettkuddarna kan ha minskat eller tagit stryk).

Jag körde också taggboll underfoten (boll på golv och fot på boll) som masserar hålfoten och ökar blodcirkulation etc.

Gå inte för länge med detta, ta tag i det innan det blir för mkt. Jag sprang för länge med denna smärta och det blev värre och värre vilket slutade i 12 veckors total löpvila.. ingen höjdare. Då kom jag ändå rätt undan rätt väl tror jag.
1975 • Billdal
#3
24 april 2014 - 10:15
Gilla 
Tack Sami för att du delar med dig. Har också kört tre behandlingar av stötvåg och visst har jag känt viss lättnad, men har en del problem ff. Sista behandlingen gjorde jag för ca 2 veckor sedan. Hur snabbt blev du bättre?

Ska testa tejpning också. Sprang du med tejpade fötter under tiden?
1952 • Varberg
#4
24 april 2014 - 10:21 Redigerad 24 april 2014 - 10:21
Gilla 
@Niklas
Plantarfasciit är ett besvärligt och ofta långvarigt problem som kräver tålamod. Jag tycker inte det är en bra idé att belasta plantarfascian samtidigt som du döljer smärtan med Voltaren. Voltaren och andra NSAID bör reserveras till när problemen blir så stora att vardagliga aktiviteter och/eller sömn påverkas.
Sami har många bra förslag. Jag behandlade framgångsrikt min bristning i plantarfascian med formgjutna inlägg som dämpade smärtan till vardags, crabwalk, kulplockning med tårna och massage av fotsulan. Crabwalk innebär att du står barfota på golvet och drar dig framåt med tår och hålfot. Svårt i början, men gör underverk för fotstyrkan.
Hälsporre är ett bifynd som man ibland ser på röntgen vid plantarfasciit.
Edit: Jag sprang med inläggen första månaderna.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#5
24 april 2014 - 10:23
Gilla 
Jag har haft plantar fasciit men i framfoten. Stretching och i liten utsträckning tejpning räckte för mig. Har testat Voltaren/Diklofenak och det tar bort smärtan för stunden men jag upplever den antiinflammatoriska verkan som noll. Så fort jag slutade ta tabletter kom smärtan tillbaka.
1963 • Ritorp
#6
24 april 2014 - 10:52
Gilla 
Jag hade hälsporre i många månader. Sprang för länge som de flesta. Men sedan avstod jag från löpning och började ta raska promenader på löpband med iläggssula. Det gjorde inte alls ont. Efter några veckor började jag jogga. Efter ytterligare några veckor sprang jag på bandet. Sedan körde jag löpband i flera månader utan att springa ute - totalt 6 månader utan utelöpning. För mig som väger cirka 90 var det en bra metod. Sakta stärktes fotens undersida upp. Har alltid iläggen i till vardags och till löpning nuförtiden.

Hoppas du hittar din metod!
1975 • Billdal
#7
24 april 2014 - 11:06
Gilla 
Tror eg inte på Voltaren, men pga aktivt jobb blir smärtan hemsk mot slutet av dagen. Ska se över inlägg och skapa lite mer utrymme för häl. Väger också över 90 och avstår helst från löpband men tack för tips. Hur är det att springa med tejp en längre tid ? Det borde vara bättre en tablett men är det skadligt ??
Sami Aaraj
1972 • Västra Frölunda (Önnered)
#8
24 april 2014 - 11:08
Gilla 
Niklas: Jag körde nog 8 behandlingar, typ en i veckan.
Tejpade foten varje dag. När jag sen kunde börja springa, var tejpning obligatorisk första taget, nån månad eller två.

Tage skriver också bra förslag på träning för foten! Lägg till där att lägga en handduk på golvet och krama ihop den med tårna, samla in handduken. Stärker foten och ökar rörligheten.

Och som skrivs ovan, dölj inte smärtan med voltaren eller andra smärtstillande, då det är lätt att luras in i högre belastning än foten tål.
Sami Aaraj
1972 • Västra Frölunda (Önnered)
#9
24 april 2014 - 11:13
1 Gilla 
Niklas: det finns många löpare som alltid tejpar hälarna bla pga fettkuddarna under hälen är borta (minskar med åldern) eller söndertrampade ev av vår tyngd och belastning på häl. Jag väger 92-93 kg och det finns nog ett visst mått av mönster att vi kanske är fler tyngre löpare som får dessa besvär.

