Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 13168 visningar

Hål i hälkappan - tips & råd

1975 • Habo
#1
12 juni 2014 - 11:47
3 Gilla
Känner mig nödgad att dela med mig av klokskap från en annan tråd. Har själv haft detta problemet och fått byta skor som annars varit fullt fungerande pga hål i bakkappan. Detta tips var klockrent, tack Peter A!

"Bakkappan på ett par mängdskor förstärker man med silvertejp så fort man har bestämt sig för att behålla dem, inom 3-4 pass.

Socka mot silvertejp ger dessutom mindre friktion än socka mot tyg och är således i långa loppet mer skonsamt mot hälsenorna. Såvida du inte springer helt utan sockor.
Gör det så enkelt som möjligt - tejpa först bara över det område där du brukar nöta hål på bakkappan; en 4-6 cm lång bit silvertejp som du fäster på rent tyg brukar vara tillräckligt i och med att slitagehål/friktionshål normalt börjar från en relativt liten central punkt och växer sig större efterhand.

Förhindra det första lilla hålet så händer ofta inte så mycket mer. Skulle det ändå börja göra det kan du slänga på en större bit tejp senare. Tejpa när tyget är torrt och helst rent, silvertejp fäster riktigt bra på normalt bakkappetyg. Drar du upp tejp över bakre kanten på skon så kan det börja släppa där sedan om den är plastig och skon blir blöt några gånger. Drar du ända ned på sulan så blir det som du själv märkt bökigt med veck på tejpen, men det försvinner ju iofs under iläggssulan om du råkar ta för stor bit tejp av misstag. "
1989 • Göteborg
#2
12 juni 2014 kl 14:51
Gilla
Tack! Blir tokig på att jag alltid sliter sönder mina skor där, ska absolut testa detta! :)
Staffan Westberg
1960 • Örnsköldsvik
#3
12 juni 2014 kl 18:07
Gilla
Går också att klippa bort delar av hälkappan o bara spara cirka tre cm längst upp.
Då slipper du även problem med att få ont om du har ömtåliga hälar. Dock inte så snyggt kanske...
1965 • Eksjö
#4
13 juni 2014 kl 20:14
Gilla
Tack för berömmet Mattias!

Sådana här tips hittar man ju inte i RW (antagligen vill inte annonsörerna att vi skall veta hur lätt det är att förlänga livslängden på tyget i en hälkappa) så de får vi sprida från man till man.
1975 • Habo
#5
14 juni 2014 kl 16:07
1 Gilla
#4 Goda tips ska hyllas! Och jag håller med dig, de vill säkerligen inte sprida kunskap som minskar försäljningen.

En annan sak är ju att man faktiskt ska reklamera saker som inte håller som de ska. Det är anledningen till att jag loggar min utrustning. Hade ett par salomonshorts som höll i 30 mil vilka jag reklamerade och fick nya tillbaka. När produkternas kvalitet inte motsvarar priset ska man deifinitivt reklamera dem.
Jonas
1985 • Örebro
#6
14 juni 2014 kl 23:21
Gilla
Hälkappsproblem försvann helt för mig när jag ändrade lösteg från hälsmäll till framfot. Hälpartiet trycks ihop en hel för hällöpare och skapar säkert mer nötning. Även snedtrapande eller att hälen är tjockare på ena sidan kan skapa slitage. Been there.

Håller med om att vävtejp eller att sy fast en skinnbit funkar. Rätt sko med 0 hälglapp är ju också en start.
Ett par nikeskor sprack i hälen efter ca 2 mil (några år sedan nu det inträffade). Gick tillbaka och reklamerade skiten. Usch.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.