Hålfoten "kollapsar" också med åldern om man inte tränar den till att hålla sig stark, vilket kan ge dessa hålsporre besvär eller hälsena problem (egen upplevelse).

Inlägg, utprovade för dig, kan vara en lösning på sikt, men börja med det som beskrivits ovan först.
1952 • Varberg
#10
24 april 2014 - 11:42
Gilla 
Sami nämner ett problem som ofta hänger samman med plantarfasciit - hälkuddarna. Inläggen bör vara formgjutna och "samla ihop" hälkudden så egentligen mindre utrymme för nedre delen av hälen. Kan tejpas ganska enkelt som en hästsko också. Behöver du NSAID för vardagen så försök ta så lite som möjligt, men kör träningscykel så länge du har ont. Långvarig tejpning kan förstås vara påfrestande för huden.
1975 • Billdal
#11
24 april 2014 - 13:00
Gilla 
Bra kommentarar både Tage och Sami. Det känns som hålfoten på höger kollapsat så inläggen är nu formade så att de trycker åt likt en tejpning.
Läkaren rekommenderad Voltaren, och visst all smärta försvann direkt, men det lurar jag kroppen och då vet jag inte om jag blir bättre. Nu med nya inläggen samt mycket bra förklaringar ovan, så kanske lika bra att lägga ner eller minska ner. Så jäkla sugen att dra igång och cykel är inte min favoritsysselsättning...
Magnus
Stockholm
#12
24 april 2014 - 13:57 Redigerad 24 april 2014 - 13:59
Gilla 
Voltaren har noll effekt och kan förvärra problemen i och med att du kan springa trots skadan. Det är något som läkaren fått lära sig på sin utbildning men som starkt kan ifrågasättas, men likväl kör de vidare med sådana råd. Har själv haft PF, och det var först när jag fick bort en triggerpunkt i Soleus som problemet löste sig, relativt snabbt dessutom. Se nedanstående bild (Trp1):
http://triggerpoints.net/triggerpoints/soleus.htm

Det där med att hålfoten "kollapsar" har jag svårt att ta på allvar..se till att musklerna i vaderna är mjuka och starka och du slipper sådana problem. Regelbunden massage av en kunnig terapeut rekommenderas.
1981 • Örebro
#13
24 april 2014 - 14:12
1 Gilla 
Håller med angående det som skrivits Voltaren. I synnerhet om du kör stötvågsbehandling kan det faktiskt motverka lite det man vill uppnå med den typen av behandling.

1952 • Varberg
#14
24 april 2014 - 15:24
Gilla 
@Niklas
Träningscykel är tråkigt, men ett bra sätt att behålla konditionen. En bra TV att titta på underlättar.
Starka vader är ingen lösning för plantarfasciit. Jag drog av min plantarfascia när jag hade de starkaste vader jag haft någonsin efter en tids löpning i snö. Ingen kedja är starkare än den svagaste länken. Riktad fotträning som vi beskrivit ovan bygger upp fotvalvet och skonar plantarfascian......och stort tålamod

1961 • Stockholm
#15
24 april 2014 - 17:36 Redigerad 24 april 2014 - 21:45
2 Gilla 
Jag blir både beklämd och ledsen när jag ser att så många inte vet hur man botar hälsporre!! Jag känner verkligen att jag måste förmedla mina kunskaper! Voltaren finns det ingen som helst anledning att använda när man kan bota hälsporre väldigt lätt med några enkla medel, och lite disciplin. Det tar max 1 månad! Jag är så oerhört glad att jag har botat min egen hälsporre, och vet hur jag ska hålla den i schack!

Under sommaren förra året fick jag fruktansvärda problem med min min Plantar Fasciitis (Populärt kallat Fascisten :) av många). Jag kunde knappt gå till toaletten barfota på morgnarna. Jag skulle dessutom springa mitt 10:e Lidingölopp på raken i september, och därefter även Frankfurt Marathon i Oktober!! Hur skulle detta gå ?? Jag började då googla, och testa många saker, lärde mig mycket om hälsporre. Jag tog även en stötvågsbehandling som bara gjorde min hälsporre sämre tyvärr.
Jag kunde dock bota min hälsporre på ca 3 veckor, och slog personligt rekord i på både Lidingöloppet och Frankfurt Marathon!! :) Jag är så glad att jag nu vet hur man ska bota hälsporre och hålla den i schack!! Jag har inte haft problem med min hälsporre sedan i september förra året. För 2 veckor sedan sprang jag t.ex Paris Marathon utan problem.

1.) Köp nån form av "night-splints". Det finns många varianter. Vissa ser ut som slalompjäxor, men är dyra och obekväma tror jag. :) Den billigaste och bästa tror jag är den jag köpte. "Strassburg strumpa" / ""Stretch-Up Sock". Efter att jag haft den första natten märkte jag att jag kunde gå till toaletten barfota utan stora smärtor!! :) Sedan hade jag den varje natt i 2-3 veckor tror jag, och hälsporren blev bättre och bättre. http://www.runningwarehouse.com/Strassburg_Sock/descpage-STRASOC.html

2) Gå till denna sida!!! www.heelcure.com Detta hjälpte mig väldigt mycket!! Detta tror jag är den största expert på hälsporre som finns, och den klart bästa sidan jag hittat!! Jag upptäckte denna sida av en slump ifrån en helt annan video om hälsporretejpning på Youtube, där en kommentar till videon var att gå till denna sida. När jag såg att kommentaren fått 40 likes på Youtube blev jag nyfiken att gå till heelcure.com.
På heelcure.com pratar han väldigt övertygande på videon som kör igång där, och jag kan verkligen rekommendera att köpa hans pdf-filer + DVD-video, som jag gjorde!!.
PDF'erna + DVD-videon kostar så oerhört lite jämfört med att t.ex ta en enda stötvågsbehandling som i mitt fall gjorde min hälsporre sämre.
Dessutom kan jag nästan garantera att ni blir botade från er hälsporre.

3) Ovanstående sida kom med många jättebra tips, som jag också kan berätta kortfattat "gratis" om här, utan att ni behöver köpa hans DVD + PDF-filer. (Inklusive tipset om Night-splints).
T.ex. Stretchning av vader mm, Flera olika övningar som stärker foten, Hot and Cold Hydro therapy, Gå i skor som har bra support för hålfoten. Rulla tennisboll, eller golfboll under foten. Jag la också petflaskor med vatten i frysen och rullade petflaskorna under foten.Viktigt är att stretcha vaderna mm efter varje löpning också. mm . Det finns som sagt mycket mer tips och övningar på www.heelcure.com
Jag kan inte pedagogiskt förmedla den totala kunskap som finns därifrån, utan jag rekommenderar verkligen att köpa hans DVD + PDF-filer, (ca 400 kr inklusive DVD tror jag det blev, skippar man DVD blir det ca 300 kr) vilket var en mycket bättre investering för mig jämfört med alla tusentals kronor jag innan lade ut på en massa andra saker som inte hjälpte.
Jag köpte t.ex flera olika inlägg som hade hål i hälen för "hälsporre" vilket ju inte gjorde någon som helst nytta eftersom det inte här själva "hälsporren" som gör ont utan Plantar Fasciitisen. Det är bara när det har gått väldigt väldigt lång tid som kroppen skapar en "hälsporre", ett litet kalkhorn som kroppen skapar själv för att skydda sig. Men detta "kalkhorn" gör ALDRIG ont! Det är Plantar Fasiitisen som gör ont!! Dock kallar man ju alltid Plantar Fasiitis , slarvigt för hälsporre. Jag lade också som sagt ut mycket pengar på Stötvågsbehandling som bara gjorde min "hälsporre" sämre. Många olika inlägg, med mera.

4) Köp bra vardagsskor!! Jag hade alldeles för dåliga förra året. Det viktiga är att de har bra support för hålfoten. Jag har själv faktiskt köpt MBT-skor. (Masai Barefoot Technology). Jag upplever att de är fantastiskt bra. Men det fungerar säkert bra med andra skor också. Det viktigaste är som sagt att det är bra support för hålfoten.

5) En annan sak som kan vara bra är naturligtvis att ha bra löparskor som är skonsamma emot plantar fasciitis. De senaste 3 åren har jag sprungit i lätta , neutrala löparskor med lågt dropp. (4 mm) D.v.s Saucony Kinvara 3. Det kanske också kan ha bidragit till att jag fick hälsporre, jag vet inte säkert ?.
I höstas köpte jag faktiskt Hoka Kailua Tarmac , som är Hokas lättaste modell och bara har 5 mm drop.
Dessa fungerade oerhört bra på Frankfurt Marathon och Paris Marathon!
Det känns som att springa på bomull.
Jag springer också i dom för att undvika att få tillbaka hälsporren, och vara skonsam emot fötterna. Igår sprang jag dock i mina Saucony Kinvara 15 km utan några som helst problem för att testa. Jag vill ju helst springa i dom på Stockholm Marathon! :)
1975 • Billdal
#16
25 april 2014 - 14:18
1 Gilla 
Tack Hans för fint och utförligt svar/kommentar. Ska testa den där strumpan. Mao strech även nattetid som det ser ut på bilden. Har du sett den i någon annan affär möjligen?
Tror inte jag har samma smärta som du riktigt, men tufft att gå första stegen på morgonen. Mest smärtande punkten är precis precis framför hälen.
Hoppas kunna springa Sto maraton om så tejpad. Har något sprungit med liknande besvär och tejpat för att genomföra lopp? Risk med det?
1952 • Varberg
#17
25 april 2014 - 15:16
1 Gilla 
@Niklas:
Jag tycker det verkar mycket riskabelt att springa en maraton så nära i tid. Du har en helt typisk plantarfasciit med värsta besvär på morgonen och hotspot framför hälen. Den ena är inte den andra lik i förlopp så ställ in dig på att det kan ta tid så blir du positivt överraskad om det går fortare.
@Hans:
Strumpan var ett intressant tillskott till behandlingen. Ska bli intressant att höra fler erfarenheter.
1975 • Billdal
#18
25 april 2014 - 20:47
Gilla 
Ja svårt. Det gör ju inte jätte ont och har nu haft besvär sedan 3 månader. Men ska absolut ta mig en funderare hur jag gör med maran. Hur snabbt är lämpligt att börja gå på?
1960 • Sundbyberg
#19
25 april 2014 - 21:02
Gilla 
Klokt. Jag har sprungit maran med plantarfasciit och tro mig - från att vara smärtfritt i starten blev det ett rent helvete. Jag var dum nog att inte bryta och fy f-n rent ut sagt vad ont jag hade en bit in i loppet och efteråt.....
1963 • hunnebostrand
#20
25 april 2014 - 22:29
1 Gilla 
Är ni mogna för en ren husmoderkur. Drogs med enorma problem i vintras utan ett löpsteg och desperat efter att komma igång inför att jag anmält mig till kiel halvmaraton. Var hos läkare 2 ggr men hjälpen (och förståelsen) inför en idrottsskada var minimal på landsbygden där jag bor. Gogglade bara på internet om självskadebehandling där is var återkommande som en typ av behandling.och tänkte här skall fanimej isas. Vi hade inte mycket till vinter men började med en väldigt plågsam behandling började gå barfota promenader i snön varje gång det var reklam på tv till Pluras kök en lördag efter några öl .Fortsatte sen återkommande hela tiden i 3 veckor minst ca 15-20 ggr per dag upplägget var gå tills foten domnar ca 2-3 min sen in i värmen där foten då fick en motsatt effekt varmt blod strömmade ut o den kändes allt bättre fortsatte behandlingen även när snön försvunnit med en isbit på en frottehanduk under bordet och satte den ömma punkten just på isbiten efter ca 5 veckor började jag kunna ta mina första löpsteg och sedemere även fullfölja i Kiel obs detta är enbart hur jag klarade mina problem o inget vedertaget att gör så här så löser det sig men det funkade för mig och man dör inte av att prova .Känner även av hälen inemellanåt men på en helt annan nivå lycka till o hoppas det snart har läkt kolla min dagbok kan du se den tiden jag klarade mina problem på ,kan meddela att jag faktiskt fick gå med krycka i ca en vecka
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.